söndag 22 maj 2011

Val i Bremen

Den tyska delstatsval-cirkusen rullar troget på. Idag handlar det om den minsta delstaten, hansestaden Bremen (där Friedrich Engels i sin ungdom gick i handelslära samt började sin bana som skribent). Jag klippte ut statistik som visar läget nyss, och vi konstaterar att socialdemokraterna och de gröna kan fortsätta att samregera, samt att de konservativa fått ännu en näsknäpp i och med att CDU bara är tredje största parti. Liberalerna i FDP klarade inte ens femprocentspärren.


Nedan ser vi hur mandaten fördelas. Vänstern die Linke tappar ett mandat men håller sig i alla fall kvar i parlamentet. Men man kan fråga sig hur det går framöver: har die Linke tömt ut sin potential i västra Tyskland eller kan man hitta rätt formler för att fortsätta att jobba sig uppåt? Det kan ha viss betydelse för hur det går för det krisande Europa framöver. Kommer CDU att fortsätta att tappa väljarförtroende, kommer socialdemokraterna i SPD att återvinna en del av det förtroende som man spelat bort tidigare - spännande frågor för statsvetare, men det finns vissa frågetecken vad det kan innebära för tysken i gemen. Här är ett intressant citat från den svenska TCO-bloggen:

I Tyskland har man bedrivit lönemoderationspolitik sedan mitten av 1990-talet. Tyska löntagare har inte fått någon reallönehöjning alls på 15 år, trots en relativt god produktivitetsutveckling. Svenska reallöner har ökat med 36 procent under samma period. Trots det har den tyska sysselsättningsutvecklingen hört till de sämsta bland industriländerna i OECD och jämviktsarbetslösheten har (enligt OECD:s bedömning) inte visat några tecken på att minska. Den svaga reallöneutvecklingen medförde att privat konsumtion inte ökade alls under åren 2002-10. Inte ens den tyska exporten gick särskilt bra även om den gick bättre än i de övriga euroländerna.
Om tyska lönearbetare har hållits tillbaka under ett par årtionden, och detta toppas med några rejäla ekonomiska kriser som slår undan benen för många människor kan man undra var det hela slutar. Med att tyska politiker och borgerliga medier skyller på Grekland och andra länder vid Medelhavet för att förstöra ekonomin för de arbetsamma tyskarna?

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Usch - det låter som den sista socialdemokratiska tyska regeringen före 1933: trist med arbetslöshet men det viktigaste är att rädda marken. Nu gick det som det gick.

Björn Nilsson sa...

Men nu finns ju ingen mark att rädda, bara €, om det gör någon skillnad?

Anonym sa...

Såg på tysk TV att valdeltagandet var lågt ca 50% och det har varit avtagande sen flera val.

Sixten Andréasson

Björn Nilsson sa...

Hm, det sjunker mot USAmerikanska nivåer. Växande politisk apati?