fredag 1 juni 2007

Tröskeleffekter

Jag har läst en del filosofi. Det kan vara intressant att tillämpa filosofiska begrepp och metoder på dagliga händelser. Ta det där som brukar kallas "tröskeleffekter", vilket betyder att en utveckling gått så långt att den inte går att backa. Inom dialektisk filosofi skulle man tala om kvantitativa och kvalitativa förändringar. Man kan säga att dropparna som faller ner i glaset var och en är en kvantitativ förändring. Till slut kommer dock "droppen som får bägaren att rinna över", och där har vi en kvalitativ förändring.

När Sovjetunionen försvagades under 1970-1980-talet var det först svårt att urskilja att något var på gång. Till slut kom det dock fram till en brytpunkt där vi kunde notera tröskeleffekten omkring 1990: processen gick inte att backa, trots det slutliga kuppförsöket, utan Sovjetunionen föll samman och blev till femton nya stater.

Idag kanske vi noterar en historisk tröskeleffekt i Latinamerika. USA:s grepp över sin "bakgård" har blivit skakigt. Frågan är om detta gått så lång att Washington inte längre kan bestämma vilken politik som skall föras av de lokala regeringarna. 2002 misslyckades man att avsätta Venezuelas folkvalde president, och Chavéz är inte politiskt svagare idag. Snarare tvärtom. I flera andra stater i området finns regeringar som definitivt inte uppskattas av USA:s ledare. Om de sköter sig bra kommer tröskeln att bli allt högre för eventuella kontrarevolutionära försök, till slut alldeles för hög för att kunna passeras. Håll tummarna för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar