måndag 19 mars 2012

Lästips - Adonis om Syrien

En som vet en hel del om Syrien och länderna däromkring torde vara den gamle veteran-poeten Adonis, som just är syrier. Alla som har hört talas om arabisk poesi har säkert hört talas om Adonis också. Jag rekommenderar en intervju med honom som Knut Lindelöf lägligt har översatt till svenska. Många människor som tycks befinna sig i en parallellvärld vad det gäller Syrien och arabvärlden borde ha nytta av att ta del av Adonis' mer jordnära synpunkter.

10 kommentarer:

Kerstin sa...

Tack Björn för den länken. Den lägger jag in även å min blogg.

Anonym sa...

Adunis är en mycket bra poet och har en stor begåvning att uttrycka sig med ord. Att berömdheter har mer rätt än vanliga personer i sin uppfattning är inget jag tror på.
Tidskriften profil.at som gjort interjuven är så vitt jag vet en seriös publikation, interjuven med Adunis är bara en i raden av artiklar som dom publicerat. För er som klarar tyska http://www.profil.at/articles/1151/560/321803_s2/syrien-galgenfristerstreckung i artikeln finns en karta med av oppositionen dokumenterade händelser. Den ger mig intrycket att det inte är så lungt i Damaskus som Adunis menar.
Att han har fel om hur Hitler kom till makten får väl ses som att även en poet kan ha fel.

eldorado

Dan Gmark sa...

Tyvärr är artikeln i FiB Kulturfront bara en översättning av ett referat av originalintervjun och den innehåller därför några konstigheter. För den som läser tyska finns intervjun i tidskriften Profil här:
http://www.profil.at/articles/1206/560/318878/syrien-ich-opposition
Adonis är inte bara poet. Trots att han inte vill kalla sig politiker så är han välkänd för sin opposition mot diktaturerna i mellanöstern och väl insatt i de politiska förhållandena i denna del av världen.

Björn Nilsson sa...

Som poet måste man vara skarpsynt och exakt! Nu ger Adonis ett pessimistiskt intryck i originalintervjun, men det kan också vara realistiskt. Å andra sidan har han sina infallsvinklar som han tycker är viktiga, andra iakttagare kan se det från annat håll (exempelvis om man ser till arbetarrörelsen som är militant i en del länder som Egypten, men inte nödvändigtvis är socialistisk). Det är i alla fall väsentligt att kunna se flera dimensioner i det som händer, såväl i Syrien som i området i stort.

Vad som påstås från så kallade aktivister i Syrien har jag svårt att svälja, bland annat mot bakgrunden av den störtflod av blaj som deras föregångare i Libyen öste ur sig. Och nu har vi fått veta att de är torterare och mördare också ...

Anonym sa...

Att båda sidor "informerar" vad dom skall förmedlas är normalt i en konflikt mellan två parter.

Alla som dödar är mördare, självförsvar kan vara en förmildrande omständighet.

eldorado

Björn Nilsson sa...

Tja, det är visst ett aktuellt fall av "självförsvar" i Florida som visar vad det handlar om - nämligen att tillgripa varje ursäkt, hur tunn den än är, för att utöva våld. Det är samma sak man kör med i Libyen och Syrien.

Anonym sa...

Att den som har makten avgör vem som agerar i självförsvar och vem som är ligist är tyvärr inget nytt. Det ena fallet kommer avgöras i domstol, det andra förhoppningsvis i en internationell domstol.

Jag höjer något undrande på ögonbrynen varför du ställer dig på maktens sida i det ena fallet

Björn Nilsson sa...

Vilken makt? Var god specificera!

Anonym sa...

Vad jag menar med makten i första meningen är genereltt. I den sista meningen syftar jag på Assad och hans brutala diktatur och givetvis polismyndigheten i Sanford

Björn Nilsson sa...

Hur en vettig civil demokratisk opposition skall kunna bedrivas samtidigt som utländska makter skickar in bilbombare och annat elände har jag svårt att förstå. De utländska makterna förstår givetvis det, alldeles som de begrep vad de ställde till med i Libyen. Det handlar om ödeläggande av hela stater, oavsett vad deras befolkningar anser. Jag fortsätter att hävda att det är sällsynt att folk ber om att få bli bombmål. Sådana önskningar kommer i allmänhet från andra än de berörda.