söndag 30 december 2007

Höga husplaner i öst


Av en slump, via bloggen Röda Raketer, kom jag in på avdelningen "Sovjetisk arkitektur och höga hus". En serie bilder börjar här. Bilden härovan hittar man där och kommer från något som jag tolkar som Arkitekturmuseet (i Moskva, får vi anta) som man hittar här. Måste erkänna att jag inte läser kyrilliska bokstäver och ryska helt obehindrat. Men till bildserien finns engelsk text. Och jag tycker det här är konstnärligare än moderna datatillverkade ritningar.

Flertalet hus i bildserien är feta exempel på officiella byggnader, men just det här är ett bostadsprojekt som väl inte är så olikt de skyskrapor som slogs upp i USA vid ungefär samma tid - 1930-talet? Att bygga högt är att demonstrera någonting, exempelvis makt, och makt fanns såväl i USA som Sovjet vid den tiden. Men om vi vänder blicken hemåt och funderar på de senaste höghusplanerna i Stockholm, som Lövholmen, finns det någon makt bakom där? Eller annorlunda uttryckt: är detta en arkitektur för frigörelse eller för en annan fångenskap (och fången i vad)? - Det kan ju vara så att uttolkarna har fel: vi bygger höga hus för att det är kul att bygga höga hus helt enkelt, för att utrymmet att bygga är begränsat och för att ingenjörer och tekniker gillar utmaningar. Sedan kommer man släpande med en ideologisk förklaring för att kunna sälja idén till politikerna. Undrar vad Albert Speer tänkte innerst inne när han pysslade med planerna för det tyska världsherraväldets huvudstad? En djup filosofisk idé, eller bara ett toppenprojekt för en arkitekt med många uppslag?

För övrigt finns det rätt maffiga skisser till planerad förnyelse av Slussen i Stockholm omkring år 1900, så storvulenhet är banne mig inget ryskt eller sovjetiskt påfund. Finnarna har ju också byggt hus som är ena rejäla blaffor, som riksdagsbyggnaden i Helsingfors. Att bygga stort är att hävda sig, även om det ibland mer lutar åt "musen som röt".

Bild från Lövholmens hemsida. Jag såg förresten att de länkat till mig. Tack för den äran & uppmärksamheten.

Många av de sovjetiska projekten från 1930-talet kom inte längre än till ritbordet, eller stoppades av kriget. Angående de storstilade planerna för att bygga om Moskva under Stalins tid skriver man så här:

Considered today, it is clear that the best examples of this architecture, most of which never got beyond the drawing board, are more profound and interesting than the ideological norms within the constraints of which they were devised. Behind many grandiose projects one may often discern the desires of those endowed with power to affirm the greatness of this or that historical epoch. May the unrealised plans of these monumental buildings serve as a reminder that it is right and proper to build innovatively without destroying the historically valuable past.


Men på tal om att bygga på höjden: på samma ryska sajt hittade jag den här kyrkan som allt ser ut som vi tänker oss en klassisk rysk-ortodox trä-helgedom. Och nog är den uttryck för en strävan mot himlen! Hunden ger en uppfattning om hur stor den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar