fredag 30 mars 2012

Hur många internationaler ...

... ryms det på ett nålspets? (Ja, egentligen lär den ursprungliga frågan ha varit "hur många änglar ryms det på en nålspets?", men man kan väl vitsa till det så här på fredagseftermiddagen!) Vet inte hur många politiska internationaler det finns, inte ens på den sida som kallar sig socialistisk/kommunistisk eller liknande, men jag såg att det bildats ännu en, nämligen The International Organization for a Participatory Society (IOPS) med hemsida här. Det ser delvis ut att vara en reaktion på Occupy-rörelsen som knappast lämnat någon på vänsterkanten oberörd, positivt eller negativt, men jag tror att ursprunget mer är rörelsen för parecon ('deltagande-ekonomi') som jag inte vet ett skvatt om.

Målsättningarna ser positiva ut, med ett trevligare samhälle för de flesta av oss, men vad tänker man göra med negativa element (vi kan väl tänka oss stater och storkapital) som får för sig att skicka ut sina styrkor för att behålla allt vid det gamla? Min reflexion - och det har jag ju skrivit om tidigare - är att med mer avancerad datorkraft ökar förutsättningarna för just deltagande-ekonomi, men jag tror inte sådana aspekter nämns i dokumenten på hemsidan (eller om jag slarvat med genomläsningen).

304 medlemmar i hela världen när jag gjorde det här klippet, men hade ökat till 306 några minuter senare! 

IOPS har hittills fyra medlemmar i Sverige, och av de två som presenterar sin bakgrund så innehåller den syndikalism. Det är nog ingen tillfällighet. En av dessa, Anders Sandström, finns med i rörelsens interim-kommitté, tillsammans med ett antal okända och även några kända personer.  Noam Chomsky kanske är den mest kände.

(På tal om 'fyra' och' internationaler' så har jag sett uppgifter om att det finns fyra trotskistiska grupper i Sverige, och var och en av dem är ansluten till varsin international. Snacka om mångfald! - Undrar hur det går med den där internationalen som Venezuela tänker bilda?)

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Politik som religion. Att ha rätt som viktigare än att få rätt. För att inte tala om än att påverka något.

Björn Nilsson sa...

Nu är det 493 medlemmar i hela världen, så det går framåt! Fast i Sverige är det fortfarande bara fyra pers.