söndag 3 februari 2008

Varför går Ericsson så dåligt?


Rubricerad fråga kommer inte från mig. Den är dessutom flera år gammal, från den tid Kurt Hellström (om någon minns honom) var VD på Ericsson. Av en slump hittade jag Sven Lindqvists blogg och artikeln som har just denna fråga som rubrik. Den handlar kortfattat om reaktionen från nötterna på Ericsson när Lindqvist skrev till Hellström och föreslog en mycket enkel mobiltelefon speciellt för människor som av någon anledning har svårt att slå nummer på en vanlig liten pytte-mobil. Läs själv! (Undrar om nöten som svarade visste att svaret gick till en av Sveriges vassaste samtida författare?)

Lindqvist drog några mer generella slutsatser av "telekommunikationjättens" svar och jag tror man kan generalisera ytterligare en bit. Han såg ett företag som stack näsan i vädret och slöt sig mot omvärlden. Det kan delvis stämma, även om man åtminstone officiellt bekämpade den mentalitet som kallas NIH, not invented here (vilken innebär att man hellre konstruerar allt själv än köper in lösningar och ideer utifrån). Att bekämpa NIH och det ingenjörsstyrda företaget räckte inte, för man var då ännu kvar i den äldre typen av kommersiellt tänkande.

Även om pop-direktörer som Anders Igel hoppade upp och meddelade att man skulle bli "web-heads" tvivlar jag på att de fattade vad som hände därutanför Ericssons styrelserum. En ny värld växte fram där företag och omvärld började glida in i nya sorts relationer. Det var inte bara säljare och köpare längre. Ett företag kunde helt enkelt säga: vi låter alla ta del av vår produkt, använda och vidareutveckla den på olika sätt - gör det, och tala gärna om för oss och alla andra vad ni gör! Vi kan sälja lite extratjänster, service och sådant om det behövs ... .

Det där är lätt att säga för vissa mjukvarutillverkare, svårare för en hårdvaruindustri, men Ericsson är och var ju både och - men man hade svårt att anpassa sig till de nya tiderna och därför går det knackigt. Ingenjörsstyret kanske i viss mån fick ge vika för ekonomstyret, men inte blev det mycket bättre för det!



Inga kommentarer: