Det uppges att Marx åter kommit i ropet, i kölvattnet av den stora krisen som nyss brakade loss efter att ha byggts upp under ett antal år. I grund och botten en överproduktionskris av den typen som Marx och Engels beskrev redan innan de hunnit fram till en stabil politisk övertygelse.
Klicka på "Marx i baseballkeps" här ovan så skall du komma till en tysk hemsida där studenter förbereder Marx-studier detta år. Det torde finnas fler exempel ute på nätet.
Undrar vad alla de som nu försöker få tag på Kapitalet i bokhandeln (kan för övrigt laddas ner från nätet på många olika språk) väntar sig? Det finns ju ingen omfattande beskrivning av vad som skall komma efter kapitalismen hos Marx och Engels. De tyckte nämligen inte om att man gjorde upp författningar i förväg om hur ett idealsamhälle kunde se ut, deras politik växte fram just i opposition mot den sortens utopister.
Och de kan ju inte heller ha beskrivit dagens kapitalism eftersom Marx dog på 1880-talet och Engels på 90-talet. Inte nog med det: av alla de band som Marx tänkte sig att Kapitalet skulle bestå av kom bara ett ut under hans livstid. Band två och tre redigerades färdiga av Engels.
Sedan fanns det ytterligare några band som skulle ha ingått i Kapitalet som kom ut ännu senare. Men den historia och samtid som Marx kunde studera och beskriva slutade just när den moderna storindustrin började slå igenom omkring 1880 i några länder i västra Europa och i USA. De "arbetare" som Marx och Engels mötte i början av 1840-talet när de blev kommunister (och när Engels var verksam i sin släkts textilföretag) var i själva verket mest hantverkare, inte något som kunde liknas vid moderna industriarbetare. (Däremot finns det inslag i dagens globala arbetsmarknad som kan liknas vid det elände de kunde beskåda under sin tid.)
Ändå finns det något värdefullt som gör att den som studerar deras verk idag får något att tänka på. Nämligen den oerhörda grundlighet med vilken Marx började pilla sönder kapitalismen under sin tid. Han började med en undersökning av de mest grundläggande elementen i ett samhälle med konkurrenskapitalism, och från dessa grundelement jobbade han sig uppåt. Och därmed kan det vara så att han hittade företeelser som är verksamma under hela den epok när kapitalismen är dominerande som samhällssystem. Om man gör en sådan undersökning och hittar systemets grundelement, har man fått tag på krafterna som gör att systemet uppkommer, utvecklas, och till slut faller sönder. Och detta trots att kärnan i systemet idag inte är små konkurrerande industrier utan stora företag som gör allt för att styra i stället för styras av marknaden - och ibland lyckas med det.
Och vad kan vara grundläggande i detta system, vilket nav är det kapitalismen snurrar runt? - Varför inte varan, som tillverkas, säljs och konsumeras, och som ger upphov till nya varor som tillverkas, säljs och konsumeras? Och detta i en ständigt utökad omfattning, som tidvis avbryts av kriser därför att försäljningen slår fel. När varor skapas och utbyts händer det något, värden uppkommer och byter ägare och när det sker i stor skala påverkas hela samhället.
Det är denna varuproduktion, både av hårda prylar och av tjänster, och även produktionen av arbetskraften som vara, som gör att det kapitalistiska samhället står och går. Kriserna kommer, men hittills har de inneburit att systemet skakat av sig diverse barlast och gått stärkt framåt genom "kreativ förstörelse", men det vore naivt att tro att det kan fortsätta i all evighet. Marx påpekade att kapitalismen skapat framsteg och rikedomar som inget system tidigare, men också att systemet inom sig bar krafter som kommer att slå ut det. Ju bättre förståelse vi har för hur systemet fungerar, desto bättre kan vi bli på att peka ut och eliminera felen, ta bort de dåliga sakerna och jobba vidare med de bra.
Marx är inte lika hopplöst tung att läsa som exempelvis Kant eller Hegel, men det handlar inte om slöläsning, om att stoppa i sig färdigtuggade lärdomar. Läsaren måste vara beredd att anstränga sig.
Om jag skulle rekommendera en läsning av Marx och Engels kanske jag inte skulle ta Kapitalet som första bok att läsa. I själva verket har Marx och Engels skrivit väldigt mycket, böcker, tidningsartiklar, broschyrer, tal, och jag vet faktiskt inte vilket jag skulle sätta högst på "bör läsa-listan". Får fundera på saken.
PS. Termen "kreativ förstörelse" kommer från en av 1900-talet stora ekonomer, Joseph Schumpeter. Han är också värd att läsa.
Det är ju det som är den smått avskräckande frågan... VAR ska man börja... Sen är han ju inte ensam den gode Marx om man vill forska i detta ämne men det är just tidsperspektivet som gör det fascinerande. Jag måste börja klura nästa vecka på allvar om jag ska ta tag i detta...
SvaraRaderaEn lättläst bok på temat är Immanuel Wallersteins Den historiska kapitalismen som gavs ut på vänsterpartiets dåvarande förlag Arbetarkultur ca 1983. Rekommenderas starkt - om den nu går att få tag på!
SvaraRadera1985 var året den kom ut. 23 år sedan, det känns som en evighet. Frågan är om det inte behövs en rykande färsk sammanfattning som binder samman Marx' grundläggande idéer med den allra senaste utvecklingen. Mikrodatorrevolutionen hade inte hunnit så långt i början av 80-talet exempelvis.
SvaraRaderaSixten:
SvaraRaderaEn annan bra ännu äldre bok är Leo Huberman. Människans rikedomar.
Hade blivit av med den. Men för ett par år sen fick jag tag på den igen från ett antikvariat på nätet.
Rekommenderas verkligen: odogmatisk och med humor.
Bra inlägg!
SvaraRaderaVill bara tippsa om denna bok som guidar läsaren genom Kapitalet band 1 kapitel för kapitel och relaterar till vår samtid: "Marx Inför 2000-Talet : Omläsning av Kapitalet i Vår Tid" (http://www.prisjakt.nu/bok.php?p=446709)
Fronesis senaste nummer tar också upp Marx och översätter flera samtida utländska (tyska och engelskspråkiga) artiklar om marx-inspirerad kritik och analys av våra dagars kapitalism. (http://www.fronesis.nu/)