söndag 26 maj 2013

Dumt klotter, eller bara amerikanskt?


Det här fotograferade jag söndag morgon, vid Södertäljevägen. Jag funderar över om budskapet är tänkvärt, smart ... eller om det bara är amerikanskt! Nu är det ju skrivet på engelska till att börja med, och det är underligt när vi befinner oss i ett område där ett annat germanskt språk är klart dominerande.

Men om vi tar budskapet och granskar det. Att en lögn som upprepas tillräckligt ofta kan bli sanning vet vi, men blir den automatiskt politik? Jag undrar. Jag får en vision av övergödda amrisar som bräker om att "politiker bara ljuger". Och vips har de gjort sig själva maktlösa, för om de försöker göra något åt samhällets problem så blir det ju politik som redan är utpekad som lögn!

Ibland/till och med ofta, kommer det lögner, halvsanningar och förtiganden från politiker, och vad de säger bör betraktas kritiskt. Men när kritiken blir ett slappt gnällande om att "politiker bara ljuger" är jag inte med. Då öppnar man dörren för listiga figurer som hävdar att de inte är politiker, men som lik förbaskat har en agenda ... och den kanske inte är så kul alla dagar. Det är inte politiker som "bara ljuger", det är amerikaner ... eller?

4 kommentarer:

martin sa...

Är det inte en kritik av den parlamentariska hierarkin. Det är inom den som politik är snack. Politik är också andra saker, handling, organisering, till exempel. Man kan vara vänligare emot författaren i sin tolkning, och tolka det som att allt snack om ett bättre samhälle bara är lögn om vi inte skapar det utan bara talar om det?

Björn Nilsson sa...

Nej, min tolkning är definitivt negativ till hela resonemanget. Jag känner att det är destruktivt och inte har något att erbjuda.

Hannu Komulainen sa...

Men om vi skulle nyansera det till att "borgerliga yrkespolitiker vanställer ofta sanningen" :-)

De s.k. fritidspolitikerna av olika färg gör ofta ett otacksamt jobb gratis. Och alla är inte med i riksdagspartier...

Björn Nilsson sa...

Bra att du påminde om fritidspolitikerna. Hur många kan de vara av alla valda? Minst 90% kanske? De kan ju inte jämföras rakt av med de heltidsanställda yrkespolitikerna.

På tal om 90% så mådde väl demokratin i Sverige inte så bra av att 90% av kommunerna försvann (även om det nog var en del smörja i form av knäppa lokalpolitiker och ohållbara enheter som rensades bort samtidigt).