måndag 3 mars 2014

Det var en svensk, en norrman ...

... och några till som har skrivit tänkvärdheter om Ukraina:

Svensken.

Norrmannen.

Indiern.

USAmerikanen.

Bellman har såvitt jag vet inte författat några synpunkter ännu, men det kanske kommer.

3 kommentarer:

martin sa...

Man kan diskutera de olika grupperingarnas egenskaper hit och dit. Om man tror att i en värld där politik handlar om ekonomi, har något med värderingar och "politik" att göra. Men i grunden behöver man bara läsa detta för att förstå konflikten i Ukraina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia-Ukraine-EU_gas_pipeline

Man kan också vara ganska trygg för att det inte blir något krig om detta, för EU bluffar i sitt pokerspel, med 34% av EUs gasbehov från Ryssland så klarar man inte av annat än poserande i det korta loppet. Det är först efter man gett Iran syndernas förlåtelse och fått ordning på sina gaspipelines som man skulle våga mopsa sig med ryssarna på riktigt.

Björn Nilsson sa...

Möjligen håller krisen på att ebba ut nu. Försöken från 'väst' att trycka ut Ryssland från Krim har misslyckats, Ryssland har visat att man inte tar skit längre - nu kan propagandan vevas ner. Kanske Putin har mer i bagaget. Hotar han möjligen med att ta i hårdare mot oligarkerna på hemmaplan? Det skulle vara populärt där (men inte i 'väst').

martin sa...

Alltså Putin har varit ganska tillmötesgående genom hela historien. Ukraina skulle få ett justare gasavtal, om nu inte fascisterna dribblat bort det avtalet. Men det verkade som viljan om en gasöverenskommelse fanns hos Ryssland, därmed kan nog EU få ett avtal de kan leva med. Men tyskland gillar nog inte att vara så extremt beroende av Ryssland i det långa loppet.

Men då turkarna trilskas med gasen, därav oroligheterna i Turkiet, Syrien sket sig och Ukraina ser ut att skita sig, så har EU problem att spela ut olika gasleverantörer emot varandra och suga ut råvaruleverantörer som man brukar göra. Imperialister av ohejdad vana lär inte ge upp förrän de får som de vill på ena eller andra sättet.

Retoriken på hemmaplan lär hålla i sig, då Sverige regeras av en "CIA-sockpuppet", som gjort sin karriär på att odla rysskräck. Då Carl B och Reinfeldts syn på Ukraina skiljde sig åt, så såg vi att det var partiledaren som skulle vika ned sig mot Carl B. Så mycket för de "Nya" Moderaterna.