torsdag 11 februari 2010

Vem är det mest synd om?


En offensiv har just startat i Helmandprovinsen i södra Afghanistan. Ockupanterna angriper en stad som heter Marjah, söder om provinshuvudstaden Lashkar Gah. Internationella Röda Korset uttryckte oro för flera dagar sedan.

“Our main concern is that civilians or injured fighters needing urgent health care are prevented from accessing it due to checkpoints, road blocks, and the general fear to travel in conflict-affected areas,” Bijan Frederic Farnoudi, ICRC’s communications officer in Kabul, told IRIN on 10 February.

Det finns inte så mycket sjukvård i provinsen. Inga helikoptrar kommer susande för att rädda skadade afghaner. Ur den synpunkten känns det närmast obehagligt när vi antas ha medkänsla för svenskar därborta som deltar i NATO:s krig. Deras eventuella lidande är småsaker jämfört med vad afghanerna drabbas av. år ut och år in.

Och vad är det för gynnare vi skickar dit förresten? Är det av samma skrot och korn som det gäng från K3 som sprang på horhus i Tyskland? Fortfarande synd om dem? Är det inte mer synd om afghaner som utsätts för ockupanternas nattliga räder - somliga försvinner, en del dyker upp som lik eller lämpas av i levande skick någonstans. Afghanerna tycker inte om det där, men vad gör våra "pojkar" för att hjälpa dessa drabbade människor? - Jaha, det "ingår inte i uppdraget ..."

Nå, nu kommer några svenskar hem i lådor. Är det mer synd om dem än ordinära afghaner?

6 kommentarer:

Anonym sa...

"1000 döda ingen svensk", så skulle väl en tidningsrubrik kunna se ut?

Människor har inte lika värde i allas ögon, även om det sägs så.

H2

Björn Nilsson sa...

Det har nog förekommit nyhetsposter som lutar åt det hållet. En jättekatastrof i Bangla Desh låter ruskigt, men så kommer det lugnande beskedet att inga svenskar rapporteras skadade eller omkomna.

Afghanerna är ju bara statister i det här spelet, de som larmar om att vi måste "hjälpa" dem menar inte ett skvatt med det. De riktiga hjälparna vill inte ha soldater i närheten.

Anonym sa...

Nja nu tillhör jag dom som är positiva till att vi följer FN's linje i denna fråga.
Ändå tycker jag det är mer tragiskt när en oskyldig afghan dödas i detta krig. De svenska soldaterna är där av fri vilja, och har klart fö sig vilka rikser det är frågan om.
De oskyldiga afghanerna som dör har inte fått välja, dom råkar bara ha varit på fel plats vid fel tillfälle

H2

Björn Nilsson sa...

Först kom USA:s anfall och sedan FN. Det ser inte snyggt ut. Hur som helst, jag antar att vi är eniga om att afghanerna behöver hjälp, mycket hjälp, för att åtminstone få ett lite drägligare liv, samt att som det ser ut nu så finns det inga bra alternativ till afghanskt styre som verkar positivt ur humanistisk synpunkt. En genomkorrupt "regering" som knappt ens kontrollerar sin huvudstad, och motståndsgrupper som vet hur man slåss men är fullständigt inkompetent för att sköta ett land. Hur löser man den knuten? (I alla fall inte genom att skicka dit svenska yrkessoldater eller ännu värre socialt inkompetenta jänkare från någon avkrok.)

Anonym sa...

Björn, hade jag haft en lösning på knuten hade jag inte suttit där jag gör nu.
Korrupta regeringar och ledningar får inte vara ett argument för att inte hjälpa till efter bästa förmåga.
Den brutala sanningen är väl att så länge en ledning bara anses hota sin egen befolkning så vill världsamfundet och FN "inte lägga sig i"
Om något annat land känner sig hotat så bli det annat ljud i skällan. Vi vet alltför väl vilket som i princip är det enda landet som har förmågan att agera militärt i hela världen inför påhittat eller verkligt hot.

H2

Björn Nilsson sa...

Du får tänka till lite extra och bli nästa FN-chef!

Det fanns förslag om "demokratiinspektörer" i Irak innan USA angrep, men det ignorerades naturligtvis. Där USA och England blandar sig i blir det konflikter som aldrig tar slut och där slutsumman av mänskligt lidande blir värre än det onda man påstod sig vilja rätta till från början. Här är ett okänt men ruggigt exempel på länder som inte behöver riskera någon "humanitär" intervention: Ekvatorialguinéa. Förhållandena är vedervärdiga men regimen har olja och är kompis med västmakterna, så den klarar sig. Hur vore det med demokratiinspektörer där?