tisdag 5 februari 2008

Spårvagnsalternativ från Nacka till Djurgården?

En av de stora frågorna för Stockholms framtid är trafiken från östsydöst, alltså Nacka, Saltsjöbaden, Värmdö, Gustavsberg etc. Där ökar befolkningen och trycket på kommunikationerna in mot centrala Stockholm, och det till den grad att det kan bli en otrevlig trafikinfarkt om inte åtgärder sätts in.

Det finns inte en superlösning som klarar av allt, utan man får ta till olika åtgärder. En är ju att se till att det blir fler arbetsplatser i österut så att färre behöver pendla in till Stockholm. Men när det gäller resenärerna så vore det bra om man kunde minska trycket mot Slussen. Det är inte rimligt att en stor del av pendlingen genom Stockholm måste passera just flaskhalsen vid Slussenområdet. Eftersom det snart måste påbörjas bygget av en ny sluss ökar kraven på alternativa vägar.

Jag tyckte den artikel Dagens Nyheter publicerade i morse var mycket positiv, med sitt förslag till spårvagnsförbindelser i en tunnel från Nacka till Djurgården. Det är knappast en lösning som kan ta hela trafikströmmen, men det bör bli en avlastning. På yimbys hemsida finns givetvis en livlig diskussion om förslaget.

Det fanns tankar för länge sedan om en tunnelbanelinje genom Nacka, via Hellasgården, ner mot Älta och Bollmora (delvis längs den sträckning som 401:ans buss går idag tror jag). Hade den linjen byggts hade man haft lättare med kommunikationerna genom Nacka idag antar jag. Men det är ingen idé att gråta över spilld mjölk utan i stället ta nya friska tag!

Inga kommentarer: