söndag 10 februari 2013

Sanktioner biter - fast på olika sätt

Jag har flera gånger nämnt bloggen Moon of Alabama som en bra informatör om händelser bland annat i Syrien, samt att det dessutom hänger ett gäng kommentatorer där som ofta har bra extra synpunkter eller information. Häromdagen var det en som lade in en länk till Gallup, du vet den där kända firman som gör opinionsundersökningar, och en undersökning som nyss gjorts i Iran. Det handlade om hur iranierna upplever sanktionerna, och vem de anser är ansvariga. Kort sammanfattat: många känner av dem, men bara en av tio anser att den egna ledningen är ansvarig.

Men sanktionerna biter även på annat håll. USA försöker tvinga andra att delta, och då kan det hända som i Frankrike: tusentals arbetande i bilbranschen förlorar arbetet när man slutar handla med Iran.

En aspekt av blockadpolitiken är att iranierna får en rejäl skjuts att bygga ut sin egen industriella bas. När industrierna byggts och fungerar minskar importbehovet, och förlorade arbeten i Frankrike och på annat håll lär inte komma tillbaka.

Det är nog jäkligt dumt att underskatta iranierna. Jag hänvisar till ett tidigare inlägg i det ämnet Iran, forskning och utveckling.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Gallup undersökningen som redovisas är tragisk. Den är baserad på 1000 telefoninterjuver!
Var och en som varit eller bor Iran vet att telefonlinjerna är avlyssnade, i synnerhet om det är ett utländskt bolag som är ansvarig för interjuverna.
I de känsliga frågrona är det runt var 5e som vägrar svara, det bör nog vägas in när man skall tolka resultatet.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Låter resultatet helt orimligt, med tanke på att man vet hur folk reagerar under mer eller mindre krigsliknande situationer (och USA:s blockad kan betraktas som just det)?

martin sa...

Den som utsätter någon för blockad delar inte offrets öde. En invasion tillexempel sätter man de egna på spel samtidigt iaf, en blockad är extremt antisolidarisk i sin natur.

Lasse Strömberg sa...

Iran är inget u-land och därför kan en blockad mycket riktigt få helt motsatt effekt som du så riktigt påpekar. Kanske går USA på pumpen på ett sätt de inte tänkt sig.

Anonym sa...

Jag ser hela ideen med en undersökning via telefoninterjuver som värdelös i ett totalitärt land. En krigssituation gör det ännu värre.
Fundera över vilket resultat en likande undersökning skulle ha blivit i Hitlertyskland. hur trovärdig hade den varit?

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Jag motsätter mig faktiskt jämförelsen med Hitlertyskland. Hur många synagogor fungerar i Teheran, är det nitton stycken? Varför inte jämföra med säg Cuba?

Anonym sa...

Svar till Eldorado: Påståendet att Iran skulle vara ett totalitärt land är befängt. Inte ens de renodlade diktaturerna i Arabvärlden t ex Saudiarabien är totalitära. Problemen i Iran diskuteras, det hålls val där den Väststödda oppositionens anhängare är de enda som tillåts göra sin röst hörda i Västs medier. Sedan begränsas förstås yttrandefrihet och en massa friheter av mullornas makt och det irriterar massor av människor även i Ahmadinejads regering, bl a har en av hans närmaste män tvingats avgå för att han sa nåt om att Iran har eller strävar efter goda relationer till alla länder i världen (kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen). Valresultatet där Ahmadinejad vann var inte oväntat om man ser till opinionsundersökningar innan valet. Medelklassoppositonen funkar som ett sällskap för inbördes beundran men medelklassen i Iran liksom sina gelikar överallt i Tredje världen ger sig sällan ut bland landsbygdens folk där det finns många fattiga som gillar Ahmadinejads mix av religiös konservatism och politisk populism. Sen finns det många sympatiska saker med oppositionen i Iran också men båda sidor borde ha rätt att göra sig hörda i Väst och bara för att man ogillar en regering är det tveksamt om man i alla lägen ska skönmåla dess motståndare.

Med tanke på att de som har telefon är medelklassen i första hand så tror jag undersökningen underskattar den folkliga vreden mot sanktionerna. Jämför för övrigt gärna med massdemonstrationerna mot sanktionerna mot Zimbabwe i det landet som New African skrivit om men som DN aldrig nånsin kommer att skriva en rad om. /Björn Blomberg

martin sa...

Eldorado har en poäng med de här undersökningarna. Vi vet att de används i andra sammanhng för att motivera krig och sägas utgöra bevis på folkmord. Då det är propaganda, så kan man fråga sig vad denna propagandan har för syfte? Vill man kanske finna en utväg ur ett embargo som man visar sig inte ha råd att upprätthålla och som solidifierar fiender?

Björn Nilsson sa...

Problemet med demokratin i Iran kan vara att man har en författningsdomstol som antas stå över allt annat, inklusive folkviljan. Det är inget unikt för det landet, det är bara det att man kallar den för Väktarrådet och ger det ställningen som gudomligt ombud. Det kan hindra folk att kandidera till politiska poster bland annat, vilket ju är en allvarlig inskränkning. Men så dj-a illa som i de riktiga diktaturerna på Arabiska halvön är det inte i Iran.

Dan Gmark sa...

Intressanta uppgifter i länkade artikeln om Frankrikes export till Iran. Vi har ju hört att PSA-gruppen (Peugeot-Citroën) hör till de europeiska bilföretag som har störst problem just nu. Däremot har vi inte hört från svenska media att det beror på sanktionerna mot Iran. 450 000 bilar per år i förlorad export kan helt klart förklara stängningen av en bilfabrik och 8 000 avskedade anställda.

Anonym sa...

Björn, Hitlertyskland har hade inte mycket gemensamt med dagens Iran, jag vill bara göra det tydligt hur värdelös en gallupundersökning där man riskerar något för att delge sin åsikt.
Bjorn B, det måhända att jag har en annan uppfattning om det totalitära i Iran än du. Valresultat i ett land där kandidaterna måste godkännas av ett religiöst råd håller jag inte heller för någon form av demokrati. (Precis som Björn skriver nedan)
Du skriver ”tror jag undersökningen underskattar den folkliga vreden”, det är bra med en subjektiv tro, men det är just en tro. Fel har du i din uppfattning att det är främst medelklassen som har telefon. Iran har ett mycket bra mobilnät och penetrationen på mobiltelefoni ligger en telefon per invånare.

Till sist Björn, min poäng är att ifrågasätta slutsatsen att undersökningen visar vad iranierna själva tycker om dessa sanktioner, inte att jämföra med andra diktaturer. Det finns grader i helvetet och Iran tillhör definitivt inte ett land som jag skulle vilja bo i. Baserat p[ min erfarenhet skulle livet kännas tryggare i Saudi
Eldorado