måndag 24 februari 2014

Man borde spara ...

... kommentarer man gör på andras nätsidor. Dels för att det kan hända att man skrivit något bra som kan återanvändas, dels för att ha ett arkiv över vad man skrivit även om en nätsida försvinner. Vi har nu ett färskt exempel:


Oktoberrörelsen upplöst 

Oktoberrörelsen höll lördagen den 22:a februari sin andra konferens i Uppsala. Konferensen beslutade att upplösa förbundet. 

Kampen fortsätter...

Detta är allt som nu återstår av Oktoberrörelsens hemsida som bara för några dagar sedan såg väldigt flott ut och som verkade utvecklas i en intressant riktning. Jag funderade på om sidan blivit hackad, men enligt utsagor på Socialism.nu har OR beslutat jobba vidare som ett nätverk. Verkar kufiskt med tanke på hur det såg ut för en utomstående iakttagare bara för någon vecka sedan, och hur ställer sig samarbetande grupper till det? Har man slängt partibyggandet helt i sjön eller blir det en återkomst senare om nätverksbyggandet  fungerar?  - Ut i glömskan med den raderade sidan försvann några av mina kommentarer när jag bland annat grälade med anonyma OR-personer om klotter och om stenkastande förortsungdomar. Ingen stor grej i sammanhanget, men lite tråkigt i alla fall.

Antar att många i OR sympatiserar med våldsamma angrepp mot Migrationsverkets lokaler. De får sig i så fall en rejäl åthutning av Jan Guillou i Aftonlövet.

17 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Dom kanske har läst mina (och Frances') kritiska kommentarer, och insett att jag (vi) har rätt?

Björn Nilsson sa...

Eller också vill de bli ännu mer 'underjordiska' och kanske möjligen ägna en tid åt att prata igenom taktik och strategi i lugn och ro? Det verkar ju något förvirrat att ena veckan studera 'Leninismens grunder' av J V Djugashvili till sin konferens, och veckan därpå avveckla rörelsen. Vad vill man egentligen?

Anonym sa...

Att de skulle tagit till sig av Wiklunds trams är knappast troligt, snarare har de utvecklats i motsatt riktning: insett att de radikalt måste bryta med all form av reformism.

På socialism.nu finns några kommentarer. Björn nämner dem, men verkar inte ha läst dem, verkligen läst dem (bredvid varandra). Gör det, där finns ett svar.

Jan Wiklund sa...

Anonym: Bäst blir det nog om de renläriga blir så renläriga att de får plats i en källarlokal.

Anonym sa...

Wiklunds kommentar är grundfalsk. OR gjorde något, satsade på att bygga upp. Från dag ett haglade fördömanden från olika håll, Internetkrigare till proletäreförsäljaren, anarkister, autonoma, gammelkommunister gjorde gemensam sak. Ofta under anklagelser om dogmatik, bara för att OR inte höll med just dem.
Wiklund m.fl. är de som kräver rättroende, or visade upp en ovanlig tolerans (ml, maoister, studier, aktivism).
Wiklund har inte lyft ett finger för att bygga upp något, men gapat högt för att riva ner.

Björn Nilsson sa...

Man skall väl inte behöva vara 'kremlolog' för att förstå vad som pågår? Det blir ju bara gissningar. Exempelvis kan man gissa att OR följer Enver Hoxhas varning från 1960 och gör sig ännu mer osynligt för att undvika statlig och annan repression. Men det kan ju var en felgissning.

Björn Nilsson sa...

Tycker att jag själv varit rätt sympatiskt inställd (öppenheten till olika tendenser verkade ju lovande), även om jag har haft frågor och kritik.

Björn Nilsson sa...

Jag måste försvara Jan W: han har varit igång i över fyrtio år vad jag vet. Dock inte i något proletärt avant-gardeparti. Såväl folkrörelser som förtruppspartier har både lyckats och misslyckats (tyvärr ofta det senare) under de senaste århundradena. Jans synpunkter från och kunskaper om folkrörelsesidan är viktiga.

Anonym sa...

Är r:are, varit det länge. Jag ställde mig kritik till denna rörelse, men måste erkänna att jag såg något friskt och levande i den, något som vi kanske tappat.

Jag håller med ovanstående. Hur tusan kan man anklaga de som verkligen försöker göra något för att sitta i en källare. Du har aldrig lyft ett finger, åtminstone inte för annat än ditt tangentbord. Finns många som borde skämmas för hur reagerat. Vi borde stödja, uppmuntra och inte fördöma allt nytt. Man undrar vem som är inskränkt.

Anonym sa...

Björn. Finns det stöd för att detta är en skenmanöver? Känner du någon av dem och kan luska lite?

Björn Nilsson sa...

Jag är fullt övertygad om att Jan kan försvara sig själv, och kan bara notera att en person som varit aktiv i miljörörelsen sedan 1970 borde ha en rätt stor uppsättning praktiska erfarenheter att falla tillbaka på. Hans tegelsten till bok 'Demokratins bärare' ger många nyttiga kunskaper och uppslag, vare sig man vill ha breda rörelser eller kaderorganisationer. Som läsare behöver man ju inte hålla med om allt, men man kan åtminstone uppskatta kunskaperna och mängden av information till tjänst även för yngre aktivister.

Hannu Komulainen sa...

Anonym, du förolämpar Oktoberrörelsen när du tycker att vi ska tycka synd om dem för att vi varit elaka mot dem. De insåg vad jag förstår själva att denna unga och omogna rörelse behövde lyssna på kritik från andra.

Anonym sa...

Hannu. Vem säger att man ska tycka synd om dem? Vad det handlar om är att en hel del av "vänstern" ryggradsmässigt reagerar negativt på alla initiativ.
Det är både lättare och bekvämare att kritisera än att försöka göra något.

Att säga att OR var omogen visar bara hur dåligt insatt du är.

Anonym sa...

Med Hannu (vem det nu är, en KP-nisse av nivån på hans inlägg skulle jag fissa) m.fl. behöver inte högern ens bemöta radikala grupper. De gör glatt jobbet åt dem.

Minns i en annan tråd. När herr H. mer eller mindre försvarade imperialismen.

Björn Nilsson sa...

Försenat svar till Anonym 24 februari: Har inga personliga kontakter och kan därför bara göra gissningar efter vad som eventuellt kommer ut i offenligheten.

Anonym sa...

Vad händer?

Björn Nilsson sa...

Vad händer? - ingen aning, annat än vad som står på 'Arbetarkommunens' hemsida. http://kommak.org/ Rimligen bör det vara någon sorts organ för nätverket, annars förstår jag inte vad den har för funktion.