lördag 23 augusti 2014

Tankar mot rötmånadens slut

Tja, kanske 'nya arbetarpartiets' politik blir lite roligare med röd näsa?


Rötmånaden ansågs vara från 23 juli till 23 augusti, och är nu med andra ord på väg att avslutas för detta år. Somliga tycker dock att det luktar illa ändå, rent av att det luktar skit: Åsa Linderborg skriver i Aftonlövet om en valrörelse som luktar skit. Några utdrag:

Socialdemokraterna kommer att vinna valet med katastrofalt låga siffror. Regeringsbildningen blir en rysare, men en rysare är också Socialdemokratin i sig själv. Presskonferensen i torsdag var en sorgligt tafflig föreställning, där Löfven försökte återta initiativet genom att skrämma bort sina egna.
En vänstervåg sveper över landet och Stefan Löfven ”sträcker ut en hand” till de borgerliga. Vänsterpartiet nämndes knappt, för dem vill man helst inte ha med att göra.

Socialdemokraternas kärnväljare, det vill säga LO-kollektivet, ser helst ett samarbete med V. De här skiter Löfven i, för han gör samma misstag som Mona Sahlin – han tar arbetarklassen för given. Inte skulle väl de svika mig, jag har ju varit deras fackordförande!
I stället för att bygga allianser för en radikal vänsterpolitik - vilket är enda sättet att stoppa SD - söker han samförstånd med spillrorna av högerregeringen. Med Centerpartiet, som är riksdagens mest antifackliga parti. Med Folkpartiet, som också vill ändra turordningsreglerna. Med Kd (får man anta), vars värdekonservatism tävlar med SD:s.
Det finns ju en möjlighet för Löfven & Co. att upprepa Sahlins bravad: att förvandla en säker valseger till ett nederlag genom att vara maximalt tafflig. För partiledningen är det inget problem, den har sitt på det torra med löner och bonusar. Inga falluckor kommer att öppnas under den av arga medlemmar. (Här är en annan Linderborgare, om "politikens jag-sägare". Den säger en del om dagens politiker på högre nivå.)

Redan inför förra valrörelsen var Jan & Jan (Guillou & Myrdal) ute och funderade över att socialdemokraterna inte tog tag i de stora opinioner som finns för att bevara välfärdssamhället. Och själv har jag frågat varför socialdemokraterna inte använder de opinionssiffror som bland annat SOM-institutet har tagit fram för att skapa en vass och vinnande politik. Fast det vore ju mer rimligt att den frågan ställs högt och skarpt inom partiet - men det sker ju inte. I alla fall har jag inte hört något i den vägen sedan Lena Sommestad intrigerades bort.Den här roliga bilden kan ju illustrera allt möjligt, där fantastiska uträkningar visar hur man når fram till ett lysande resultat ... under förutsättning att ett underverk hjälper till. Låt oss fortsätta denna 'sista-dagen-av-rötmånaden-fundering' med ett ämne som får en del människor att tappa sans & balans. Och för att uppnå rätt avskräckande effekt lägger jag upp en länk till bloggen ...... och då blir det kanske inte så många läsare kvar på den här bloggen. Invandring och mörkläggning drivs av Karl-Olov Arnstberg, pensionerad professor i etnologi vid Stockholms universitet, samt socionomen och journalisten Gunnar Sandelin. För de verkar ses som pestsmittade efter att ha kritiserat just invandringspolitiken. Det får man inte göra. De har jagats ut i marginalen.

Just det, stort tabu. Särskilt om man tycker sig vara vänster. Under sommaren har det utbrutit några debatter (kanske kan kalla dem rötmånadsdebatter) när ett par personer med aktningsvärd ålder inom vänstern har försökt ta upp frågan om invandringen, dess kostnader och problem. Diskussioner har förekommit hos Knut Lindelöf och Stefan Lindgren. Gensvaret har inte alltid varit positivt. Om man ens kan tala om diskussion - jag har fått en känsla av att en del personer bara mal på utan att lyssna och tänka. De är som vänster-motsvarigheter till knasbollarna som kommenterar på Avpixlat.

Vad har 'den roliga bilden' att göra med det här resonemanget? - Förslagsvis att den visar på folk som tycker det är bra med stor invandring/flyktingmottagning, och att slutresultatet kommer att bli bra, trots att man inte kan visa varför så kommer att ske. Förra århundradet vandrade invandrarna till arbetsplatserna. Var kommer det här århundradets invandrare att ta vägen?

