lördag 24 oktober 2009

Svårt med höstfärger?

Några blogg-kollegor har svårt med höstens färger och uttryck. Exempelvis Tomas Jonsson samt Jinge. Det är klart att gråvädret gör att färgerna inte alltid kommer till sin rätt, eller det kan vara svårt att visa höstens verkliga ansikte, men gör det något? Den konstnärligt sinnade medborgaren kommer ändå att hitta aspekter på årstidernas förlopp. Här är några bilder jag tagit de senaste dagarna. Klicka för större format (eller bläddra raskt vidare till något annat):



Tycker man inte det är bra med dagsljus kan man ju testa med nattljus som får skapa ett gyllene skimmer i några vissnande blad - höstmörker i Årsta skog.




Bilden ovan och nedan är exakt samma. Enda skillnaden är att den övre (som visar Årstabäcken) är som den kom ur kameran, medan den nedre har utsatts för en "smartkorrigering" i PhotoShop. Jag vet inte om det är bättre eller inte, men det försilvrade ljuset i den nedre versionen gör i alla fall att man kan uppfatta något därute i mörkret lättare än på övre bilden.




Enkelt milt dagsljus en molnig dag - man slipper skarpa kontraster! En envis liten björk har lyckats klamra sig fast i en bergvägg. Somliga blad är gula men en del har inte släppt sin gröna klorofyll ännu.




Som sagt, i det milda gråljuset flyter färger och former samman. Det här skulle nästan kunna vara en skickligt hopkommen akvarell och inte bara ett foto av några koloniträdgårdar som håller på att sjunka ner i vinterdvalan.





Men - för att inte reta upp publiken alltför mycket - här är en bild med äkta höstfärger utan något krångel: Årstabäckens utlopp i Årstaviken.

Inga kommentarer: