onsdag 25 november 2009

På humoravdelningen



Kolla, här är en bäverhona! Bilden är knyckt från Kommunisternas blogg. Vete fasen var de fått den ifrån. Hur som helst, även om bävern ibland verkar vara en liten trevlig filur kan den också vara ett sjuhelsickes plågoris om den går loss på fel ställe. För en del år sedan var det bävrar som fick för sig att underminera järnvägens banvall någonstans i Östergötland, bara för att ta ett exempel. Det finns fler, och ibland kan nog skyddsjakt vara motiverad ... . Men bilden är väl rolig? (Själv har jag vissa svårigheter med denna maniskt babblande tant. Är jag taskig om jag faktiskt yppar en önskan om att centerpartiet ramlar ur Riksdagen nästa år?)


Här har vi lite annat humoristiskt - men, märk väl, även lärorikt. Det är historiker år 3000 som skall berätta om The Beatles och deras betydelse. Som den vakne tittaren och lyssnaren upptäcker blir ett och annat fakta inte riktigt rätt. Vad lär vi oss om det? - Vi lär oss exempelvis att när historiker uttalar sig tvärsäkert om vad som hände för tusen år sedan - det blir år 1009 alltså - är det inte säkert att de alltid träffar rätt i sina påståenden. Och det gäller för övrigt utsagor om vad som hände för hundra år sedan också. Och tio år sedan. Och i förra veckan ... Man måste alltså ha ett kritiskt sinne även inom historieforskningen.

8 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Problemet för Centerpartiet är att man precis som sossarna helt slutat att vara en folkrörelse. Den gamla basen (bönderna) är dessutom i allt större utsträckning moderaternas väljare, vilket är logiskt givet att de bönder som finns kvar har allt större jordbruksföretag och blir som vilka småföretagare som helst. Det har varit förslag på att slå samman Jordbruksdepartementet med Näringslivsdito men så länge Centern är kvar är det nog bara att glömma ven om det vore fullt logiskt. Sedan Fälldins tid har det blivit flörtande med sossar (Olof Johansson) och sedan "småföretagare" (Svenskt Näringsliv/Timbo). Månne borde partiets nya stöttepelare (Svenskt Näringsliv med anhang) tillämpa gammal hederlig strukturrationalisering och slå samman sina borgerliga partier till 1-2 stycken?

Björn Nilsson sa...

Det fanns ju förslag att slå ihop C och FP för många år sedan, men det blev ju inget. Partierna var för olika, det gick kanske inte att få läroverkslärare och bönder att samsas i sasmma parti. C har ju dessutom principiellt inget emot statliga verksamheter (så länge det betyder pengar till bönderna).

Knapsu sa...

Du är inte ensam om att ha svårt för nötskrikan Maud. Maken till illa omtyckt politiker ute i stugorna har jag aldrig upplevt förr. Det vanligaste man hör när man nämner hennes namn är "den där [censur] borde man låsa in"

Förhoppningsvis så ljuger och tjattrar hon ut centern ur riksdagen till nästa val!

Björn Nilsson sa...

Jaha, det räcker inte med att prata lite dialekt för att "gå hem i stugorna" längre då? Man får väl hoppas på inlåsning i en ljudisolerad cell då, så omgivningen kan få lite ro. Ibland undrar jag nästan om tanten käkar konstiga piller för att kunna hålla igång pratkvarnen hela tiden (utan att säga någonting).

Jan Wiklund sa...

Hon vann faktiskt en pristävling bland synskadade om "Sveriges ilsknaste röst" för någon tid sen. Så kom sen inte och säg att hon inte är populär!

Björn Nilsson sa...

Det var som tusan. Jag minns Laila Westersund som "Svärjes vakkkrraste rrröst", men det var ju många år sedan.

Kerstin sa...

Får jag rekommendera en egen bäverbild, en rörlig :-).(man ska ha ljudet på).
Mina bävrar är kanske inte så gulligt ulliga emellertid.

Björn Nilsson sa...

Visst får du det Kerstin. Har för mig jag har rekommenderat din bävermassaker tidigare, men en upprepning skadar inte!