söndag 23 februari 2014

Vårens framfart

Grönt = här är det vår (se definitionen nedan). Gult = kortare tid med vårtemperatur. Blått = den hemska vintern

Kom nyss hem från en morgonpromenad som förgylldes av intensivt larmande från fåglar av olika storlekar, en skata som flög med kvist i näbb mot boet, ett par ekorrar som under ivrigt tjippande jagade varandra upp och ner i ett träd. Efter en stund verkade de tröttna på det trädet och hoppade över till ett annat träd och fortsatte jakten där.  Och så har vi den här kartan över årstidernas framfart från SMHI:s hemsida. Igår hade våren enligt den definition som SMHI använder ryckt långt upp i landet och låg på en linje Göteborg-Norrköping ungefär. Här är definitionen:

Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.
Det är trevligt med tidiga vårar, men det finns en annan aspekt. På sidan med definitionen finns också det här diagrammet som vill visa utvecklingen vad det gäller vårtemperaturer 1860-2012 i Sverige. Det här är genomsnittsvärden mars-maj varje år och en svart trendkurva som visar medelvärden under tio år. Utsmetade data alltså som visar på klimatförändringar i stället för tillfälliga vädernycker.



Inga kommentarer: