fredag 30 juni 2017

Den som lever får se

När jag läser en sådan här sak blir jag orolig. Hur många gånger tidigare har höjdare på olika håll proklamerat att nu är det slut med kriserna? - Flera gånger. Nu rapporteras chefen för Federal Reserve i USA, Janet Yellen, ha sagt detta:

– Skulle jag säga att det aldrig någonsin kommer en ny finanskris? Du vet troligen att det skulle vara att gå för långt, men jag tror att vi är mycket säkrare och jag hoppas att det inte sker under vår livstid och jag tror inte att det kommer att ske, sade Fedchefen.

När det pratas om att ekonomin är "urstark", att alla "fundamenta" är goda, etc. etc. är det dags att bli orolig. Är det möjligen så att Yellen har fått veta av doktorn att hon inte lever så länge till, och att hon därmed med gott samvete kan utlova att det inte blir någon finanskris under hennes levnad? Eller är det ett listigt sätt att säga att andra typer av ekonomiska kriser kan bryta ut, exempelvis en gammal hederlig överproduktions/underkonsumtionskris?

Vad kan vi säga? Kanske "den som lever får se"!

Hjälper det månne med en bön till högre makter?

torsdag 22 juni 2017

Löpsedlar

Man behöver väl inte vara så kallad invandringskritiker för att muttra något surt om det här?
Det är väl ingen som läser bloggar så här vid midsommar, så jag vågar fråga om någon tolkar in en fräckis på den här löpsedeln?

Ja, då får jag önska eventuella besökare en trevlig midsommar med något som kanske kan kallas för en "naturens egen löpsedel"!




lördag 17 juni 2017

Kvanta och kinesisk hjärnkraft

Det här kan vara viktigt, skrev jag för en tid sedan om kinesisk utveckling av kvantdatorer. I augusti förra året hade jag ett inlägg som behandlade kvantfysik (som jag inte begriper mig på) inklusive nyheten att Kina skickat upp en satellit just för kvantfysiska experiment.

Igår kom det en ström av twittermeddelanden från Xinhua (Nyhetsbyrån Nya Kina) om att man lyckats med flera experiment. Mer om just kvanthistorien kan läsas här. Eller här.

Chinese scientists on Thursday reported a major breakthrough in quantum communication: A pair of entangled photons over a distance of 1,200 km have been successfully transmitted from space to Earth. The previous record was about 100 km.


In "a major technical accomplishment" on quantum communication, Chinese scientists on Thursday reported a successful transmission of "entangled" photon pairs from space to the Earth in efforts to prove that a physical phenomenon once described by Albert Einstein as "spooky" exists at a large distance. By distributing such entangled photons, or light particles, from a satellite 500 km above the Earth's surface, China once again demonstrates its leading position in the field of quantum research, which, though still in its infancy, has already been deemed as a competition hotspot for all major countries across the world, experts said.

Det rör på sig. Här kan man anknyta till vad Ola Wong skriver i Svenskan idag: Kinas hjärnkraft svårstoppad – snart är de ikapp.

Som exempel på kinesiska framsteg tar Wong elfordon, exempelvis elektriska bussar. Där ligger Kina väldigt långt framme.

Vid slutet av 2015 hade Kina 170 000 elbussar i trafik, 98 procent (!) av alla elbussar i världen, enligt branschbloggen Cleantechnica. Scania och Volvo är ense om att framtiden är elektrisk. Men Scania har ingen elbuss i trafik i dag, de första levereras först 2018, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania. Volvo har bara tio elbussar rullande i världen.
Med data från en så stor fordonspark får tillverkarna i Kina värdefull erfarenhet till sin teknikutveckling. Det första stadsbussystemet med elbussar till en svensk stad levererades av kinesiska BYD 2016. De laddas varje natt i Ängelholm med bra miljövals-el. Kommunistpartiet skördar frukterna av den kloka satsning på elfordon de inledde 2009. De insåg att de kunde komma ikapp västvärlden och Japan, vars märken dominerade den gamla explosionsmotorbranschen.
I dag står Kina för hälften av världens elbilsproduktion. Anledningen till att Kina lyckas är som vanligt de stora talens magi: gigantiska mängder pengar, energi och människor. Tillsammans ger det resultat.
Nu tänker jag tillbaka till krisen i den svenska bilindustrin år 2008. Varje förslag om att krisande fabriker (tillverkningsanläggningar fulla av kompetenta människor) skulle kunna användas för annan, mer framtidsinriktad produktion, bemöttes av marknadsliberalernas hjärndöda svammel om att "staten ska inte driva bilfabriker". En ny industri för olika typer av kommunikationsmedel hade kunnat utvecklas ur krisen. (Eller man kunde ha tagit hand om flaskhalsar i tillverkning av vindkraftaggretat, som jag skrev om då.) Nå, det gick som det gick, och vi får sitta med våra hjärdöda liberaler medan kineserna kommer med ... hjärnkraft! (Samt sjuhelsikes imponerande ekonomiska muskler!)

