fredag 23 mars 2007

”Engelsmän som är så trevliga …”

Det finns folk som tycker att engelsmän verkar vara så trevliga. Men fundera litegrann hur det ser ut i dagens värld. Det som händer idag kan förklaras av vad som hände i går och i förrgår, och om man tittar på världens värsta och långvarigaste krishärdar finner man ofta en gemensam faktor: engelsmän har varit inblandade. Eftersom de själva har varit för svaga för att helt av egen kraft kunna behärska det världsimperium de hade för inte så länge sedan fick de tillgripa det klassiska tjuvknepet att härska genom att söndra, genom att hetsa olika folkgrupper mot varandra, genom att underblåsa lokala motsättningar och därigenom kunna ”flyta ovanför”.

Jag är inte säker på att det här är ”hela listan”, men den är illa nog i alla fall:

Cypern: ställt greker mot turkar
Palestina: judar mot araber.

Irak/Kuweit: båda staterna bildades av England. Och engelska politiker kan tydligen inte hålla fingrarna borta, utan stödjer USA:s fortsatta krig.

Iran: störtat en demokratiskt vald regering till förmån för en diktatorisk kejsare som sedan försvann med den islamska revolutionen.

Indien/Pakistan/Bangladesh: hinduer mot muslimer.

Afghanistan: England misslyckades med tre invasioner, men nu har man trupper där igen.

Sri Lanka: ? vet inte vad engelsmännen gjort i förhållande till inbördeskriget som aldrig tar slut, men kan det vara så att man hetsat tamiler mot singaleser.

Burma/Myanmar: ? kanske samma som Sri Lanka, med motsättningar mellan olika folk som kunde utnyttjas.

Malaysia: ständigt hot om sammanstötningar mellan malajer, hinduer och kineser.

Långt mer än en miljard människor bor i det här området (Indien har passerat miljardstrecket). ”De trevliga engelsmännens” insatser ser mer ut som en första rangens katastrof än någon slags spridande av civilisation. Idag klarar inte England av att intrigera på egen hand, politiker av Blairs typ måste hänga amerikanerna i rockskörten.

Man skulle kunna lägga till en del länder på olika håll i Afrika och göra syndalistan ännu längre, för övrigt.

2 kommentarer:

  1. Inga källor, men bearbetningar, med andra ord diverse böcker om historia. Och dessa får du leta upp själv.

    SvaraRadera