onsdag 22 januari 2014

"väljare är människor"

Detta kan vara en bra påminnelse som levereras på den intressanta bloggen Politologerna. Vi väljare är verkligen inte mer än människor, vi är inga maskiner. Inte maskiner med helsäkert minne i alla fall: ungefär fjärdedelen av väljarna minns inte hur de röstade i senaste valet. Det skiljer sig åt en del mellan män och kvinnor, hög- och lågutbildade, och hur stort det politiska engagemanget är.

Undrar om det hänger ihop med att den rätt stabila situationen som fanns ett tag under 1900-talet nu blir alltmer upplöst. Länge var trogna socialdemokratiska väljare verkligen trogna socialdemokratiska väljare, och då kom de givetvis ihåg hur de röstade förra gången. Samma för trogna bondeförbundare, högerpersoner, et cetera.

Men nya partier har kommit in i spelet på riksplanet och floran av lokala partier växer, de gamla partierna blir alltmer luddiga vad det gäller avsikter samtidigt som de tappar den aktiva basen av medlemmar, och det gör hela bilden av röstningens resultat suddigt. För att demokratiska omröstningar skall kunna fungera måste det vara någorlunda lätt att inse vilka följder de kan få. Om resultatet verkar bli detsamma hur man än röstar kan man lika gärna slänga in vilket sedel som helst i valkuvertet och glömma bort vilket parti det gällde. Om man nu tycker det ens är värt att rösta.

Ta detta som en reflexion till de diskussioner som vi hade tidigare, i det här inlägget om EU-valet. Och tre fjärdedelar av väljarna minns faktiskt hur de röstade.

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Politiken har blivit teknokratisk, en fråga om att "leverera". Detta intresserar per definition inte, eftersom de flesta är intresserade av "leverera vad?".

Här ett referat av ett extremt välbesökt politiskt möte för några år sen: http://gemensam.wordpress.com/2011/09/17/den-goda-populismen/