***

PS. En översikt av hur och varför det går bra för kinesisk vetenskap nu. Investeringar, långsiktiga statliga planer, och att 'brain drain' förvandlas till 'brain gain' (innefattande en del patriotiska känslor).
DS.

tisdag 13 juni 2017

"Emot demokrater hjälper blott soldater"

Här är ett citat från gamle Carl Grimbergs världshistoria, det handlar om den tyska revolutionen 1848-1849:

Det var mot slutet av år 1848, som ett rimmat lösenord med schlagerartad snabbhet började sprida sig i de tyska länderna:

"Emot demokrater
hjälper blott soldater"

"Detta", konstaterade storhertigen av Mecklenburg-Schwerin, är det bästa rim som på länge skrivits i Berlin, ja i hela världen. Goethe åstadkom aldrig något som är mig kärare."

Idag har vi väl inga storhertigar kvar i Mecklenburg-Schwerin, men däremot medias ädla tyckare. På senare tid har det varit fel på flera val (väljarna har röstat fel nämligen), och det skapar olust. Måste verkligen den okunniga massans felröstande få slå igenom ända upp i de lagstiftande församlingarna? Bör inte kraftfulla åtgärder vidtagas om inte folk hejdar sig utan envisas med att rösta mot den allvetande elitens önskningar (och privata karriär- och affärsintressen?)

Som en norsk läsövningen vill jag rekommendera det här inlägget på Pål Steigans blogg, där en del tänkare (?) yttrar sig om denna kris i demokratin.

Varför inte säga som det är: när demokratin hotar elitens intressen är det inte de senare som får stå åt sidan. Och i nödfall finns det kraftåtgärder att vidta. Elitens stat har sina våldsorgan om så skulle krävas. Om folk skulle bli alltför vildsinta i sina demokratiska utsvävningar. Men det är ju vad marxister alltid hävdat: staten är en våldsapparat i den härskande klassens tjänst. Den härskande klassen är för liten för att på egen hand kunna vinna val där alla får vara med. Kan den inte segra med list och fredlig övertalning så får det gå på annat sätt om massorna blir alltför motspänstiga.

måndag 12 juni 2017

Robot som gör robotar



Det här får mig att tänka på ett omtalat ställe i Marx' manuskript som i sin publicerade form brukar kallas Grundrisse. Det var en samling anteckningsböcker som utgjorde förarbeten till Kapitalet. Där finns ett ställe som kallas "fragmentet om maskiner", och som har fascinerat många. Vetenskap, teknologi och maskiner tränger undan det levande arbetet och den levande arbetaren som en logisk följd av hur den kapitalistiska produktionsprocessen fungerar. - Tog man bort kapitalismen från den här utvecklingen kunde mänskligheten se fram mot en rätt arbetsfri framtid. Så har i alla fall tidigare socialister tänkt sig. Undrar hur mycket det tänks idag? - Jag kanske återkommer till frågan någon gång.

onsdag 7 juni 2017

Ganska lika?

Här har vi Brasiliens inkuppade president Temer ....


... och här är gamle Dracula-skådespelaren Bela Lugosi. Är de inte ganska lika? Jag tycker att Temer skulle göra sig bra som filmskurk av svartvit 1920-talsmodell!


tisdag 6 juni 2017

Den sanne fosterlandsvännen ...

... tycker givetvis att varje dag är nationaldag!


måndag 5 juni 2017

Goda nyheter för transhumanister?

Saxat från en större artikel i Svenska Dagbladet, "Kan artificiell intelligens göra oss övermänskliga?":

Harari varnar för att medicinens främsta uppgift tycks bli att uppgradera de redan rika och vackra. Inte bota de fattiga och sjuka. Helt enkelt för att vi lever i en postindustriell tid där det inte längre är ekonomiskt rationellt för eliten att värna massornas hälsa. Han ser en ny kast av övermänniskor växa fram med hjälp av AI och algoritmer. Han ser dem överge sina liberala rötter. Han ser dem behandla de vanliga, icke-uppdaterade människorna ungefär som 1800-talets européer behandlade afrikanerna. Som vildar. Som slavar. Som ickemänniskor.
Det kommer inte att ske i morgon. Uppgraderingarna kommer att implementeras gradvis. Men steg för steg kommer de utvalda att bli ett med maskinerna. Omvandlingsprocessen pågår redan, förklarar Harari: ”Varje dag låter miljontals människor sin smartphone få lite större makt över deras liv eller prövar ett nytt och mer effektivt läkemedel. I sin strävan efter hälsa, lycka och makt kommer människor undan för undan att förändra först en av sina egenskaper och sedan en till och en till, tills de inte längre är människor.” 

Men som redan Hobbes påtalade för bortåt 350 år sedan kan de små och fattiga bli starka genom att enas och ge sig på storpamparna. Detta även om den typ av industrialism som gjorde att eliten på olika sätt måste värna om massornas hälsa försvinner. 

Det är klart att transhumanister tycker det är bra om människor inte längre är människor och slipper en massa tråkiga livsproblem. Vi andra är nog lite mer fundersamma. Och redan i början av 1960-talet varnade Marshall McLuhan för att vi via elektronikens ökande inflytande på våra liv kan glida in i en situation som kan bli väldigt farlig om vi inte förstår vad som pågår. 
Mänskligheten vandrar en osäker stig med okänt slut


lördag 3 juni 2017

"Tunnelbana eller (konst)galleri?" undrar Xinhua