tisdag 25 februari 2014

Tidens tecken?


Jag undrar om det bara är en slump ... på söndagseftermiddagen gick jag förbi ett litet bostadsområde i Stockholm. Nybodaringen heter den ena gatan i området. Tre mäklarskyltar samtidigt för ett så litet område, är det en tillfällighet eller tecken på något annat som har med privatekonomi eller området i sig att göra?


Möjligen kan det här förklara varför området kan ha svårt att hålla charmen uppe: visserligen finns en del skog omkring, men också några jäkla blaffor till vägar och en del lastbilsterminaler. Bilden av mäklarskyltarna tog jag lite nedanför ettan som utmärker Nybodaringen.

Jag var där i mars 2008 och tog bilder, här nedan är några av dem. Det som finns här är bostäder, någon sorts skola samt en skog med rådjur. Inget mer. Det är några minuters promenad till bussen till Liljeholmen ifall man behöver handla och inte bilar eller går. Alternativt kan man försöka ta sig över trafiklederna och bort till Midsommarkransen (till vänster i satellitfotot).

Jag var där mitt på dagen, men tyckte att det var rätt mycket bilar parkerade på gatorna ändå. Tycker familjerna att de måste ha flera bilar per hushåll för att det skall gå ihop? Kan känsla av isolering eller dyra lån vara orsak till att folk flyttar ut? Annars skulle ju det här området vara idealt för den som gillar att bo i en miljö som påminner om en by med låga hus och smala gator och lite avskiljd från omvärlden. Men en by måste ju bestå av mer än bara bostäder och folk som måste iväg någon annan stans om det skall göras saker utanför hushållet.

Det är en ganska enhetlig röd-ton över hela området, här sett från 'skogen'.

Observera det röda gruset. Genomtänkt utformning.

Ser ut som obehandlat trä. Men obehandlat kan det väl inte vara om husen antas hålla några år?


I mars 2008 låg ännu snön i skuggiga lägen





Det här rådjuret mötte jag bara några meter från husen i november förra året.


6 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Ett av Stockholms skandalområden. Så otroligt centralt, potentiellt, och så bortslösat på några få hus för några få människor.

Ännu större skandal var att Stockholms stad presenterade detta som ett programområde på bostadsmässan 1998 (?). Uppenbarligen tyckte logistikerna på kommunen att ju färre människor i centrum och ju fler längre ut var en smart idé för att spara tid, energi och pengar.

Björn Nilsson sa...

Har för mig att det finns idéer om att 'bygga stadsgata' från Liljeholmen och uppför Nybodabacken. Gör man det kanske området vid Nybodaringen skulle verka mindre isolerat.

Lasse Strömberg sa...

Är det inte tal om att bebygga norra sidan av Hornsbruksgatan med så kallade stadsradhus? Taken på husen lär ska bli i utökning av parken.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte vad som är senaste budet för Hornsbruksgatan. Tidigare förslag har ju anklagats för att nagga parken i kanten. Att dra ut parken över hustak kan ju vara en idé, men låter samtidigt lite kufisk. Det börjar nästan likna grottboning eller backstuga!

Jan Wiklund sa...

Beträffande Nyboda: skandalen är inte bara det isolerade läget, det är också att det rymmer så få människor. Här hade dom världens chans att expandera Södermalm utåt och upphäva den segregerande muren mellan innerstad och förort. Och så valde dom det här.

Jag undrar om det ens lever upp till standard för förort - ca 60 pers/ha, att jämföra med innerstans kanske 300 om man räknar både boende och arbetande.

Konsekvensen av sånt här byggande blir förstås dels torftigt utbud i området ifråga, men än värre att nytt som måste byggas hamnar allt längre ut i periferin.

Det skulle krävas en jordreform i Stockholm, så att folk som lägger beslag på alltför mycket mark får dela med sig.

Jan Wiklund sa...

Beträffande Hornsbruksgatan har jag bestämt för mig att stadsplanen för relativt låga hus på norrsidan nu gäller.

Det är ett slöseri det också. Hornsbruksgatan är nu innerstans absolut tristaste gata, med en betongmur på norrsidan och totalt ansiktslösa hus på sydsidan. Ett skolexempel gåfientligt område enligt Jan Gehl, se http://www.yimby.se/2011/06/promenadstader-i-praktike_1065.html

Vilka hus som helst hade varit ett lyft. Men bostadsrättsägarna på sydsidan blockerade för att inte förlora en utsikt - mot betongmur, pissoar och sopstation, får man anta...