torsdag 14 augusti 2008

Snabbare än ljuset?

Blixt Gordon åker till Mars 1938 - det var långt på den tiden det! Vi vill åka längre!

Som alla vet är det knepigt att få till långdistanstrafik i rymden eftersom inget kan färdas snabbare än ljuset, och våra eventuella grannar torde finnas på många ljusårs avstånd. Inom science fiction har man löst det med "hyperrymden", "maskhål" eller andra påhitt som skall göra det möjligt att åka fram och åter över galaxen utan att det skall behöva ta tusentals år.

Men nu har några forskare använt strängteori och annat svårbegripligt och kläckt idén om en bubbla som utnyttjar den tionde dimensionen och svart materia ... ja, hur det nu hänger ihop. Rymdskeppet finns inne i bubblan och rör sig egentligen inte (och bryter därmed inte mot lagen om att man inte kan färdas snabbare än ljuset). Däremot krymps rymden framför och utvidgas bakom skeppet, och därmed skall det kunna färdas snabbare än ljuset ändå. För att driva fram ett skepp på tio kubikmeters volym torde all energi som finns i planeten Jupiter krävas - vi är alltså inte riktigt där ännu. Men spännande låter det.

4 kommentarer:

Alex sa...

När jag en gång för länge sedan gick på Chalmers fick jag lära mig att "om man fortplantar sig fortare än ljuset, då svartnar det för ögonen".
Fast det kan ju inträffa även vid lägre hastigheter.

Björn Nilsson sa...

hö hö hö, dessa studenter och deras humor! (Kusen där på bilden kanske också vill ha lite hö förresten?)

Alex sa...

Nja, kusen äter friskt gräs på pampas i Uruguay.
På tal om hö. Al Gore berättade ju att att en agent som var engagerad i "kriget mot terrorismen" beklagade sig och sa att det är som att leta efter en nål i en höstack. Problemet är att George W, Dick m.fl. kommer med mer hö hela tider.

Björn Nilsson sa...

Om George W och Dick C tittar sig i spegeln upptäcker de nog terroristerna ... hö hö ...