måndag 18 juni 2007

Medusa!


Skylten "Reklam nej tack" och det minskande postflödet i största allmänhet gör att kvaliten på det som verkligen ramlar ner i brevlådan har höjts några snäpp de senare åren. En riktig höjdare ploppade ner på hallmattan för en stund sedan, nämligen nr 2/2007 Medusa, den fina lilla tidskriften som förser oss med gamla nyheter från antikens värld. Fru Medusa själv, en dam inte bara med skinn på näsan utan också ormar i håret, kan ses här till vänster. (Jag har knyckt bilden från hemsidan www.tidskriftenmedusa.se - tror inte att redaktionen tar illa upp!)

Varför skall nätuppkopplade nutidsmänniskor vara intresserade av antiken, av Rom och Grekland och äldre kulturer i Medelhavsområdet? Kanske därför att en stor del av vår kultur och kulturföremål kommer därifrån. Tag ett glas vin och skåla för demokratin! I den meningen finns två ord som är grekiska, nämligen vin och demokrati. Och inte kan du undkomma genom att prata engelska - det språket är packat med ord som tagits över från latinet! Hade romare och inte nutida svenska byggbolag fått smälla upp kåkarna i Södra Hammarbyhamnen hade det blivit byggen som stått sig i århundraden (minst), inte hus där man byggt in mögel och förfall redan från början. (Hur i h-e kan någon ha kommit på idén att sätta in gipsplattor i väggarna till våtutrymmen!?!)

Nå, för att återgå till den lilla tidskriften med det stora innehållet och den vördnadsbjudande (eller skräckinjagande) beskyddarinnan. Här kommer artiklar om många årtusenden och om olika områden som nog inte bara borde intressera den som tycker om antik historia och arkeologi. Den första artikeln exempelvis handlar om det första jordbruket i Grekland 7000-8000 år f.Kr (det står inte i artikeln, men det där var flera tusen år innan de "klassiska" grekerna dök upp i området). Jag antar att även ekonomer/ekonomhistoriker, folk som sysslar med klimatfrågor och ekonomisk geografi har en del att hämta här.

Homeros och hans kända epos är ett evigt ämne för diskussion - exempelvis om mannen i fråga existerat och hur mycket historisk sanning man kan få fram ur Odysseen och Iliaden. Det behandlas i en artikel som vi får anta inte avslutar debatten. Men där finns ideer som inte låter orimliga.

Vad som kan hända om vulkaner behagar bråka är en fråga som är aktuell i vår tid också. Det var väl för några årtionden sedan som vinterhimlarna här i Stockholm, och förmodligen Jorden runt, lyste upp i de mest fantastiska färger när solen stod lågt på morgonen och kvällen. Det berodde på vulkanstoft i atmosfären, från några ungefär samtidiga utbrott. Medusa har två artiklar om detta: dels Thera i den grekiska övärlden som verkligen exploderade, dels Vesuvius som kanske snart "will blow the top" och ödelägga Neapelområdet. Då kanske Pompejis utgrävningar försvinner under vulkanaska igen? Theras explosion orsakade en tsunami, men intressant nog tror forskarna inte längre att det var just den som ödelade den minoiska kulturen på Kreta.

Den sista stora artikeln handlar om Themistokles, den store grekiske härföraren och politikern, och hans värsting-ungdomstid. Och sedan finns det recensioner av några böcker jag gärna skulle vilja läsa.

Inga kommentarer: