måndag 12 september 2011

Två, nej tre roliga bilder + förslag till nyttig läsning

Den här hittade jag hos Kaj Raving ...

Eller skrev jag rätt i rubriken? Är de här bilderna så "roliga" egentligen? Kan man inte kalla dem "illustrationer till en sönderfallande och tragisk samtid"?

Medan jag går och snickrar till lite kvällsmat kan ni förslagsvis fundera på ovanstående fråga, samt läsa Långsiktiga orsaker till socialdemokraternas svaghet av Jan Wiklund. Sagda partis svaghet är ju en viktig faktor i dagsläget. Är partiet bortom räddning, kan det åter resa sig som ett flammande positivt alternativ, eller måste vi se den deprimerande bilden av en lerkoloss som ohjälpligt faller i bitar och förvandlas till en stor och ledsen gyttjepöl?


... och den här är uppfiskad hos Alliansfritt Sverige


Förresten, när vi är inne på roliga bilder: den här anknyter ju till "platt skatt" som jag nämnt tidigare. Fast då kom jag inte ihåg att centerns nya stjärnskott vill ha sådan också. Men Max Gustafson kommenterar saken på sitt sätt, även han på Alliansfritt Sverige

6 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

I praktiken har svenska folket platt skatt. Den enda skatt som är progressiv är den staliga direkta skatten, och hur många betalar den?

Indirekta skatter, som moms och bensinskatt är platt. Även avgifter, som SL-kort är platt.

Björn Nilsson sa...

Ja, du har rätt. Jag har inte kollat siffrorna men antar att den stora delen skatt är den kommunala. Varför man i det läget skall pladdra om ännu mer platt skatt är faktiskt svårt att förstå, om det inte handlar om att den lilla statsskatten skall bli ännu mindre. Kanske dags för motagitation om att införa progressiv kommunalskatt?

Jan Wiklund sa...

I realiteten har vi väl regressiv skatt eftersom dom rika bor i skattesmitarkommuner med låg kommunalskatt?

Jan Wiklund sa...

PS För övrigt ska vi sluta tjata om omfördelning av ett redan ojämlikt producerat överskott. Vi ska se till att det blir rätt från början, säger Dean Baker: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/feb/07/ronald-reagan-republicans/print

Björn Nilsson sa...

Det kanske behövs en inledande omfördelning för att det sedan skall kunna bli "rätt från början"?

Angående skatt så skrev ju Jan Guillou någonstans att har man gott om pengar så bestämmer man själv hur mycket man vill betala i skatt. Och stämmer det så blir det nog en regressiv dragning.

Teckentydaren sa...

Om Bakers recept är rätt vet jag inte men i sak har han naturligtvis rätt, om folket tar sin rättmätiga del vid källan, i kampen om mervärdet i produktionen och slåss för en rättvis ekonomiskt politisk ordning har tåget gått. Det finns inte en chans att ta från de rika och ge till de fattiga i efterhand. Man kan också starkt ifråga sätta dessa kapitalister som nu svamlar om att de vill betala mer skatt, det verkar mest handla om att något mer vara ”delaktiga” i nedskärningspolitiken med krympt offentlig sektor och högre skatter för att strama åt ekonomin än mer eller som de säger ”balansera” budgeten. Alltså själva motsatsen till en merprogressiv politik som får folk i arbete.

Grassman sa ju i princip det som Baker säger redan i mitten av 80-talet:

”Att sprida ut makt och välfärdens goda en smula jämnt bland människor går bara med en enda metod: att ha brist på arbetskraft. Över hela ekonomin jämnt fördelad brist på arbetskraft. I sista hand är det här vars och ens människovärde definieras. Det är detta som kan ge kvinnor och ungdomar ett egenvärde: att deras tjänster verkligen efterfrågas och behövs. Inte därför att någon tycker att det är rättvist och skäligt och vill vara storsint. Utan därför att deras tjänster har ett stort ekonomiskt värde.”

När det gäller europeisk socialdemokrati så tillhör de knappast längre de av Baker nämnda ”progressivs”, de har för länge sen förflyttat sig till höger om ordinära Republikanska konservativa i tex USA. De är ju de som har gjort och nu implementerar den nyliberala åtstramningspolitiken. På Island var det Socialdemokrater som ivrigaste ville rädda bankirer och skuldsätta Islänningen för tid och evighet. Och inte bara en gång utan även efter folkomröstningen försökte Sigurðardóttir att sätta islänningarna i den Irländska skuldsaxen.

I Sverige var det socialdemokraterna som såg till att vi blev ett NAIRU land med permanent massarbetslöshet, och dettta kallar de för att ha räddat ”landet. I Spanien och Portugal piskar socialister sin väljarbas för att rädda de europeiska bankirerna.

The Greek Finance Minister was boasting at the weekend (when announcing the new tax) that they would “step up” the fiscal austerity and the coming two months would be ”hellish”. As if the last few years haven’t already been that.

So why would they agree to the demands of the EU/ECB/IMF for even greater fiscal austerity when private consumption is collapsing, business investment fell by a staggering 13 per cent (real terms) last year and the pace of decline is accelerating. The June quarter 2011 National Accounts shows that private capital formation fell by -21.8 per cent on an annualised basis. This component of expenditure is always the most volatile but drops of that magnitude – which have been systematic over the last three years are extraordinary.

Net exports are narrowing but not because exports are rising – the reason is that imports are shrinking faster than exports because domestic incomes are being savaged.

When will the Euro bosses and their complicit Greek (socialist) politicians admit that their austerity plans are pushing their goals (lower budget deficit) further away from their targets?