tisdag 25 september 2007

Hus med överbett?



Hus med "överbett" i Marievik


I ett tidigare inlägg om Luxområdet på Lilla Essingen funderade jag en del på tilltaget att låta bitar av hus vila på pelare. Hus är sig tämligen lika, de skall uppfylla ett antal grundläggande funktioner och det är kanske svårt för arkitekter att hitta på något nytt och spännande hela tiden. Dessutom är det byggherrar och inte arkitekter som har beslutet när det gäller vad som verkligen byggs.

Hur som helst, med olika knep kan man bryta upp intrycket av "fyrkantiga lådor". En del av huset kan så att säga få hänga utanför - jag började fundera igår på om man inte kunde kalla det för "hus med överbett" - glasfasader kan göra att gränsen mellan husväggen och omgivningen upplöses, det går att experimentera med hushöjder, fasadfärger, takform etc. Ofta vet jag inte vad jag skall tycka om det ena eller andra bygget - med undantag för vissa betongfula skapelser som smälldes upp i centrala Stockholm en gång i tiden när det var populärt med betongfasader. Där skulle man kunna göra en del för att snygga upp! Men jag tycker att Marievik ser ganska bra ut. Hoppas det är mindre byggfusk där än i Södra Hammarbyhamnen.

Jag gick förbi nybyggena i Marievik nära Liljeholmen igår och tog några bilder som kanske kan illustrera hur jag tänker (om nu inte bloggen slänger ut bilderna, det har hänt några gånger och det är ledsamt när man vill visa någonting!).



En hel liten skog av "överbettshus" närmare Liljeholmen. Observera också de där trapporna som finns på många ställen här (vad är de bra för?)

Att lösa upp sammanhanget mellan olika delar av en huskropp men sedan binda samman igen kan också vara en idé. I stället för att bygga ett hus runt en innergård har man i ett fall tagit bort nästan hela den sektion som ligger mot Årstaviken, men byggt ihop två flyglar med några våningar högst upp. Jag tycker det skall vara lite läskigt att bo fem-sex våningar upp och veta att man bara har tomma luften under sig.






Det blir som att bo på en bro

Skulle man kunna tänka sig att några dussin onödiga stora villatomter i någon kranskommun som inte bygger hyreslägenheter exproprieras, och så bygger man stora fina hyreshus där i offentlig regi, och med de bästa arkitekterna inblandade? Då är det inte bara boendet, inhysandet av människor, som är målet, utan att skapa en estetiskt positiv miljö. Det pratades mycket om kreativitet i samband med Lövholmen-projektet, men vad säger att inte kreativitet kan och behövs stimuleras även på annat håll? - Bostadspolitiken behöver bett igen, nämligen att utan över- eller underbett hugga tänderna i samhällets problem och utveckling. Bostadspolitken verkar behöva en tandställning för att rätta till vissa saker! Och då är det inte byggherrarnas och markägarnas kassaflöden det som skall stå först i prioritetsordningen!

Under höstpromenaden igår lade jag märke till vissa skönhetsvärden längs vägen:



Ibland blir det verkligen vackert ...




... när den tidiga höstens löv har en fasad att spegla sig i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar