onsdag 19 februari 2014

Att ta upp faktiska frågor

I nr 2/2014 av FIB/k skriver Jan Myrdal en artikel grundad på framgångarna för Nationella Fronten i Frankrike, men drar som vanligt in bredare vyer i resonemanget. Slutklämmen:

Det som kallar sig vänster i Frankrike som Sverige borde inse att det avgörande när det gäller Front National eller Sverigedemokraterna är att det inte är fördomar, rasism, manschauvinism och annat, som har gett och ger dem sitt växande stöd inom arbetarklass och bland det arbetande folket (och i Sverige i LO) utan det att de tar upp faktiska frågor.

Förmår man inte förstå detta då går det lika illa nu och för oss som det gått alla gånger tidigare.
Annars är Myrdals exempel att Nationella Fronten kräver att det vidtas åtgärder för att få bukt med förfallet inom de franska järnvägarna. Det är ju något vi också känner igen från Sverige, fast jag vet inte om sverigedemokraterna tagit upp just den frågan.

Det är klart att bland nationella frontare och sverigedemokrater finns individer som är synnerligen begivna på "fördomar, rasism, manschauvinism och annat", men en fungerande och intelligent arbetande vänster skulle kunna göra dessa trista figurer till osynliga figurer i marginalen. Det finns frågor att ta tag i, om man säger så ... men finns viljan?

Kanske det handlar om 'samhällskontrakt'? - Medan det liberala etablissemanget erbjuder fritt fall och rotlöshet i någon sorts global soppa har de nationalistiska partierna något annat att erbjuda, åtminstone för en del människor. Samhörighet, tradition, att vara rotad någonstans ... att ha ett hem. Att ha skyldigheter och rättigheter i det hemmet, vare sig man är rik eller fattig, att inte bara bli utkastad fast man är en lojal och hygglig medborgare. Om man nu vill kalla det folkhem eller något annat, det blir ändå en sorts kontrakt mellan samhällets individer. Vi tillsammans. Där trollas klasser och klasskamp bort, men man skall nog inte underskatta dessa partiers möjlighet att inte bara ta upp utan också arbeta fram lösningar för åtminstone en del "faktiska frågor" som har betydelse för folks vardag. Som att tågen går i tid och att järnvägen underhålls ordentligt. Eller att gamlingar som behöver bra omsorg får bra omsorg, utan att drabbas av 'besparingar'. Att 'besparingarna' är till Kapitalets fromma är dock något de nationella inte verkar tala så högt om.

Sedan finns ju människor som är utanför 'kontraktet', och det är en annan historia.

6 kommentarer:

martin sa...

Det som gav extra skjuts till Chavez revolution var höjda busstaxor. Man skall inte underskatta små frågor av stor betydelse för vanligt folk.

Jan Wiklund sa...

Det som gav socialdemokraterna segern på 30-talet var en kombination av social säkerhet och bygg landet.

Det är seriös politik. Till skillnad från den identitetspolitik för allt mindre kotterier som dominerar den såkallade vänstern i Europa idag.

NF kör i och för sig också med identitetspolitik, det är bara det att deras kotteri är mycket stort. Det är ingen minoritet, det är majoriteten. Därför vinner dom. Det enda som kan stoppa dom är att man lägger identiteterna på hyllan och organiserar ett gemensamt projekt för alla underdogs.

martin sa...

Jag tror de flesta etablerade partier tänker: Än finns det tid, låt oss sitta still i båten en stund till, så avklingar nationalismen av sig själv.

Björn Nilsson sa...

Har försökt lite diskussion med OR om det här, men åtminstone den person jag hade kontakt med verkar inte tro att 'fascisterna' kan göra så mycket praktiskt - och det tror jag är en ganska farlig fördom. Och att tro att stödet för sd minskar med dagens politik tror jag också är tveksamt. Inte ens en skandal då och då kan ju sänka sd. Det kan ju bero av att övriga partier är så kass så de själva inte kan tjäna på skandalerna.

martin sa...

Igår nåddes vi av nyheten att SD splittras i ett av sina starkaste fästen. I Sverige iaf så lider den högerextrema miljön av problem att underordna sig principerna från de långa knivarnas natt, führerprinzip spittrar dem hela tiden. En gång fanns bara BSS som en halvt fungerande organisation, nu finns et ett helt gäng organisationer. Fascistiska och nationalistiska rörelser tenderar att även falla offer för korruption ganska lätt.

Jan Wiklund sa...

Helt oavsett om dom gör självmål eller inte är benägenheten att stödja den här sortens rörelse ett tecken på att folk är jävligt förbannade. Och då är det en inkompetensförklaring av den antikapitalistiska vänstern att den inte lyckas mobilisera alla dessa förbannade människor på ett mer seriöst program.

Jag tror inte folk är dumma, inte ens dom som stöder SD. De flesta gör det som protest, för att alla andra är för bleka. Och de som gör det och stöder deras program gör det i nittionio fall på tio för att det är den enda analys som talar till deras praktiska erfarenheter på något vis.

Så det är ynkligt att inte kunna erbjuda något bättre.