tisdag 24 april 2012

Bevingad jordbrukare?

Jag gratisläser en artikel i New Scientist som handlar om en fågel som finns på några platser i Australien. På engelska heter den Spotted bowerbird. Man kanske kan översätta det till 'fläckig lusthusfågel'. [Det finns ett officiellt svenskt namn meddelar en vaken läsare: fläckig lövsalsfågel] Vill man prata vetenskapligt så blir namnet Ptilonorhynchus maculatus. Så här ser den ut, med lusthus och allt:



Att den bygger märkliga bon är speciellt, men inte unikt. Många fågelarter pusslar ihop bon som kan vara ganska så avancerade. Men en intressant detalj är att fågeln speciellt gillar bäret av en växt som heter Solanum ellipticum och hanen dekorerar lusthusen med sådana bär för att locka till sig honor. Nu kan det vara så lusthusfåglar medvetet fixar så det blir fler Solanum i närheten av bona genom planteringsaktiviteter. Möjligen kan det vara en tillfällighet, men det verkar som om det blir fler plantor just omkring lusthusfågelns näste en tid efter att det byggts. En tänkbar tolkning är att fågeln faktiskt lagt ut frön omkring boet.

Detta leder tankarna vidare till ursprunget till människans jordbruk. När började människor att medvetet (eller kanske i början omedvetet) mixtra med frön och växter så att det blev mer önskvärd och ätbar växtlighet där man ville ha den? Det äldsta kända organiserade jordbruket kom för cirka 10.000 - 12.000 år sedan, men kanske det hände saker långt tidigare, ett mycket enkelt jordbruk som är nästan omöjligt att spåra idag genom arkeologiska undersökningar?

3 kommentarer:

Susanne L-A sa...

Den heter fläckig lövsalsfågel på svenska, kan jag berätta. SOF har gett alla fåglar i världen svenska namn, listan finns att ladda ner här: http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/svenska-namn-pa-varldens-faglar/
Men det var inte lätt att hitta fågeln i listan, för enligt den är det latinska namnet Ptilonorhynchus violaceus :-)

Susanne L-A sa...

PS: Ursäkta, såg fel på rad: Fågeln heter enligt listan Chlamydera maculata. Inte lätt det där med latin, nej...

Björn Nilsson sa...

Tack, då fick vi ett rejält svenskt namn också. Men det verkar skumt med de vetenskapliga namnet, maculatus håller jag med om, men där jag slog upp så var det Ptilonorhynchus. Undrar om det olika forskare som klämt dit olika namn, sådant händer väl?