lördag 2 augusti 2008

Några bilder från Stockholm och Prideparaden

Här är några av de bilder jag knäppte i hörnet av Ringvägen/Hornsgatan i eftermiddags (som en fortsättning på föregående inlägg). Jag skyller ju alltid på allt möjligt när bilderna inte blir så bra. Idag är väl regn och grått väder ett bra argument? Det går i alla fall att klicka upp dem i lite större format.



Här kommer kavalleriet ...


... och här andra sadelryttare, Undrar om ölmagarna i de mer ökända motorcykelklubbarna skulle kunna tänka sig att ställa upp på övningar av den här sorten?



Ett par häftiga motorcykeltjejer (antar jag att det är)



Bland alla bizarra påfund - ett ekipage som även gör reklam för Umeå som kulturhuvudstad!



Här är något begripligt i alla fall - Askungen och Prinsen!




"Stolta Skansenmedarbetare" skall det stå på banderollen. Undrar vad Artur Hazelius hade sagt om det?



I stort sett hela det politiska spektrat var med. Ja naturligtvis inte sådana figurer som Nationalsocialistisk Front eller Sverigedemokraterna, men annars var representationen ganska heltäckande från rött till blått.



Någon slags sagofigurer tycks det.



Knepig frisyr - på snubben till höger alltså.



Är det meningen att man skall tänka på den gamla melodin "Kungens lilla piga" när man ser detta?



Kolla - en triumfbåge av ballonger!



Det fanns en del fina kostymer i tåget som jag antar blev rätt jobbiga att bära i regnet. Men deltagarna var på gott humör och lät sig inte nedslås av lite blöta.



Här kommer gaypolisen. Några våningar ovanför den blå banderollen bodde för övrigt Ulf Lundell ett tag.


... och gaysyrrorna kommer här. Snart blir väl yrkesgrupper som inte kan plocka fram några hbt-aktivister ansedda som helt ute.


Här är det fest - i alla fall just nu och om vi för en stund glömmer en del våldsdåd. I vissa länder är våldet betydligt mer framträdande. Och dessutom sanktionerat från staten.





Inte bara politiska grupper utan även firmor fanns med och gjorde reklam för sig själva. "Det var ju tjusiga pållar" tänkte jag när jag knäppte den här bilden. Vid närmare betraktande visade det sig att det är reklam för en sorts dricka.


Ja, det var en del bilder från dagens övningar. Batteriet i kameran påstod sig inte vilja vara med längre så jag missade en del intressanta saker på slutet. Men "man kan ju inte vinna jämt" som Ingemar Stenmark sa på sin tid. Och kanske den här typen av parad så småningom också har upplevt sitt bästföre-datum så småningom. Månne blir det när föreningen Gayhomofoberna dyker upp med en glad banderoll och hejdlöst dansande medlemmar?

För somliga är kanske det här årets viktigaste händelse. Men en mig bekant medlem i Vänstern muttrade något om att "om årsberättelsen ger dubbelt så mycket utrymme till Stockholm Pride som till Första maj en gång till kommer jag allvarligt att fundera på att riva medlemskortet". För det här är ju inte vänsterns huvudfråga.

14 kommentarer:

Helena Duroj sa...

roligt att se för oss i provinsen, tack för foton!

Björn Nilsson sa...

Varsågod! Provinsen ja, det är ju några kilometer till tassemarkerna i Sundbyberg.

Swimsuit Issue sa...

Tycker mer det ser ut som Snövit och prinsen?;) Disneyversionen alltså.

Anonym sa...

Vad har Sverigedemokraterna med Nationalsocialistisk Front att göra? Var kristdemokraterna där? Vet du vad "guilt by association" betyder?

Björn Nilsson sa...

Ajdå, jag blandade ihop donnorna! Tur att det finns vakna läsare som håller koll!

Björn Nilsson sa...

"Skuld genom anknytning" ungefär. När man antyder att SD och NSF och liknande grupper faktiskt växer ur samma brunartade torvmylla är det ett exempel. De kan ju be att få vara med i tåget nästa år för att demonstrera sitt frisinne och att de i grunden är reko killar och tjejer?

Vem kan garantera att det inte smög omkring några KD-are utklädda till kaniner eller kondomer i festtåget? Att jag inte nämnde KD kan ha berott av att jag glömde deras existens.

Anonym sa...

Så demokratisk nationalism inspirerad av gammaldags socialdemokrati och sund nationalkonservatism kryddat med prosionism är samma sak som "brunartad torvmylla"? Okej, då vet jag.

Nej, Sverigedemokraterna kommer aldrig att delta i homolobbyns och hbt-maffians försök att normalisera perversiteter. Men tack för inbjudan. För övrigt kan man konstatera att en hel del homosexuella inte uppskattar Pridefestivalen eftersom den motverkar sitt syfte.

Göran Skyttes SvD-kolumn på detta ämne idag är intressant.

Björn Nilsson sa...