Nu känns redan vassare höstvindar. Kanske de blåser undan rötmånadsångorna och vi kan få en vettigare diskussion. Eller åtminstone en diskussion där folk kan lyssna på varandra. Jag vill gärna kunna framföra synpunkten att vi bör ha kontroll över vad det är för folk som kommer in utan att därför bli skälld för 'vidrig', som hände i en av dessa debatter. - Om flertalet läsare av denna blogg har annan åsikt lägger jag med glädje ned den!

17 kommentarer:

Simsalablunder sa...

När de där i aktningsvärd ålder inom vänstern tar upp frågan om invandringens kostnader, så är de totalt fast i neoliberalt neoklassiskt feltänk utan att veta om det.

Det de kallar kostnad är en lika stor tillgång på väg ut i realekonomin för att bli till inkomst i flera led.

Hela diskussionen att något som staten betalar ut "kostar" utan att nämna andra kolumnen är imbecill och det är förbannat tragiskt att människor inte vill greppa det.

Det tillsammans med att man så kär i sagoberättelsen att skatt måste tas in för att finansiera statens kostnader, ställer till det hela tiden och bakbinder alla riktigt verkningsfulla stora förändringar de önskar se.

Och så länge det är så kan man hur lätt som helst från styrande håll få människor att tro att "vi har inte råd" även om så invandringen stoppas helt.

Det verkar också vara totalt omöjligt att få människor att inse längre stund än det tar att höra att det som skapar resurser är människan, inte pengar.

Strax efter att det är sagt och de till och med kanske hållit med, är de tillbaka i att det kostar pengar och pengarna tar slut.

Marlene Olsson sa...

Det är intressant diskussion du tar upp om invandringen. Det Jimmie Åkesson förmedlar angående den är att invandringen är ett hot.

Mitt emot Konsum där jag bor på Frösön finns en skola där invandrare lär sig svenska. När jag ibland väntar på bussen kommer massor av invandrare som ska med bussen också in till stan. Jag ser dom inte som ett hot, jag tycker det är trevligt. Dom skrattar och pratar på alla möjliga språk . Det blir livligt och härlig stämning.

Är då hotet ekonomiskt? Har vi inte råd ta emot invandrare ? Det där råder delade meningar. Att invandring är ekonomiskt lönsamt. Det borde gå ta reda på fakta vad gäller detta. Att säga att invandring är dyrt är alltså ett faktafel.

Du undrar vad det är för jobb vi ska förmedla till invandrarna som kommer. Jag är ju undersköterska och många invandrare jobbar på mitt jobb.

Idag känner jag mig lyckligt lottad som har ett jobb. Det är lyx. Många står utan jobb, och då tänker jag att det är arbetslösheten vi ska bekämpa. Inte invandrarna.

Simsalablunder sa...

Kanske bättre att kalla "bidragstagare" för vad det har för funktion, dvs efterfrågefördelande statspenningdistributör.

Tycker man att den förväntan staten har på mottagaren är för liten, dvs att det mottagaren officiellt bara sysslar med är att distribuera ut pengarna i realekonomin i utbyte mot varor, tjänster, kommunal och landstingsskatt, ja då ska givetvis staten istället börja tillhandahålla tillräckligt många andra olika sorters arbeten, till det allmännas bästa.

Dan Gmark sa...

Att hålla med om vad Arnstberg skriver på sin blogg var ju verkligen en rötmånadsfundering. Det är ju så att Arnstberg hör till SD:s akademiska falang. Han har varit forskare, men nu handskas han med siffror och statistik på ett synnerligen propagandistiskt sätt. Förra året blev han känd för sin helsidesannons i Dagens Nyheter, där han påstod sig komma med “sanningar” som vi vanliga medborgare var okunniga om.

Arnstberg är själv okunnig om det mesta beträffande invandring och invandringspolitik. Han plockar slumpvis siffror som han tror kan stödja SD:s påståenden om de enorma kostnaderna för invandringen. Genom att presentera lösryckta delar av statistiken som “nyheter” kan han driva tesen att regeringen och vänstern tillsammans “försöker dölja sanningen för folket”.

Att en del bemötanden av Åkesons och Arnstbergs propaganda kan verka tjatiga kan jag förstå. Ytterst få journalister eller vänsterdebattörer har brytt sig om att lära sig sakfrågorna och de kan därför inte beslå varken Åkesson eller hans stödtrupper med lögn. Därför blir det en del upprepningar av självklarheter.

Men några saker kanske också behöver upprepas. Till exempel att Sverige som land är bundet av internationella konventioner beträffande asylsökande. Eller att ett lands grad av civilisation avgörs av hur man behandlar de människor som har den svagaste positionen.

