måndag 8 april 2013

Rätt bud, Bertie?



Hittade den här bilden med Russels "tio budord" Lindenfors' blogg. Han anses som en av förra århundradets största filosofer. Men håller hans bud, eller kommer de att bli mer eller mindre sönderskjutna om de presenteras på ett seminarium i grundkursen i filosofi? Jag försöker översätta budorden, och lägger till några egna kommentarer för vart och ett.


Ljug inte för dig själv. - Är i allmänhet rimligt, men en människa i en hopplös situation kanske kan finna tröst för stunden i att tänka sig att det kanske kan bli bättre i alla fall.

Ljug inte för andra människor såvida de inte utöver tyranni. - Jaha, men hur definieras 'tyranni'? Den enes tyranni kan vara den andres upprätthållande av lag, ordning och ett anständigt samhälle.

När du tror att det är din plikt att orsaka smärta, undersök dina skäl noggrant - Rimligt. Men inte bara mina, utan andras skäl, ifall det handlar om beordrade handlingar.

När du eftersträvar makt, undersök dig själv noga om varför du förtjänar den. - Rimligt. Betraktar man makten som mål i sig bör man nog hållas borta från den.

När du har makt, använd den till att bygga upp människor, inte begränsa dem. - Rimligt, men en definitionsfråga. Måste man inte ibland begränsa människor för att bygga upp dem? Och innebär inte makt i sig alltid begränsningar av någonting?

Försök inte leva utan högmod, för det är omöjligt, men välj rätt publik att välja beundran ifrån. - Rimligt. Man bör undvika att få fel sorts hejaklack.

Se inte dig själv som en fullständigt sluten enhet. - "No man is an island", som John Donne skaldade. Människan är en grupplevande varelse, vi är beroende av andra.

Var pålitlig. - Hur definieras pålitlig? Att man håller vad man lovar, eller är det något djupare?

Var rättvis. - Finns det någon bra definition av 'rättvisa', är inte detta något som är väldigt bundet av tid, plats, klass, etc? Eller skall vi anta, med ledning av primatforskning och neurobiologiska studier, att det finns en grundläggande känsla för rättvisa hos människor, som en underström oavsett tid, plats, klass, etc?

Var godmodig. - Ja, det låter bra. Man bör inte hetsa upp sig ... i onödan!
*

Eftersom John Donne nämndes, här är hela poemet, eller meditationen, med de berömda raderna "ingen människa är en ö" och "klockan klämtar för dig".

No man is an island,
Entire of itself.
Each is a piece of the continent,
A part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less.
As well as if a promontory were.
As well as if a manor of thine own
Or of thine friend's were.
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.

7 kommentarer:

Simsalablunder sa...

"Var godmodig. - Ja, det låter bra. Man bör inte hetsa upp sig ... i onödan!"

De med kortare stubin ses ofta av de med längre som onödigt upphetsade. Så vems godmodighet gäller?

Björn Nilsson sa...

Var och en är väl sig själv närmast, såvida man inte kan komma överens om en godkänd standard för stubinens längd och bränntid!

Simsalablunder sa...

Den där stubinlängden påverkas kraftigt av utomstående faktorer. För många timmar utan mat, dålig sömn, läst en ledare av Widar Andersson osv tenderar att göra den kortare utan att man vet om det.

Jan Wiklund sa...

Den svenska stubinen kan man annars tycka har onödigt lång bränntid. Jag skulle nog föredra den franska kvaliteten.

Björn Nilsson sa...

Nå, jag lyckas åtminstone bli irriterad utan att läsa Widar. Sedan är ju frågan om det är bäst med en plötslig explosion varpå dammet lägger sig och allt blir som vanligt igen, eller om det är bättre med ett långvarigt och stadigt, men kanske inte så larmande, missnöje som ser till att dammet försvinner?

Jan Wiklund sa...

Den franska modellen har i alla fall lyckats se till att offentliga verksamheter drivs i offentlig regi och att man t.ex. fortfarande använder medicinska kriterier inom sjukvården och inte ekonomiska.

Björn Nilsson sa...

Fransoserna har en tradition där det mest progressiva och det mest reaktionära turas om att visa upp sig.