fredag 13 januari 2017

Ett erbjudande du inte kan avvisa

Igår skrev jag ett rätt långt inlägg som handlade om basinkomst/medborgarlön/grundinkomst, och detta med utgångspunkt från vad man planerar i Finland. Inom samhällsvetenskap är det rätt svårt att i dagliga livet utföra experiment. Det kan ju finnas etiska problem om forskare börjar mixtra med mänskliga liv genom att ändra olika samhällsförhållanden. Men det finska försöket kanske kan ses som en variant där det negativa utfallet inte behöver bli så stort. Nu har det kommit mer upplysningar om det praktiska genomförandet.

Upplägget är att 2000 personer i åldern 25-58 år, mottagare av a-kassa eller socialbidrag, har utvalts slumpvis att vara med om försöket. De får 560 € i två år och kan inte tacka nej. Men de är åtminstone anonyma. Skulle de hitta ett arbete under denna tid får de ändå behålla basinkomsten. En intressant detalj är att mottagarna inte kommer att kontaktas under försöksperioden. Det skulle kunna påverka undersökningen.

En ansvarig på myndigheten som hanterar bidrag i Finland antar att en del av mottagarna kommer att sitta hemma i soffan och dricka vodka (vad är det för fel på Koskenkorva?), men förhoppningen att folk ändå försöker skaffa arbete eller startar företag finns ändå.

Det där med "starta företag" gör mig lite fundersam. För personer med kunskaper, kontakter och en god affärsidé kan detta vara en utväg under arbetslöshetstider, men hur många har de förutsättningarna? Att lösa arbetslöshetskriser genom att få en massa människor att starta butiker som går i konkurs efter ett eller ett par år låter inte vettigt. Möjligen skulle en permanent basinkomst minska risken för att kraschade företag orsakar ännu värre personliga ekonomiska problem, men jag är ändå tveksam.

2 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Milton Friedman hade ett förslag på negativ skatt som i praktiken är en slags medborgarlön. Bara en sådan sak borde göra en fundersam. Det finns de som hävdar att erfarenhet från försök som gjorts visar att de flesta människor som får basinkomst fortsätter att jobba för att kunna konsumera mer. Men det är klart: om överproduktionen av prylar redan är tillräckligt stor så kanske det fungerar. Antar att de skulle behöva testas i stor skala innan man vet vad som händer. Kan ta tid också för normer att förändras...

Björn Nilsson sa...

Då gäller det tydligen att avskräcka entreprenörstyperna och i stället få dem att sitta där med vodkaflaskan i soffan och titta på dammråttorna i hörnen! Eller att bara ge medborgarlön till garanterat icke anställningsbara typer.