Första gången jag försökte lägga in denna kommentar bifogade jag en länk, för att fylla på med lite fakta och kanske få en sakligare diskussion. Det verkar som om den kommentaren har filtrerats bort. Därför provar jag nu utan länkar.

Dan Gmark sa...

Ser man på, den kommentaren kom in. Den som vill ha lite mer “kött på benen” beträffande Arnstberg kan gå in på Motvallsbloggen, skriva in Arnstberg i sökrutan och klicka på Search.
För en kritik av SD:s propaganda kan man göra samma sak med “Åkesson” i sökrutan. Kan vara intressant eftersom Åkesson fick en ny chans att sprida sin propaganda i gårdagens aftonblad.

Anonym sa...

Nu är det väl så att en klok man som du mycket väl kan acceptera att andra inte har samma uppfattning som du själv. Om olika uppfattningar är ett skäl att lägga ned din blogg så tror jag det är lika bra att den stängs. Själv hoppas jag att det återgår till den intressanta standard som du hade för ca ett år sedan.
Diskuterar man invandrarfrågor så minns jag den gode Tage Danielsson som med sin humor visade sin syn på saken vilken jag absolut delar.
En kommer hit för att fly från nöden,
en kommer hit för att undgå döden.
En kom hit, av terror tvungen,
en kom hit för att gifta sig med kungen.
Dom är tyskar, iranier, greker och turkar,
mest är dom snälla, andra är skurkar.
En del är ärliga, andra skumma,
en del är genier, andra är dumma.
Mest är dom fredliga, andra vill slåss,
med andra ord dom är som oss!
En del söker lugnet i stället för bråket,
det enda vi svenskar kan bättre – är språket.
Det sägs att vi stammar från Adam och Eva,
som inte var svenskar – men ja må dom leva!

Eldorado

Jan Wiklund sa...

Det enda problemet med invandring är att nya invandrare (utan särskilt eftersökta talanger och kunskaper) tvingas konkurrera om de sämst betalda jobben. Vilka därför blir ännu sämre betalda på grund av överutbud.

Detta drabbar inte på minsta sätt övre medelklassen, men det drabbar lågutbildade infödda. Därav SDs popularitet i den gruppen.

Paul Krugman har nånstans redovisat i dollar och cent hur mycket lönerna pressas ner för dom. Det var inte så mycket, men det var i alla fall något.

Det enda som kan göra något åt detta är en militant fackföreningsrörelse. Det insåg folk för hundra år sen, men det är en kunskap som har glömts bort.

På den tiden ansåg fackaktivister att "det är både omoraliskt och omöjligt att hindra fattigt folk att arbeta"; följaktligen försökte dom inte hindra någon som kom från den tidens invandringsområden, utan gjorde sitt bästa för att integrera dom i arbetarrörelsen istället. Oftast med hyggligt resultat.

Rimligen borde en militantare fackföreningsrörelse kunna göra en del åt politikens eländighet också. Det gick ju ganska bra i Trondheim.

Beträffande Arnstberg har han varit ute och cyklat förut. Han påstod t.ex. i en bok för några år sen att hyresförorterna byggdes för att folk ville bo i hyresförorter. Vilket de bevisligen inte alls ville; frågade man dem, vilket Stockholms stad gjorde 1947 eller 1948 var det två procent som ville bo så. Resten ville bo i innerstan eller i villor.

Anonym sa...

Jan, jag håller inte riktigt med dig. Många av våra invandrare har mycket hög kompetens inom många områden med det är medelklassen och speciellt den övre medelklassen som inte släpper in dom. Eftersom dess vill inget hellre än att jobba och göra rätt för sig tvingas dom att konkurrera med de mindra välutbildade och det skapar naturligtvis motsättningar. Stockholm har exempelvis en stor kår av ”icke svenska” taxiförare med väldigt hög kompetens. Fråga själv taxiförarna varifrån dom kommer och vilken utbildning dom har om du någon gång åker Taxi.

Svensk solidaritet med andra mindre betalda arbetare har alltid gällt så länge dom inte kommer till Sverige. Däremot finns det inget svensk problem med att svenskar flyttar för gott eller temporärt till exempelvis Tyskland eller Norge för tjäna mera pengar än i Sverige. Det är lite hyckleri över det hela.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Ursäkta att jag dröjer med svar på kommentarerna, tänkte låta dem flyta in ett tag innan jag (eventuellt) lägger mig i. Första delen av bloggposten har tydligen ingen något att anmärka emot.

