fredag 26 februari 2016

Inga byggnadsarbetare?

I senaste numret av Forskning & Framsteg (nr 3/2016) finns en artikel om hur hela hus kan byggas med 3D-teknik. "En byggarbetsplats utan byggarbetare" står det som rubrik för en bild där processen beskrivs. Fast helt tomt verkar det inte vara: själva grunden måste gjutas på gammalt vanligt sätt, dessutom måste montering av rör, kablar, tak etc. göras av vanliga knegare. Jag antar att snickare, golvläggare och andra också kan behövas för att få det hela klart.

Tekniken är under utveckling, men vill man ha byggarbetsplatser där det inte springer omkring så mycket folk verkar det hela lovande. Vad som inte framgår av artikeln är hur stor arbetsstyrka det verkligen behövs för att tillverka hus med 3D-skrivare. Det kommer att krävas människor som konstruerar och tillverkar skrivarna, det krävs människor för att ta fram och transportera råmaterialet. Som redan framgått behövs till det ännu en del vanligt manuellt jobb för grundgjutning och installationer, och jag antar att det måste stå några knegare i gula skyddsvästar på byggplatsen för att se att skrivaren gör det den skall göra. Så det är några processer som löper parallellt: det krävs färre människor på bygget, men en del av arbetet flyttas åt annat håll. Och så försvinner vissa arbeten definitivt.

Man kanske kan se det som att hela byggtekniken gör en cirkelrörelse. I begynnelsen skedde det mesta just där huset skulle byggas. Sedan kom modern teknik där byggelement gjordes på fabrik och kördes ut till byggena. Med 3D-tekniken sker en rörelse tillbaka till ursprunget: visserligen kan skrivaren göra standardiserade element, men det sker på plats. Och det verkar som tekniken också tillåter modifieringar, så att det ena elementet inte behöver se ut som det andra. Därmed kan man komma närmare det gamla hantverksmässiga byggandet, fast hantverkaren nu är en programmeringskunnig person utrustad med en datorstyrd skrivare.

En bild från Stockholmskällan. 1952 höll den här mannen på att mura i ett småhusområde.


Om vi funderar vidare på det där med transporter: det blir själva skrivaren, plus råmaterial som står för den stora mängden material till arbetsplatsen. Man får väl tänka sig att det oftast är en lastbil. Men hur blir det med framtida förarlösa fordon? Kanske tusentals chaufförsarbeten försvinner inom något årtionde? - Och vilket behov kommer det att finnas av arkitekter om det blir lättare även för privatpersoner med lite datorvana att snyta fram en egen ritning på det nya fina huset och sedan lägga en beställning hos en 3D-byggfirma?

Om vi tittar på fabriken där skrivaren görs, kommer det möjligen en framtid där skrivarna är så läraktiga att de kan bygga nya skrivare själva, och därmed minska behovet av mänskligt ingripande? En annan fråga är om råmaterialet: om man som en del vill göra tänker använda skogsavfall kanske det kan bli gräl med andra som också vill använda resterna efter skogsavverkningar?

En alternativ term för 3D är "additiv tillverkning" ser jag. Har för mig att det kallades något annat på svenska tidigare. Ser nu att F&F-artikeln finns på nätet. Bilden nedan kommer därifrån. Skrivaren åker fram på räls och bygger väggarna lager för lager.


Notera på bilden att skrivaren tar fram ett hus med rätt många rundade hörn. Och detta fixat utan ett gäng pilsnerdrickande murare!

Detta är för övrigt inlägg 4444 på denna blogg. Kan någon siffermystik skönjas i detta?

2 kommentarer:

/lasse sa...

Hur stor del av bygget är väggstommarna? Är det ens lönt att sätta upp en sådan ”skrivaranläggning” för detta, hur många hus är minimum. Ska boendemiljön helt anpassas till ”skrivarens” begränsningar i mobilitet?
Vem ska ha råd att bo i dessa hus när alla blivit arbetslösa p.g.a. robotiseringen?
Har för mig det var NCC eller någon annan av de stora som för några år sen skulle lägga ner hela sin mureriverksamhet, inte p.g.a. robotisering utan för att de skulle köpa detta från typ Polen och Bulgarien.

Björn Nilsson sa...

Kan väl svara "vet ej" på de flesta frågorna. Även om skrivaren verkar vara ganska flexibel kan man tänka sig att exempelvis större grupper av liknande hus behövs för att få lönsamhet. Som att slänga ut ett nytt småhusområde på gamla åkrar (som kanske hade behövts för matproduktion i någon framtid). Men man vet ju inte: i början är en teknisk metod dyr, men när den förfinats och körs i större skala kan styckkostnaderna/hus sjunka rejält.

Man kan ju bygga hus för immigranter som ändå inte betalar ur egen kassa. (Obs ironi).

Men som jag antydde så försvinner inte alla jobb. Det sker en minskning av vissa arbeten i vissa branscher, men andra arbeten i samma eller andra branscher kan öka. På sikt sker det möjligen ändå en minskning av tillgängliga arbeten som är samhälleligt vettiga att utföra, och den situationen måste hanteras - fast där verkar politikerna inte så framåt.