söndag 27 mars 2011

Bra och mindre bra tidskrifter



Jag läser tidskrifter med olika inriktningar, beroende av intressen som envisas med att spreta åt olika håll. En som jag åtminstone läst en del tidigare är American Economic Review, men trots att nationalekonomi kan vara intressant är AER oftast inte särskilt rolig (det finns andra tidskrifter som ges ut av American Economic Association, men det kan vi bortse från just nu även om de ibland ger trevligare läsning). Varför är AER trist? Kanske för att innehållet inte handlar om vetenskap utan mer om karriärmarkeringar i den nya affärsinriktade universitetsvärlden? Detta är ungefär vad som hävdas i en artikel på den kritiska sajten Real-World Economics Review Blogg: Economic Journals - what are they good for?  "... academic journals have less and less to do with actual scholarship. They’ve become the marketplace of the new corporate university." Good for nothing alltså. I alla fall om det är nyskapande ekonomisk forskning man är ute efter.

Jag tycker det ofta är trevligare att framhäva det positiva och vända ryggen åt det negativa, man känner sig lite gladare då. Och som trevligt exempel framhäver jag den lilla pigga tidskriften Medusa ("svensk tidskrift för antiken") som damp ner i brevlådan i fredags. Det finns en hemsida också. Det senaste numret handlar om etruskerna, ett märkligt folkslag som många tycker är fascinerande. Jag har haft dem uppe i olika sammanhang, som här och här (där jag avslöjar etruskernas sanna ursprung) och skrivit om ett par böcker härhttp://bluffo.wordpress.com/2009/02/08/etruskerna-tva-bocker-furuhagen-och-haynes/.

Det väsentliga är i alla fall att vi får en stunds angenäm läsning med sakuppgifter, jordnära som en etruskisk fåraherde i en grå (grå? 'spännande' kanske är bättre ord?) urtid och utan något tugg om att etruskerna skulle vara 'mystiska' på något sätt. Det som är egendomligt är väl att de har ett språk som många forskare inte tycker liknar något annat, men jag har en känsla av att den gåtan också håller på att lösas av andra flitiga forskare. Annars är de väl inte mer mystiska än andra forntida folk - vi vet ju i själva verket mer om etruskerna än många andra folk i urtiden. Etruskerna har ju lämnat en del skriftliga bevis efter sig (och där man lär sig tolka dem bättre och bättre) vilket de flesta andra dåtida folk inte gjorde.


Det speciella med etruskerna var att de vid rätt tidpunkt råkade bo på rätt ställen i mellersta Italien, och att de var väldigt bra på att ta vara på de lokala förutsättningarna. Man odlade jorden som var synnerligen bördig, födde upp får och boskap på de fina betesmarkerna, samt utvann malm i bergen och smälte den förmodligen med träkol från de stora skogarna. Dessutom råkade man befinna sig på en knutpunkt för handelsrutterna mellan Medelhavsområdet och Centraleuropa. Inte undra på att åtminstone den etruskiska överklassen blev tjock och glad och kunde ägna sig åt mycket nöjesliv och prakt!

Inga kommentarer: