tisdag 22 januari 2008

Dags för Koran-korr?

En krönika i Asia Times on Line tar upp den märkliga historien om de jemenitiska koranversionerna från 700-talet. En del av dem fotokopierades före Andra världskriget av tyska forskare, filmerna antogs förstörda av bombningar under kriget men har nu kommit upp till ytan igen.

Det är det där med "olika versioner" som är den heta potatisen. Om en helig skrift en gång för alla är överlämnad till mänskligheten av en gudomlighet (som dessutom antas ha kvar ett eget exemplar) kan det inte finnas flera versioner. Därav den upprörda stämningen på olika håll, hot och trakasserier, försök att kväva debatten och dölja bevisen - inklusive många tusen fotografier av de gamla jemenitiska skrifterna.

Det här med olika versioner är inget konstigt för den som är van vid att det kommer synpunkter och forskningsresultat från olika håll om exempelvis den kristna Bibelns historia. En del fundamentalister anser att Bibeln är Guds ord rakt upp och ner, men i allmänhet är det klart att de olika delarna har en lång historisk bakgrund. Och jag antar att de flesta troende inte är särskilt bekymrade av att man kan visa att delar av Gamla testamentet baseras på material som kommer från äldre religioner i Asien. Tror man så tror man, även om gubben Noak hade en sumerisk förebild.

Dock finns en del stämningar av den här typen kvar även inom kristenheten - jag tänker på misstankarna att publiceringen av de berömda Dödahavsrullarna fördröjts för att de kunde innehålla saker som är besvärande för vissa kristna riktningar. Och går vi tillbaka några hundra år skulle de flesta kristna ha ansett det som en hädelse att påstå att Bibeln inte helt och odelat var Guds ord - samma ståndpunkt som många muslimer idag har gentemot Koranen.

Vad händer med den islamska tron (som ju kan jämföras med en kristendom med Jesus men utan en massa lullull i form av påvar och liknande) om insikten sprider sig att även Koranen har en jordisk historia? Egentligen borde det inte hända så mycket mer än inom kristendomen när hermeneutiska forskare grep sig an bibelskrifterna från 1700-talet och framåt: de troende fortsätter att vara troende, men mer inriktade mot den högre makten än en bunt papper på denna jord.

Men man kan ju misstänka att en del grupper kommer att vilja ge den ofelbare guden hjälp på traven att bekämpa de som hävdar mänsklig inverkan på Koranens utformande. Saken blir ju inte bättre av att diverse gangsterregimer i väst använder islamofobi som medel i "kriget mot terrorismen". Då blir det lättare för islamister att bunta ihop akademisk kritisk undersökning av koranhistorien med västvärldens övergrepp mot Palestina, Irak, Afghanistan och andra länder där islam är dominerande. Då blir korankritik bara ytterligare ett sätt att förödmjuka människor i Tredje världen. Det kan (säkert ibland riktigt) mer uppfattas som nedbrytande psykologisk krigföring än försök att fastställa hur koranhistorien verkligen ser ut.

Sett ur den synpunkten blir kampen mot den västliga imperialismen också en kamp för att islam skall kunna genomföra den reformation som kristenheten gick igenom för länge sedan. (Nja, delar av kristenheten i alla fall, sedan finns ju de som vissa bloggare brukar kalla "tokkristna" också, och de är väl av samma skrot och korn som de värsta islamisterna.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar