söndag 20 oktober 2013

Följ pengarna!


Denna epokgörande (?) nyhet kommer från DN. Svenskan är inne på samma sak. Klart att SAP är hetast. Men varför? - "Följ pengarna" är ett lämpligt talesätt i det här sammanhanget också.

***

Nu är det gurgel inom socialdemokraterna i Uppland. Lena Sommestad, som jag ibland har framhållit som en av de vettigare socialdemokraterna, har satts på förmodligen icke valbar plats till nästa års riksdagsval av en valberedning. Det är lätt att gripas av misstanken att partiledningen inte vill ha in henne i Riksdagen igen. Ordning i leden! En längre debatt om detta har utbrutit på Lindelöfs blogg. Se här och här. Till det första inlägget skriver en kommentator:

Denna strid om plats på riksdagslistan är ju typisk för socialdemokratisk aktivitet. Inga ideologiska eller idémässiga utan personstrider.
Lite idéer kan väl finnas med tror jag själv ... med betoning på 'lite'. Och man kan misstänka att mycket av ideerna handlar om att komma så nära köttgrytorna som möjligt. Karriär, karriär ... och följ pengarna!

***

Kan man lita på folk som framhåller som viktig kvalifikation att de varit "socialdemokrater hela livet"? - Tvivelaktigt. Risken att man får en kniv i ryggen i en kris kan inte negligeras. Var har dessa människor sin lojalitet egentligen? - "Följ pengarna ..."


Kan man inte helt enkelt skratta ut 'det gamla arbetarpartiet'? "Lite förtjänas det att hedras, men mest att skrattas åt ändå."

5 kommentarer:

Karl Malghult sa...

"Har socialdemokratin en framtid? Som en kulturell preferens, ja. Som rörelse, nej". Skrev Wallenstein i en analys 2010:

http://www2.binghamton.edu/fbc/archive/290en.htm

Lasse Strömberg sa...

Gäller inte bara sossar. Jag vet en centerpartist som vill in i Riksdagen av en enda orsak, nämligen för att få råd att renovera familjens rätt nedgångna hus.

Björn Nilsson sa...

Noterade Wallersteins avslutning: Social-democrats have never been very strong on the rights of ethnic or other "minorities" - still less on the rights of immigrants. Social-democratic parties have tended to be parties of the ethnic majority in each country, defending their turf against other workers whom they saw as undercutting their wages and employment. Solidarity and internationalism were slogans that were useful when there was no competition in sight. Stämmer bra, vare sig det gällde galiziska lantarbetare eller judar före Andra världskriget.

Risken (om man nu kallar det risk) är väl att alla centerpartister åker ut ur Riksdagen. Kan de inte snylta på den egna miljardkassan i stället?

Karl Malghult sa...

Det är väl mest en generationsfråga om C hänger kvar nästa val. Tänker nu på att det största väljarstödet finns bland de födda ca 1910-1940 och bott på landsbygden hela livet eller bor på hemmet nu, de har för all del hög uppslutning i valbåsen. För de som fötts efter kriget, de unga bönderna, miljövännerna m.fl. har som bekant skingrats förutom sektungdomen. Förr kunde ett svagt borgerligt parti, KD som belysande fall, stödja sig på stödröster ifrån moderatväljare men nu när både C och KD ligger runt spärren tror jag inte effekten räcker för dem båda.

Björn Nilsson sa...

Generationsfråga? - Intressant nog finns en sociologisk undersökning från Katrineholm i början av 1950-talet. Då ansåg de arbetare som hade socialdemokraterna som bästa parti att bondeförbundet var näst bäst. Den generationen arbetare, med rötterna på landsbygden, är nog i stort sett begravd idag.

Det där med "taktikröstning" har jag svårt att tro på såvida ingen kan visa om/hur den organiseras.