måndag 12 mars 2012

Bara två linjer ...


... men de beskriver mycket olika världar. Jag kollade möjligheterna på en sida som skapats av UNDP, United Nations Development Program, och som visar på mätningar av HDI. HDI = Human Development Index, och är förmodligen ett mycket bättre mått än bruttonationalprodukt eller liknande om man vill veta hur det verkligen står till i ett land. HDI tar hänsyn till en massa olika faktorer, inte bara ekonomi utan också viktiga faktorer som utbildning, naturresurser och hälsa.

Mer eller mindre kompletta och pålitliga data har sammanställts och ligger till grund för en HDI-lista som toppas av Norge. Man kan plocka fram sina egna statistiska presentationer med hjälp av hemsidan.

Jag valde att jämföra hälsoindex mellan Sverige och Kongo. Tjock röd linje = det Kongo som har huvudstad Kinshasa, gamla Belgiska Kongo med andra ord. Tjock blå = Sverige (hoppas du inte behöver närmre förklaringar för det). I den samlade HDI-rankingen ligger Sverige på tionde och Kongo på 187:e (och sista) plats. Om man går in på delkomponenterna, som kan vara medellivslängd, utgifter för hälsovård, eller mödra- och barnadödlighet, kommer man säkert att hitta vissa skillnader som närmre förklarar varför det är sådan skillnad i ländernas hälsoindex... . Lägger man till kolonial utplundring, lokalt vanstyre och korruption, och de omfattande krigen och oroligheterna i centrala Afrika från 1990-talet och framåt, är det ännu klarare varför Kongo inte bara ligger och stampar långt ner, utan till och med under en period har gått bakåt. Kongo är ett exempel på att det inte bara räcker med att ha väldiga naturresurser för att ett land skall kunna utvecklas, det behövs att man har kraft och vilja att ta hand om resurserna också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har en förmåga att hitta spännande statistik.
ska man tro den där så är norge bästa landet att bo i, samt att USA (fjärde plats) skulle var bättre än Sverige

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte om några enstaka platser upp eller ned spelar någon större roll. Att Norge ligger bra till behöver man inte tvivla på, USA:s fyra verkar mer tveksamt. Man bör nog undvika de mer förfallna områdena med Tredje världen-stuk. Och det finns andra frågetecken, som hälsovård och utbildning.

Anonym sa...

Precis min tanke. Kör man medelvärldet över hela landet kanske det blir resultatet. Dvs jävligt bra på några ställen med mycket befolkning och mindre bra där det är liten befolkning.Statistik...
eldorado