fredag 12 december 2008

HD 189733b


Att koldioxid inte är en harmlös gas har vi lärt oss. Blir det för mycket av den blir det inte roligt för oss. Men nu har astronomer med hjälp av rymdteleskopet Hubble lyckats klura ut att det finns koldioxid (och koloxid) i atmosfären på en jätteplanet som svävar runt en sol 63 ljusår bort. Här finns mer detaljer.

Planeten är för het för liv, av Jupiters storlek, och har begåvats med det spännande namnet HD 189733b. Det här är första gången man funnit CO2 på planeter utanför vårt solsystem. För inte så många år sedan var det sensationellt att man kunde hitta planeter i andra solsystem, men astronomerna jobbar på och nu kan vi börja lära oss lite av vad de består av. Om man framåt hitta planeter som har koldioxid och andra nyttiga (i lagoma mängder!) ämnen i sina atmosfärer, och dessutom inte är extremt kalla eller varma, kan det bli verkligt intressant för sökandet efter liv bortom vår jord! - Spännande!



Det här är inte hur det garanterat ser ut, utan en tecknares bild av hur det skulle kunna se ut när planeten är på väg att försvinna bakom sin stjärna.

Inga kommentarer: