söndag 16 mars 2014

Finlandiserat Ukraina?

Bloggaren Moon of Alabama skriver om en överenskommelse mellan USA och Ryssland som skapar ett 'finlandiserat' Ukraina. Uttrycket har en negativ klang men behöver inte ha det. Under Sovjettiden efter Andra världskriget var Finland en självständig och neutral stat samtidigt som den såg till att inte stöta sig med Sovjet. Jämför med Estland som var helt underordnat besluten från Moskva. Många ester hade nog föredragit 'finlandisering' av deras eget land.

Den uppgörelse som nu uppges vara på gång betyder att Ukraina blir en federation med mycket självständiga delar, samt neutralt. Om det här går igenom så har den gångna krisen visat sig vara en rejäl flopp för EU och USA, samt att en massa människor har dödats, skadats eller jagats på flykt helt i onödan. NATO kommer inte att kunna flytta fram sina positioner. Ryssland kommer att ha kvar baserna på Krim. Väsentligen kommer Ryssland att stå som vinnare, och det var vad man kunde ana redan från början. Det här är ryssarnas hemmaplan, där borde de vara svåra att manövrera ut.

Kanske kan Ukraina i längden tjäna på en uppgörelse ungefär enligt dessa linjer genom att bygga ut sina ekonomiska relationer både åt öster och väster, utan att dras in i ett förmodligen plågsamt EU-samarbete. Ett frågetecken är hur de ökända ukrainska fascistgrupperna kommer att ta en uppgörelse av den här typen. Samma gäller för neo-konservativa kretsar i USA som har stort inflytande över utrikespolitiken. Kommer de att kunna störa eller till och med stjälpa byggandet av ett neutralt, regionaliserat och 'finlandiserat' Ukraina?

Fem miljarder dollar satsade på 'regimförändring' i Ukraina kastade i Svarta havet?

Och så hittade jag den här bilden som på ett bra sätt visar vad som vissa kretsar anser vara 'legalt' respektive 'illegalt' i Ukraina:

Inbäddad bildlänk

2 kommentarer:

martin sa...

Ukraina reser nu en politisk armé, en pessimist skulle säga att tiden för en sådan lösning snabbt rinner ut.

De tre imperialistiska storheterna måste sätta sig ned och komma överens sins emellan, och besinna sina nyttiga idioter innan det är för sent.

Björn Nilsson sa...

Kanske hänger på vilken fraktion i USA:s utrikesförvaltning som är starkast. Kan Nuland-gänget fortsätta att härja, eller ställs de åt sidan klart och tydligt? Om oklarheten tillåts fortsätta är det möjligt att även de ukrainska fascisterna kan fortsätta ställa till bråk - men gissningsvis har Ryssland information och beredskap för det också.