1. Simsalablunder 23 aug. Har man vanlig enkel bokföring och noterar att debet och kredit inte går jämnt upp är det någon sida som är fel. Vi kan inte vara säkra på att tidigare tumregler för kostnader/intäkter kommer att jämna ut varandra framöver om de faktorer som skapar kostnader/intäkter ändras. Och så verkar ha skett på migrationssidan. Samtidigt finns det andra aspekter av det här som jag inte tagit upp, och det handlar inte om pengar utan om riktiga grejor: resurser. Pengar är obegränsade, resurser är det inte. Och det kan utnyttjas för att hetsa olika grupper mot varandra.

2. Hej Marlene, det var länge sedan sist. Trevligt att höra av dig igen. I andra sammanhang har jag hävdat att det finns massvis med arbeten tillgängliga, bland annat i vårdens brutalbantade organisationer. Men inte obegränsat, och på vissa ställen vore det bättre med svenskar: ta åldringsvård där det rimligen borde vara en fördel med personal som begriper vad patienterna har för referensramar. Och generellt gör datorisering och robotisering att behovet av mänsklig arbetskraft inte kommer att öka som det hände under 'guldåren' efter Andra världskriget. Det Åkesson gör att han utnyttjar delar av de här problemen på ett sätt som skadar alla utom hans uppdragsgivare (kapitalet).

3. Dan Gmark skriver "ett lands grad av civilisation avgörs av hur man behandlar de människor som har den svagaste positionen." Och tar en sd-propagandist tag i det så kommer förmodligen de svältande pensionärerna upp. "Våra pensionärer får svälta medan bidragsturisterna får allt vad de pekar på av pk-eliten men är inte nöjda ändå." Jag vill understryka betydelsen av samhällskontrakt: det svenska folket skall kunna lita på att dess intressen är högst på samhällets priolista. Vad skall vi annars ha Sverige till?

4. En samlingskommentar till vad Eldorado och Jan skriver: Det är skillnad på folk som kom/mer hit och arbetar och bidrar till det allmänna, och de som aldrig kommer att göra det. Det är ju alltid den första kategorin som kommit hit, från medeltidens tyska bergsmän till efterkrigstidens sydeuropéer. Men nu har det hänt något, den gamla processen fungerar inte. Vandringen går till socialkontoret i stället för till arbetsplatsen.

Vidare: Det bör vara ett krav att Sverige har någon uppfattning om vad det är för människor som försöker ta sig hit. Hur många fler exemplar av bombaren på Drottninggatan kommer Sverige att orka med innan samhället börjar braka samman på allvar? Det är dessvärre inget tomt hot när en del islamister hotar med krig. Nu är de i Syrien och Irak och tränar. Tyvärr lär en del överleva och komma tillbaka, och det behövs inte många för att ställa till fullständigt kaos. Till dem kan vi lägga vanliga gangsters, sådana som väl skjuter varje vecka i Göteborg, Malmö och andra städer numera (när man inte kastar handgranater).

Simsalablunder sa...

Det är pengar man pratar om, som man ensidigt redovisar som en kostnad för staten, utan att redovisa att det väldigt snabbt blir till tillgång och inkomster i flera led i ekonomin, som har en multiplikator effekt. Man pratar inte om verkliga resurser.

Skulle man göra det, tvingas man inse att människan är den verkliga resursen och den låter man slösa bort varje dag. Hur denna resurs används är vad det verkligen handlar om.

Och inser man det, är då alla idéer om vad man kan ta sig för redan i stort uttänkta, och snart kommer automatiseras? Jag tror inte alls det. Vi är långt från det.

Och kan man utgå ifrån att invandrande inte kan bidra med idéer om man kan ta sig för, om de tillåts?

Det kan man förstås inte veta, och i synnerhet inte förrän man tar bort hindren för det, som ligger på statlig nivå och handlar om pengar, inte verkliga resurser.

Marlene Olsson sa...

Hej Björn, tack detsamma! Vår kommunchef satsar på invandrarna inom mitt yrke. Jag tar illa vid mig när kollegor klagar på att "se, hur många invandrare det är här" jag tycker att det är rasistiskt. När nån också säger sig ev rösta på SD är det så uppenbart rasistiskt. " jag delar inte din uppfattning" svarar jag . "Det var intressant, hur tänker du då?" Vi avbröts av ett larm och jag hann aldrig svara. Men jag tänker att SD är ett rasistisk parti, än hur mycket dom säger: "jag är inte rasist men...' Vilket denna kollega också sa.

Det kan komma- och lär komma- inom en snar framtid invandrare också inom åldringsvården. Då är det toppen att dom blir bemötta av andra invandrare. Kanske tom från samma land.

