Jo, jag var med i den stora och tidvis högljudda skaran utanför det fula gamla Riksbankshuset som nu innehåller Riksdagen. Undrar om det här var en i verkligt mening historisk händelse. För här har en opinion snabbt och effektivt slagit sig fram och satt en rejäl käpp i hjulet för en arrogant överhet som tror att man kan sitta inne på kontoret och mixtra till verkligheten som det passar en själv bäst. Jag tror inte att oron kommer att stillas även om Alliansen tillgriper några små undanmanövrar för att rädda skinnet både på statsministern och de andra partiledarna, och på de riksdagsledamöter som försökt uppträda under liberal fana. En stund igår var Federley uppe i smöret igen och fick beröm av några bloggare, men jag har en känsla av att hans aktier faller snabbt igen.
Det kanske inte är vad enskilda aktörer tar sig för i det ena eller andra ögonblicket som är det viktiga, utan att bloggosfären kunnat slå sig in på det politiska mittfältet och störa dagordningen. Nästa steg kan bli att sätta dagordning också. Det är en historisk ändring, för de traditionella media som skulle ha varit de första att larma om FRA-lagen gjorde det inte. Kan man se det här som en del i en process där såväl den traditionella politiska apparaten som de traditionella media (som ju ofta lever i symbios med denna apparat) snabbt tappar initiativ och inflytande? Ungefär som Obamas kampanj i USA som mycket bygger på många nobodies som jobbar lokalt och underifrån men också har tillgång till det världsomspännande nätet och därför formade den kraft som kunde slå ut Clintons och förhoppningsvis också McCain. En Marxinspirerad analytiker kanske skulle peka på att nätsamhället innehåller sådana steg framåt i produktivkrafterna (i synnerhet i informationsbehandling och -förmedling) att riksdagspolitik och gammelmedia helt enkelt inte hänger med.
Ärligt talat, jag förstår inte hur allianspartisterna ser ut i skallarna när de lägger fram det här FRA-förslaget. Olika bloggare har olika teorier: man har fått order från USA om att spana, det finns enorm överkapacitet hos FRA som måste utnyttjas till något. Kanske det helt enkelt handlar om allt detta och många andra saker, inklusive rädsla hos en härskande grupp för att förlora greppet.
Aftonbladet skriver idag i ledaren:
Vad är det för hemligheter som tvingar alliansfria Sverige att bryta mot alla principer om frihet. Vad är det som tvingar oss att gå längre än både USA och Storbritannien?
Ja, förklara för oss varför just Sverige måste gå allra längst i kontrollen av oskyldiga medborgare?
Sten Tolgfors och hans integritetsombudsman i all ära, det kommer att vara Försvarets radioanstalt som bestämmer vad som är ett yttre hot. Men vilka är de som jobbar där? Tjänstemännen på radioanstalten har väl mest utmärkt sig för att bryta mot lagen och lagra trafikdata om svenska folket. Hur ska vi kunna lita på dem nu?
Jag kursiverade ett väsentligt avsnitt. Notera: i en svensk tidningsledare utpekas ett antal tjänstemän, människor som är en viktig del av landets försvar, som brottslingar! Då har det gått ganska långt - särskilt som det dessvärre förmodligen är sant också. Lagar och förordningar har inte alltid varit det som den här sortens människor satt i första rummet.
På denna bild finns flaggor från moderatungdomarna, SSU och Miljöpartiet. Tidigare har vi sett att Ung Vänster också var med. Ganska intressant hur den här "snokfrågan" går över parti- och organisationsgränser. Jag antar att det fanns många med djupliberala tankar på mötet också. Detta kan också ha betydelse för hur politiken i Sverige utvecklas framöver.
Om inte bloggarna hade bloggat sig hesa så hade det där förslaget gått igenom under allmän gäspning. Men dessvärre tror jag att det kommer att till sist kommer att gå igenom efter lite kosmetiska ändringar.
SvaraRaderaPolitikerna i västvärlden - som ju gillar att kalla sig "den fria världen" - är idag ett deprimerande patrask som verkar ha förlorat all kontakt med de idétraditioner som ligger till grund för ett demokratiskt styre. Och Storbritannien är ett annat skrämmande exempel på detta!
Bra skrivet och bra bilder som vanligt. Det var bra hallabalou där utanför idag, mycket bra.
SvaraRaderaDet är intressant att se hur "gammelmedia" nu dagarna innan detta vaknat upp och försöker framstå som kritiker. Var har deras röster varit i över 1,5år?
Hade jag haft en riktig höjdarkamera etc etc - då hade det blivit bilder!
SvaraRaderaMin värderade läsare frågar var gammelmedias röster har varit. Jag ser ett par tänkbara lösningar: de har suttit på journalistkrogen Tennstopet och krökat hela tiden. Eller alla chefredaktörer är med i Styrelsen för Psykologiskt Försvar (om den nu heter så) och får diskreta direktiv från sina vänner i myndigheterna om lämpliga ämnen att skriva eller inte skriva om. Det kan finnas fler förklaringar. Inkompetens kanske? Eller tanken att "det här är väl inget som Nisse i Bandhagen bryr sig om".
Carl, du har nog rätt att det går igenom med några meningslösa ändringar. Dock, vill det sig väl kan detta ha varit en Pyrrhusseger som på sikt leder till segrarens undergång.
SvaraRaderaOch idetraditioner - det har gått mindre än 20 år sedan det sovjetiska imperiet säckade ihop, och de liberala politikerna har glömt allt vad de predikade ... man kan undra hur djupt övertygelsen satt!
Jag undrar om vi kommer behöva lägga klasskamp, välfärdspolitik m.m.. på hyllan de närmsta åren och tvingas lägga all kraft på att över huvud taget rädda demokratin. Som Piraterna redan påpekat ligger redan nästa massövervakningsförslag i pipeline efter detta, datalagringsdirektivet. (Självklart har inte gammelmedia uppmärksammat och informerat om detta heller) Sen ska ju demokratin urholkas iom Lissabon också, mindre makt för medborgarna mer makt åt Bryssel och det överstatliga marknadsfundamentalistiska EU.
SvaraRaderaNja, jag tror att de där grejorna hänger ihop. Man kan inte avskilja miljökamp eller klasskamp från den demokratiska kampen antar jag. Och det viktigaste sättet att försvara demokratin är att utnyttja den för att föra olika sorters kamp.
SvaraRadera