fredag 13 september 2013

Stillastående


Några nyckeltal från SCB. Fortsatt hög arbetslöshet, priserna står nära nog stilla, samma med produktionen.

Nyckeltal för Sverige

Är det siffror av den här sorten som gör att det känns som det mesta står stilla nu? Att "olust råder i landet" för att citera gamle Strindberg? Vad än regeringen gör så handlar det inte om att rikta blicken mot oanvända men nyttiga resurser - och ungefär samma gäller för den så kallade oppositionen. Det känns som om handfallenhet kännetecknar hela gänget av politiker. - Det behövs nog dessutom inte så mycket av negativa impulser för att förvandla den nästan frånvarande inflationen till deflation och att BNP ska gå över på minus. Om man tänker på att tillväxt kommer att behöva förvandlas till nedväxling är det inte helt dåligt, men problemet blir att fel människor drabbas.

8 kommentarer:

martin sa...

Jo, men uppsägningarna tar ju ett tag att ge utslag nå kraft, de tar ytterligare en stund att ge utslag i ett system med sociala skyddsnät.

Det tyder inte bara på en politisk handfallenhet, det tyder på ett lat och trögt kapital.

Lasse Strömberg sa...

Konstigt med tanke på att det ju skulle bli precis tvärtom bara vi var med i EU. Nu har vi ju dessutom fått jobbskatteavdrag som ju också skulle ha samma resultat.
Vad är det som inte stämmer?

Björn Nilsson sa...

Det kanske är verkligheten som inte stämmer - vilket väl är mest tråkigt för verkligheten, antar jag Alliansoppositionen tycker.

martin sa...

Man behöver inte leta så länge efter förklaringen.

Bankfnasket Borg har varit ute och glappat sin trut för bankerna emot all skapande verksamhet. I Corren kommer följande dumheter ur truten på fnasket.

"Jag tycker att vi ska stödja småföretag. Men jag är väldigt skeptisk till idén om att offentliga medel är rätt verktyg, säger Borg."

Nehej, skattepengar är inte bra att stödja verksamheter som faktiskt gör något, men för bankerna är skattepengar finemang!

"Det har aldrig fungerat att låta staten eller regeringen välja ut rätt entreprenörer eller företag. Så, ta tag i det riktiga problemet i stället. Och det är svagheterna i banksystemet."

Att faktiskt skapa något med pengarna går inte för sig, de pengarna skall gå till en verksamhet som visat sig gång på gång vara en ohållbar affärsmodell.

Så talar en bankhora.

Alla bör ta sig en funderare på vad poängen med den avreglerade bankmarknaden egentligen är när Borg säger sånt här. Fundera sedan också på lösning, vad det innebär för ekonomin så som den fungerar idag, vad händer om vi ser till att varje bank skall ha en STOR påse pengar att bara sitta på så att de inte drabbas av likviditetskris så snart ekonomin släpper en fjärt. Fundera på hur destruktivt och hur fantastiska belopp som det handlar om skall tas helt ur cirkulation. För att vi skall ha banker som inte fyller någon som helst väsentlig funktion i samhället!? Fundera på vad det gör med ekonomin. Man kan också fundera på det faktum att man kan åstadkomma en acceptabel likviditet i bankerna med nuvarande likviditet genom att helt sonika skriva av 10-30% av alla skulder, men det förslaget är det ingen som tar upp.

Ut med bankhororna ur riksdagen är ett första steg.

martin sa...

Just ja, länk till corren artikeln:
http://www.corren.se/ekonomi/borg-bankerna-maste-starkas-6530696-artikel.aspx

Lösningen för att åtgärda de där siffrorna är iaf enligt Borg att undandra en massa kapital från produktiv verksamhet och sänka det i havet.

Karl Malghult sa...

Lasse: Jag är inte så säker på att EU-medlemskapet i det här fallet gör till eller från. Tvärtom har EU-kommissionen snarare oftast varit en återhållande kraft mot svenska politiker av olika kulörer, inte minst i frihandelsfrågorna där Sverige tillsammans med Storbrittanien tillhör det extrema frihandelslägret. Det politiska eländet började, som Jan Wiklund brukar säga, långt tidigare ("Anders the Borg" var väl f.ö. som FMSF-are emot EU-anslutningen när det begav sig? Har inte läst Svensk Linje från den tiden men många av de nuvarande moderata kaderna i 40-50årsåldern inkl. FMSF var i varje fall emot EUanslutningen på sin tid. ).


Det är Sveriges politikerkår som i hög grad drivit in sin extremism i EU, inte tvärtom.

Jan Wiklund sa...

EU är ett problem på det sättet att all industripolitik är förbjuden där. Åtminstone om man ska tro Samir Amin, http://monthlyreview.org/2006/12/01/beyond-liberal-globalization-a-better-or-worse-world

Andra iländer (och många andra också) ser ju till med politiska medel att dom har den senaste och modernaste uppsättningen industri och ligger före på något vis. Men inom EU kallas detta att snedvrida konkurrensen.

Däremot är det helt ok att låta industrin köpas upp av t.ex. kinesiska företag som givetvis utnyttjar kunskapen i sin egen industri och lägger ner den som finns här, eller låter den sköta enklare arbetsuppgifter.

martin sa...

Jan,
Astrazeneca är tillexempel inte nöjda med att de skapade sin egen värsta fiende generica-bolagen i Indien. Nu jobbar de stenhårt med att lära Kineserna hur man tar ett läkemedel hela vägen från idé till ett godkänt läkemedel på den västerländska marknaden. Jag undrar om man kan bli lantbrevbärare eller nått som borde vara tryggt.