Den norske vetenskaparen Thor Heyerdahl (se en översikt här) hävdade att de sydamerikanska kulturerna hade spritt sig över havet och befolkat Polynesien. Det var kontroversiella teorier och Heyerdahl försökte bevisa dem bland annat genom den berömda Kon Tiki-expeditionen när han seglade med en flotte av balsaträ från Peru till Polynesien 1947. Det lyckades och därmed kunde Heyerdahl visa att det åtminstone inte gick att förneka möjligheten att Polynesien befolkats från Amerika.
Fast det hela sprack senare när ny genteknik visade att polynesiernas förfäder med största sannolikhet kom från Asien. Varifrån närmare bestämt vet man inte, men Taiwan brukar nämnas som kandidat.
Men vetenskapen som delvis spräckte Heyerdahls ideer kan på sätt och vis också stödja dem. För även om folk i Sydamerika inte gjorde långfärder på Stilla havet verkar människor ha kommit från andra hållet. Bland de tio viktigaste arkeologiska upptäckterna förra året listar tidskriften Archaeology Polynesian Chickens in Chile. Polynesiska kycklingar i Chile alltså, vid sydkanten av det gamla Inkariket. Följande har hänt:
Arkeologer har hittat kycklingben i lämningar som är äldre än den spanska ankomsten till Inkariket. Eftersom man tidigare har antagit att det var spanjorerna som införde kycklingar och en del andra husdjur måste historien skrivas om. Kycklingen var där före conquistadoren. Och till råga på allt visar DNA-analys att den där Chile-kycklingen var släkt med kycklingar som finns på öar långt borta i Stilla havet, som Samoa och Tonga. Eftersom hönsfåglar knappast flyger över dessa enorma vattenområden mellan Polynesien och Sydamerika är den enda förklaringen att de kommit med båt, med andra ord att folk från Polynesien tagit sig över till Sydamerika innan spanjorerna kom och sabbade det mesta. Och då kan ju Heyerdahl få en halv poäng i alla fall - folk har tagit sig över havet, men inte i den riktning han tänkt sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar