torsdag 19 mars 2009

Facklig aktiespekulation - inte alltid smart

Av en händelse ramlade jag in på Kommunalarbetarförbundets tidning och råkade få se den intressanta uppgiften att förbundet förlorat 400 miljoner på sitt aktieinnehav i Swebank. Som bekant har Swebank det lite trassligt nu, bland annat genom sin inblandning i baltstaterna.

Kommunals tredje vice ordförande intervjuas men han uppger sig inte vara oroad. Man har 44 procent av sina tillgångar på 2,9 miljarder placerade i aktier (inte bara i Swebank naturligtvis), men det är inte farligt så länge man inte behöver sälja dem för att få in pengar säger han.

Men det är ju där vi har knuten! När Kommunal eller ett annat förbund med stora aktieposter verkligen behöver pengarna kan man ju inte garantera att det sker i ett läge där börsen står på toppen. Det kan ju vara i en lågkonjunktur när aktierna slagit i botten!

Att det skulle ske ett ras nu kunde man inte förutse, säger den tredje vice mannen - men är det inte det som man kan förutse i själva verket? Ända sedan högkonjunkturen efter Andra världskriget tog slut har bubblorna avlöst varandra, börsutvecklingen blivit mer beroende av pensionspengar och kapital som inte kan investeras produktivt samt låga räntor, kopplingen mellan produktiv ekonomi och kurser har blivit konstigare, kurserna har blåsts upp och riskerna därmed allt större. Med andra ord något som man bör hålla sig borta från om man inte har väldigt god kontroll. Och jag tvivlar på att fackförbundens ekonomer har den kontrollen. Men man rycktes med av spekulationsyran och slängde in medlemmarnas pengar i det stora börskasinot.

Den ganska lugna och stabila börsen under många år finns helt enkelt inte längre. Jag tror inte man skall blanda ihop stora vinster med stabil utveckling och dra den där gamla tjatiga ramsan om att "historiskt sett är börsen ...", vilket ungefär är vad den vice mannen gör. Fast han får bassning för det i en insiktsfull kommentar.

Man kan inte garantera stabila och höga vinster samtidigt (även om pyramidspelsartisterna brukar göra just det). Är börsen stabil kommer vinsterna (och förlusterna) sannolikt oftast att vara måttliga. I dagsläget med tvära kast däremot kommer extremerna att bli snabbare och svårare att exakt pricka in vilket gör det farligare för spelare med dålig information. Dit hör fackförbunden. Som klassorganisationer och motpart till börsföretagen är de nog inte särskilt lämpade att försöka spela på motståndarens villkor. De kunde väl sätta in pengarna på ett konto på Riksgäldskontoret i stället?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar