onsdag 18 juni 2008

Känner Alliansen till det här

Jag har tidigare i bloggen skrivit om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som firar sextioårsjubileum i höst. Här i Sverige är vi inte så vana vid att tala om grundlagar och internationella fördrag, men vi kanske borde göra det mer? Sverige har undertecknat och lovat följa den här deklarationen, men hur kan man få FRA:s urskillningslösa spanande på allt som åker ut och in ur landet på kabel till att vara icke godtyckligt? Vad säger Alliansens fårskock till riksdagsledamöter om paragraf 12? Här är man fullt beredda att bereda sig tillträde till människors hem och korrespondens inte för att det skett något misstänkt utan för att något misstänkt eventuellt skulle kunna tänkas ske.


Artikel 12.

Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

Nu ändrar man i lagen, det är lagvrängaren som avgör vad som är lovligt, man sätter bocken till örtagårdsmästare. Tesen "land skall med lag byggas" kan vi glömma om det här får fortsätta.

6 kommentarer:

Knapsu sa...

Kan man anmäla regeringen till Europa-domstolen för att kränka de mänskliga rättigheterna?

Björn Nilsson sa...

Jag är väldigt dåligt insatt i juridiken, men det kan finnas en möjlighet med EU-domstolen. (Eller heter den inte EG-domstolen fortfarande?) Det finns ju en europeisk deklaration om de mänskliga rättigheterna också som någon har påpekat. Men hur lång tid en sådan procedur kan ta ...? Sedan vet jag inte vem som kan göra en anmälan heller. - Jag skulle föredra en folklig kampanj i Sverige som blåser skallen av spionpartierna.

Jag tog en titt på it sak:s blogg också. Tack för det: verkligen en del intressanta uttalanden av herr Reinfeldt! Bakom de milda sälögonen döljer sig en annan och betydligt tveksammare figur!

Anonym sa...

Det kan kanske vara värt att påminna om att då när det begav sig och Europarådet förhandlade om sin deklaration om mänskliga rättigheter - då var Sverige motståndare till denna deklaration.

I svensk, luthersk, boströmiansk idétradition är tanken att individen kan ha rätt mot staten i grunden främmande.

Det går en klar linje från Jacob Boström (1797-1866)till Thomas Bodström och de muppar som idag styr Sverige!

Anonym sa...

Land och folk skall med lag skrämmas och tystas!
Makteliten viktigaste verktyg.

Anonym sa...

STASI-minister Reinfeldt och hans kommunist regim har förlorat alla liberalers förtroende och förtjänar folkets förakt. Förhoppningsvis försvinner alla riksdagsmän som röstade på FRA-lagen ur riksdagen efter nästa val.

Svergie behöver en ny demokrati med enmansvalskretsar där folket väljer sina politiker direkt och inte partiledningen, maktdelning mellan lagstiftande, verkställande och dömande samt bindande folkomröstningar i alla viktigare frågor är nödvändigt. Folket måste alltid behålla den yttersta makten.

Björn Nilsson sa...

Jo man kan hoppas att de försvinner.

Vad det gäller enmanskretsar och personval är jag däremot mer tveksam. Även det systemet har baksidor som inbjuder till fifflande och korruption. Dessutom kan det skapa väldigt stora orepresenterade grupper och faktiskt göra att minoriteter kan gripa makten. Det finns inget hundraprocentigt bra valsystem. Man får försöka hitta det som har minst dåliga sidor.