Det är inte så farligt tycker jag om svenskan inte är fullständigt perfekt. Vi berikas mycket av människor från olika bakgrunder mm. Också. Jag tror det är viktigt att komma ihåg. En del säger att invandrarna försämra våra löner. Att bara invandrare kommer jobba med detta i framtiden. Att ingen kommer förstå dom. Men ät det inte rasistiskt . Kanske funderingar på vilket sätt det berikar oss är bra.

Kram! :)

Jan Wiklund sa...

Eldorado: Självfallet har många det. Och självfallet gäller då den vanliga regeln vid anställningar - de som har känningar på arbetsplatsen går före.

Just därför tvingas även högt kvalificerade invandrare konkurrera på låglönemarknaden. Vilket drabbar lågutbildade infödda. VSB.

Det är för övrigt en smula bisarrt att försöka gissa kostnader och intäkter av invandring - det är ungefär som att beräkna kostnader och intäkter vid födslar. Nya människor som nya människor. Rimligen går det jämnt upp.

Däremot tror jag att kostnader och intäkter vid invandring fördelas en smula ojämnt. Underklassen får mer av kostnaderna, överklassen får mer av intäkterna.

Hur mycket är förstås påverkbart via facklig kamp.

Björn Nilsson sa...

Sim, om det finns multiplikatorer så kanske det finns divisorer också, där ändliga resurser delas på allt mindre enheter per person? Och det är överklassen som tar vad den vill ha och så får underklassen slåss om det som blir över.

Marlene, åldringsvården är nog förtjänt av ett antal separata blogginlägg. Jag tror redan det finns ställen där man har inriktning på olika språkgrupper, exempelvis sådana som talar persiska eller finska. Även om man lärt sig bra svenska händer det att man på åldern kan tappa språket, men ha modermålet kvar. Och då är det bra med hjälpare som förstår vad man säger, vad man menar, hur man tänker. Vad som oroar mig är en bizarr tendens att detta skall gälla alla, utom de gamla svenskar som faktiskt arbetat ihop den välfärd som skulle ha gett dem god vård på gamla dar. Det är ett svek.

Marlene Olsson sa...

Varför skulle någon som gått samma utbildning som mig bedriva en sämre vård för att en inte pratar perfekt svenska? Klarar våra äldre inte av att leva i det Sverige vi har idag, med många invandrare? Sverige ser inte längre ut som det gjorde när dom växte upp och det knappt fanns någon invandrare , speciellt inte i små byar och samhällen. Jag menar att det är så här. Och invandrare på mitt jobb gör ett bra jobb. Visst är att kunna språket viktigt för att integrera i samhället . Där sätts stor vikt vid inlärningen på skolorna när dom kommer hit. Och att prata mycket med oss som kan språket.

Att inte stå upp och bekämpa rasismen som finns på arbetsplatserna är att svika alla invandrare .

Jan Wiklund sa...

Marlene: De som anställer folk är lata. De väljer så här:

1. Folk jag känner, eller folk som folk jag känner känner. Då har jag mest koll. Det är lätt hänt att nån lurar en chef, men inte en kompis. Alltså kan jag lita mer på folk jag känner.

2. Folk som ser ut som jag. Då har jag åtminstone illusionen av trygghet.

Detta är universellt, och beskrivs som mekanismen bakom all diskriminering i boken Beständig ojämlikhet av Charles Tilly (en mycket bra bok, läs den!).

Den som har ett vattenhål vaktar det, och släpper bara fram likar. Ju osäkrare arbetsmarknad desto värre blir det.

Följaktligen: det enda som kan besegra diskriminering är full sysselsättning. Inte kampanjer om hur dumma dom är som diskriminerar, inte "upplysning". Bara full sysselsättning.

Och det skapas genom offentliga investeringar!

Marlene Olsson sa...

Tack Jan, för dina kloka ord. Det är arbetslösheten inte invandrarna vi bekämpa. Full sysselsättning till alla. Det blir bra.

Björn Nilsson sa...

Marlene, ursäkta för sen kommentar till ditt inlägg 26 augusti. Jag har för mig att du även skriver poesi, och då borde du ha känsla för att varje ord kan föra med sig en ocean av betydelser, historia, tankar och idéer. Det går inte bara att hugga ett ord ur ordboken och tro att det går bra. En ytlig konversation, ja det går bra, men om man verkligen vill gå på djupet och förstå en annan människa ...? Jag bortser inte från alla ansträngningar och god vilja att lära sig, men har man inte lärt sig språk med ordens betydelse och valör (det kan vara flera språk samtidigt) som litet barn är det för de flesta ganska svårt att upprepa bravaden när man kommer upp i högre ålder.