torsdag 15 mars 2007

Så var det "oroligt på börsen" igen

Berg- och dalbanefärden på börsen fortsätter, som ett memento för alla som tror att kurserna bara kan röra sig i en riktning (uppåt). Och som vanligt i sådana situationer kommer det politiker och kommentatorer som meddelar att "ekonomin är i grunden sund", när de inte kommer dragande med det uttjatade "urstark". Men man kan ju vända på steken och fråga om ett ekonomiskt system som drabbas av återkommande kriser av den här typen inte i själva verket har inneboende svagheter - kanske svagheter som kan vara fatala på lite sikt?

På ytan handlar det om värdepapper som plötsligt visar sig inte vara så värdefulla. Folk förlorar pengar. Men här börjar det bli intressant på ett speciellt sätt. Om en rikeman förlorar några miljoner på börsens spelhåla är det för honom av mindre betydelse än om en fattig person är dum nog att spela bort en tusenlapp.

En krona har olika värde för olika personer. Det har visat sig att den senaste krisen i USA delvis beror av att fattiga personer har kunnat låna pengar på sina hus för att hålla en konsumtionsnivå som de egentligen inte har råd med. Det är vanligt att folk äger sina hem därborta, och det har skapats en lånemarknad där folk som knappast borde få lån ändå har fått det. Att de inte i stället betalar sin konsumtion med arbetsinkomster beror av att lönerna knappast ökat under rätt många år, och då blir sista chansen att inteckna huset för att få ut lite pengar. (Och då kan man egentligen säga att dålig löneutveckling för många i USA driver fram krisen.)

Resultat blir ändå låneinstitut som sitter med utestående tillgångar av milt sagt tvivelaktigt värde samt mängder av människor som är ohjälpligt skuldsatta. Det blir säkert många mänskliga tragedier av detta.

Låneinstituten i sin tur lånar pengar i vanliga banker, och när de senare blir misstänksamma och stryper krediterna rasar hela bygget. Bolåneinstituten vacklar, folk blir av med sina hem ... och de måste dra ner på sin konsumtion. Rika människor som tycker att de får det lite knapert kan dra in på onödig lyxkonsumtion. Vanligt arbetande folk med låga inkomster måste dra ner även på dagligvaror, vilket skickar chockvågor rakt in i produktionssystemet. Butikerna säljer mindre, fabrikerna måste dra ner, och krisen sprids över hela samhället. Skulle Centralbanken i det läget få för sig att höja räntan blir krisen ännu värre för många låntagare.

Hur det går den här gången vet ingen förrän i efterhand - det är med andra ord som vanligt när det gäller ekonomiska spådomar. Men när det blir kristendenser i USA, ett land som i sig, som stat, är skandalöst skuldsatt, finns det anledning att se upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar