tisdag 12 augusti 2014

Vad betyder en symbol?En bild upphittad på Stefan Lindgrens blogg 8 dagar. Är det inte i den där Azov-bataljonen som minst en svensk befinner sig?

7 kommentarer:

martin sa...

Många som raglat över linjen för folkfronten på sistone. Många som är medlöpare till nazister, inte minst, utrikesminister Carl Bildt.

Hur länge skall vi ha en nazist som utrikesminister?

martin sa...

Två talesätt/tumregler som gör det lättare att förstå politik i den posymoderna eran:

"If it looks like a horse, if it neighs like a horse, but deny its a horse.

Its a fascist horse."

"When you hear hoof beats, think horse, not zebra."

Anonym sa...

Nu skall man vara försiktig med att dra slutsatser av den egna värderingen av vad en symbol innebär. Andra länder och andra kulturer värderar samma symbol annorlunda.
Svastikan exempelvis symboliserar för oss i Europa en fruktansvärd grymhet medans den i Asien förknippas med något positivt. Nassarna konstruerade inte egna symboler, dom stal existerande och förstörde på så vis dess ursprungliga symbolvärde. Det kommer ta tid innan vi törs ta tillbaka dessa symboler igen och förmodligen kommer svastikan aldrig att bli rumsren igen i Europa
eldorado

martin sa...

Eldorado,
Att bataljon Azov är nazistisk är väl dokumenterat, så diskussionen om vad symboler "egentligen" betyder missar poängen. Det är diskussioner som inte heller är relevanta i den postmoderna eran.

martin sa...

Vasakärven må betytt något en gång i tiden. Men så vida det inte är en medeltidsförening så är den en nazistsymbol.

För en stilstudie i modern nazistsymbolik kan du ta en titt på Skyddsbevaknings logotyp. Vakten, som gav sig på Bängan Lagerblad är VD där. En nazistfirma.

Anonym sa...

När det gäller Azov är jag övertygad om att den är en (ny)nazistisk organisation och lika övertygad om dom med sina symboler vill bekräfta det hela.
Läser du på lite om dessa och andra symboler så inser du att de i grunden inte är nazistiska men övertagna av dessa mörka krafter. Därför skall man inte med automatik koppla en åsikt med en symbol. En indier som använder sig av svastikan behöver inte vara en beundrare av nazismen
Symboler eller logotyper är minst lika viktigt att begripa idag som det varit tidigare, annars hade väl inte du diskuterat det?

Fundera lite symbolen den svenska flaggan som de främlingsfientliga vill stjäla från oss och använda som sin symbol. Det vore för djävligt om dom skulle lyckas, eller hur?
Eldorado

Björn Nilsson sa...

Symboler förmedlar den mening som stoppas in i dem, och det varierar över tid och rum. På en karta över Korea såg jag mängder av hakkors: det var symbolen för buddhistkloster.

Finland och Litauen använde hakkors (rättvända, till skillnad från den tyska modellen som var felvänd) som nationella symboler fram till andra världskriget. Såg en film (kan ha varit från Finlands sextioårsjubileum) där finska soldater i hjälmar typ Wehrmacht och med hakkorsflaggor marscherade förbi en hederstribun som även innehöll sovjetiska höga militärer. Undrar vad de tänkte?

När grupper i vår tid i Europa pryder sig med med 'varghakar' och liknande krafs så är det en dubbelmening: dels kan de säga att 'men det här är ju ingen nazistisk symbol'. samtidigt som det för alla signalerar att det är i just den traditionen man är.