Gammal socialdemokrati (av förkrigsmodell särskilt) kan faktiskt ha en del otrevliga inslag som man nog inte vill kännas vid idag. Och sionism - nej, nej, nej,

Skytte kan ha en poäng i hbt-arnas utveckling från under- till überdogs och att gånga oförätter gör det svårt att säga ifrån när folk dummar sig idag. Själv har jag en viss kritisk inställning som borde ha framgått i vad jag skrev Ibland sparkar jag mina vänstervänner på smalbenet för att de ältar hbt-frågor för mycket på bekostnad av viktigare saker men det verkar vara svårt att få en reaktion,

Men till slut; kom ihåg att människor blir misshandlade och till och med dödade i detta land för att de har "fel" läggning. Så länge sådant fortsätter har den här typen av manifestationer sin betydelse,

Anonym sa...

Visst förekommer våld mot homosexuella, liksom det förekommer mot heterosexuella och mot andra grupper, inte minst mot sverigedemokrater.

Ibland finns tendenser att grupper som utsätts för misstänkliggörande och falska rykten, hamnar i skottgluggen och blir överrepresenterade som brottsoffer. Homosexuella som grupp har upplevt det, och upplever det fortfarande i många andra länder. I Sverige verkar den en gång förtryckte alltmer ta förtryckarens skepnad.

Var AFA med vid årets Pride förresten? Det har de ju varit förr om åren.

Anonym sa...

"Gammal socialdemokrati (av förkrigsmodell särskilt) kan faktiskt ha en del otrevliga inslag som man nog inte vill kännas vid idag."

Jo, det är fullt möjligt, men det är inte den sortens socialdemokrati Sverigedemokraterna eftersträvar. Sverigedemokraterna eftersträvar Per Albin Hanssons folkhem, som är ett efterkrigsfenomen.

"Men till slut; kom ihåg att människor blir misshandlade och till och med dödade i detta land för att de har "fel" läggning. Så länge sådant fortsätter har den här typen av manifestationer sin betydelse".

Apropå det...

http://robsten.blogspot.com/2008/07/hatbrottet-i-tantolunden-ett-tips-har.html

När ska dina hbt-vänner förstå att islam i det långa loppet inte är förenligt med deras sexuella läggning? Och varför räknas det inte som ett "hatbrott" om majoriteteter (än så länge) som heterosexuella och svenskar utsätts för samma sak?

Björn Nilsson sa...

Jag har inte hört något om att hbt-folk skulle använda knivar i sin kritik mot det övriga samhället i Sverige. Det är individer från den andra sidan som håller i knviskaften. Förhoppningsvis åker de in, situationen kan lugna ner sig, och om en del år kanske pride har överlevt sig själv.

Av de bilder jag lade ut framgår att hbt-folk inte köper islam rakt av, i alla fall inte av extremtypen. AFA är väl mer ett nätverk än en organisation, och man får förmoda att AFA-aktivister ingick i den anarkistiska sektionen av tåget - men utan att skylta med det.

Tanken om folkhemmet lånade Hansson högerifrån (minns inte var) och det var i slutet av 20-talet. Sedan kom den att leva kvar under reformåren efter Andra världskriget. Det var ett försök att slippa undan klasskampen antar jag, och i stället bygga ett samhälle som hade klara korporativa drag.

Anonym sa...

Björn Nilsson, det må så vara att han lånade idén från Rudolf Kjellén (som redan han var ganska socialistisk av sig), men Per Albin gjorde ju om detta till något av det mest lyckade Sverige har haft genom tiderna. Anser du inte att 1950-, 1960- och 1970-talens Sverige var ett mer välfungerande än dagens nyliberala röra? Jag tycker att det tyder på en mycket stor historielöshet att spotta på det som har varit och som satte Sverige bland de tre länder i världen som var mest välfungerande. Detta har 1968-vänstern raserat!

Björn Nilsson sa...

Att återuppliva ett dött samhälle (jag har upplevt alla dessa årtionden du nämner och kan jämföra) är en reaktionär dröm. Varför försöka blåsa liv i något som visserligen fungerade rätt hyfsat för en mansålder sedan men knappast lär göra det i en värld som ser mycket annorlunda ut? Idag har vi möjligheter att bygga något som är mycket bättre. Den korporativa kapitalismen av 50-talsmodell är nog något vi skall akta oss för att försöka skapa igen, det kan sluta i den fascism dit vi redan verkar vara på väg via nyliberalerna.

Anonym sa...

På en utav bilderna syns en muselman-kvinna som håller ett plakat där hon uppmanar att 'hennes barn inte skall skjutas på grund utav sin kärlek' - med andra ord så verkar hon vara emot förtryck mot homosexuella. MEN trots detta så bär hon slöja och ''tältdräkt'', som är en stark symbol för islam/förtryck! Dubbelmoral såinihelvete!

Förövrigt så tycker jag att hela den där jävla festivalen är ren idioti! Den FÖRLÖJLIGAR homosexuella, inget annat. Hur tror dem att de någonsin skall bli tagna på allvar när de spökar ut sig och fjantar på som de gör?