fredag 28 november 2008

Min nästan antika adventsstake



















Den här adventsstaken lägger jag ut på nätet med speciell hälsning till en läsare i Emmaboda - hallå Nicke, så här ser min ljusramp ut! Egentligen skulle jag ju inte ha tänt den förrän på söndag, men jag kunde inte hålla mig. Och nu väntar vi bara på tomten ... !

Är det något speciellt med själva ljusstaken då? - Jodå, åldern! Det är en tidig variant, minst 55 år gammal, och stommen är gjord av trä! Man kan väl nästan kalla den för antikvitet?

10 kommentarer:

  1. Hello Björn. Tack för bilden.

    Din stake är verkligen vacker. Välgjord med fina former :-)

    SvaraRadera
  2. Jajamen, den härstammar från guldåren i början av femtiotalet. Min äldsta syster köpte den när hon jobbade på Asea då. På den tiden gick man ut från skolan och in på arbetsplatsen direkt, det fanns hur mycket jobb som helst! Och så snidade man vackra ljusstakar!

    SvaraRadera
  3. Imponerad. Jag äger inte ens en adventsljusstake, och har aldrig gjort :-).

    SvaraRadera
  4. Har man en sån här fin antikvitet behöver man inget mer!

    SvaraRadera
  5. Men va häftigt. Jag har en precis likadan efter min gamla mormor. Det är den enda adventsstake som får lysa i mitt hem. Gillar inte de nya varianterna.

    SvaraRadera
  6. Ja, de nya plastiga varianterna är ju ... plastiga!

    SvaraRadera
  7. Hm, en sån där har jag inte sett på många år, men mina föräldrar en likadan. Det måste ha varit en storsäljare på sin tid!

    Men en adventsstake? Med sju ljus? Har man sju veckor i advent numera i Sverige? Inte vet jag - kanske är det ett svar på handelns krav?

    SvaraRadera
  8. En bra fråga Carl - kan det vara så att den kallas adventsstake för att den i princip är tänd under adventstiden? Fast jag vet inte om det finns något officiellt namn. Och så brukar den få stå uppe hos mig till tjugodag Knut/när julen dansas ut. Kollade på några kartonger till modernare stakar av samma sort och där kallas de bara "elljusstake". Det där med sju ljus är nog en symbolik som inte har med julen att göra: sju veckodagar med mera.

    SvaraRadera
  9. Björn, enligt min far som hade en ganska torr humur så firade bina jul på Tjugondag Knut.
    Då var nämligen julen för bi!

    H2

    SvaraRadera
  10. Ja, folk hade humor på den tiden!

    SvaraRadera