tisdag 18 juni 2013

Lästips: intervju med president Assad

Tyska FAZ har gjort en lång intervju med Syriens president. Den finns i engelsk översättning här. Doktor Assad framstår som en vettig person - vilket kanske inte är så svårt att vara om man jämförs med byfånar som Obama, Cameron, Hollande, de där kungarna på Arabiska halvön vad-de-nu-heter, Kildén och Åsman, och några till.

9 kommentarer:

martin sa...

En märklig värld vi lever i funderade jag på häromdagen. Då de demokratiska och påstått fria länderna framstår som blodtörstiga, machiavelliska ränksmidande orwelliska fasciststater. Medan mindre fria och mindre demokratiska länder framstår som de resonliga och förlåtande.

Trodde väl aldrig den ryska kleptokratin skulle framstå som moralens högborg i världen. Men världen överraskar ständigt. Vi lever i intressanta tider.

Björn Nilsson sa...

Tja, det är väl skillnaden mellan makter och system på upp- respektive nedgång.

Och en snygg tant har han också, Bashar!

martin sa...

Jo, jag spelar musik som anspelar på imperium på dekis hela dagarna numera. För det finns en känsla av att leva i ett imperium på dekis.

Björn Nilsson sa...

Jaha, det fanns ju några som hette Lustans Lakejer exempelvis, men det var ju efter min tid.

Anonym sa...

Den officiella versionen av intervjun finns på Frankfurters sida på både engelska och tyska http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/naher-osten/f-a-z-interview-with-bashar-al-assad-europe-s-backyard-would-become-a-terrorist-haven-12225367.html
Originalet är utfört på arabiska av Rainer Hermann och sedan översatt till engelska/tyska.
Den som är intresserad av propaganda bör läsa båda versioner och observera inte bara ordval utan hela strukturen. Lärorikt att man kan få två så skilda versioner av samma intervju.
Exempelvis frågar Rainer hur många enheter (units) Hezbollah har i Syrien och förutom att Assad inte vill svara så skriver den syriska nyhetsbyrån om brigader! Du heter säkert fler sådana skojigheter om du lusläser texterna

Några egna reflektioner är att diktatorn anser att hans mandat gäller till 2014! Det är väl knappast något demokratiskt beslut.
Utländskt inblandning är ok om det är han som bestämma vilka länder/nationaliteter som får vara med.
Hypokraten Assad försvarar Syriens 30-åriga ockupation av Libanon samtidigt som han protesterar emot att andra länder ar sina fingrar i Syrien.
Han begär hjälp av FN men vill diktera hur och vilka som skall utföra inspektionerna.

Det sorgliga är att mördandet kommer att fortsätta. Katastrofen är redan nu ett faktum.

Om diktatorn Assad är en vettig person går knappast att avgöra från en intervju där frågorna har ställts i förväg. Det är andra personer som formulerat svaren.
Eldorado

Jan Wiklund sa...

Eldorado: Det finns en gammal princip som säger att ingen regering har något mandat i ett annat land.

Det är en princip som har brutits många gånger i historien, och det finns säkert argument för det också. Men det finns ett svårslagbart argument för principen: Det blir inte så många krig på det sättet.

Och det slår det mesta.

Al Assad är regering de facto i Syrien, hur osympatisk han än är. Ingen annan regering har mandat att ifrågasätta detta, det kan bara syrierna själva göra. Och det förefaller som majoriteten av dom som nu för krig mot Assad är utlänningar.

Björn Nilsson sa...

Det väsentliga är att Assad talar för en vettig rollfördelning för religion och politik i samhället, något som islamisterna absolut vägrar godta.

Anonym sa...

Jan, jag är generellt emot krig i alla dess former, men ibland finns ingen annan möjlighet. I just Syrien fallet har en minoritet förtryckt en majoritet i årtionden, det är inte förvånande att det finns ett uppbyggt hat mot diktatorn. De fredliga demonstrationerna ifrågasatte just diktatorn och hans korrumperade regering och vad blev resultatet?
Vet inte vad du menar med att ”det förefaller som majoriteten av dom som nu för krig mot Assad är utlänningar ”. Seriösa källor som BND bedömer rebellernas styrkor att vara mellan 100-200 tusen och jag man lugnt kan räkna med att den övervägande majoriteten är syrier.

Björn, om majoriteten av det syriska folket anser att landet skall styras enligt islamsk modell så är det enligt västerländsk demokratimodell ett helt korrekt beslut. Däremot vore det knappast ett beslut i demokratisk anda. Jrf gärna Schweizarna som röstade för ett beslut om att minareter inte skulle få byggas. Demokratiskt är beslutet korrekt men är det ett demokratiskt beslut? Hur många % av rebellerna anser du vara islamister, och vad grundar du den bedömningen på?

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Jag vet ingen procentsats och har därmed ingen bedömning att komma med. Men att demokratiska val inte verkar stå på "rebellernas" önskelista kan vara en indikation på att de inser att de aldrig skulle vinna ett fritt val. Islamisterna anser ju för övrigt att fria val är emot islam. Och det är de grupperna som slåss värst och som (gissar jag) är de som är fulla med utländska jihad-turister, och därmed inte skulle ha rösträtt i alla fall.