torsdag 16 april 2009

En ny frihet i EU - smittspridning?


Louis Pasteur - denne man bekämpade, spred inte, rabies.

EU håller sig med några rörelsefriheter som jag inte minns om det är tre eller fyra: varor, tjänster, kapital, människor, eller hur var det? På Motvallsbloggen skriver Kerstin om ytterligare en rörelsefrihet som en del av dessa fantastiska EU-människor önskar sig: frihet för rabies och rävbandmask att ta sig in i de länder där dessa trevligheter inte fått fäste. Det är väl det där med "handelshinder" som skurkarna brukar dra upp när något land vill skydda sig mot ovälkommen import. Att rabies är farlig genom bett från smittade hundar och andra djur är känt, och sprids rävbandmask blir det farligt att plocka bär exempelvis.

Är inte detta ytterligare ett gott skäl till att vända EU ryggen?

På tal om Pasteur så finns Pasteurinstitutet i Frankrike. Jag slog upp deras hemsida och fann en intressant artikel (på engelska). Forskarna har räknat ut att rabies inte har funnits mer än högst 200 år i Afrika. Smittan uppträdde inte där förrän i samband med kolonialismen och urbaniseringen. Numera är Afrika den näst värst rabiesdrabbade kontinenten efter Asien. Ännu ett av kolonialismens missdåd. Och nu vill några rabiesländer i EU att de länder som lyckas hålla smittan ute skall sluta med det, i någon helig frihetsprincips namn.

7 kommentarer:

  1. I Willian McNeill's trevliga bok Peoples and plagues berättas om en föregångare.

    Ända sen medeltiden har man på ett intuitivt sätt förstått vad smitta är och bl.a. föreskrivit karantän. I början av 1800-talet krävde engelsmännen förbud mot karantän, med hänvisning till den fria handeln, och tidens ledande medicinska vetenskapsmän förklarade att smitta bara var vidskepelse.

    Istället lanserade man teorin om att sjukdomar berodde på "skämd luft". Som bekant blev läkaren Ignaz Semmelweis mobbad till döds för att han tvättade händerna efter obduktioner. Det var helt ovetenskapligt, ansåg hans kolleger.

    Ända tills Pasteur bevisade att man kunde bli sjuk av bakterier och virus.

    SvaraRadera
  2. Verkar som historien har en tendens att upprepa sig!

    Skämd luft - miasma på lite finare språk.

    SvaraRadera
  3. Björn:
    Och till allt elände kom jag på att det här var aktuellt för ett helt år sedan, men inte hörde vi talas om det då? Och inte vet jag hur det blev i slutänden heller, om vi fick behålla våra krav på vaccinering och avmaskning eller inte.

    Jag blev så upprörd när jag läste om det där att jag slirade vad gällde att kolla årtalet, men lika förtvivlat så är det ju illa att vi inte informeras ordentligt om sådana här hot.

    Det här handlar ju om en viktig sak för svenskarnas del. Vi har faktiskt mer av friluftskultur i Norden än man har på många ställen nere i Europa. Vi har dessutom, vilket få är medvetna om, ett helt annat förshållningssätt gentemot våra hundar och katter, beroende på att vi haft så få sjukdomar som kan spridas mellan djur och människa. Folk söderifrån beter sig helt naturligt på ett annat sätt mot hundar än vi brukar göra ex. Så får vi in de här otrevligheterna (rabies och dvärgbandmasken ex:) så tvingas vi alla lära om vad gäller umgänget med hundar och katter och vad gäller vårt förhållande till naturen. Men det här saknar de flesta insikter om, både härhemma och nere i Europa.

    Dessutom har den formliga explosionen av fästingar som vi har upplevt de senaste 15 åren, också med EU att göra, närmare bestämt med dess jordbrukspolitik.
    Tidigare var svenska bönder tvungna att harva upp trädor då och då, för att bekämpa både ogrässpridning och uppförökning av skadedjur, framför allt av sork, som också måste ha upplevt en förökingsexplosion sedan bönderna pga EU, inte får harva upp trädorna förrän sent på hösten. Sorken är ett viktigt värddjur för fästingarna och dessutom har jag för mig att den också är bärare av borreliabakterien. I norr är det sorkpest som den sprider, och det är obehaglig sjukdom det också.

    SvaraRadera
  4. "Du går mot döden vart du går" ... men med EU:s hjälp kanske det går snabbare!

    SvaraRadera
  5. WHO har en sida med statistik kors och tvärs.
    http://www.who-rabies-bulletin.org/Queries/Distribution.aspx
    Störst tycks problemet vara i central- och östeuropa.
    Kanske är det dags att bygga upp muren igen? Det smala gränsområdet i norra Sverige får vi stänga med ett staket. Därmed skulle vi slippa några flera vargar.
    Svårare är det med fladdermössen, men dom kanske inte flyttar sig så långa sträckor?

    Med tanke på att Ryssland och Ukraina har en del dödsoffer bland männsikor får vi nog införa karantän om dom vill besöka oss.

    H2

    SvaraRadera
  6. Vad det gäller fladdermöss har jag för mig att man försöker hålla en viss koll där. Danska fladdermöss kan ju ta sig över Öresund och eventuellt dra med sig olämpliga saker. Fåglar har inte bara med sig fågelinfluensa (fast det var ett tag sedan man hörde något om den) utan fästingar som i sin tur bär på diverse smittor. Och såväl mårdhundar som vargar kommer in i Sverige via Tornedalen. Så det är svårt att hålla gränserna helt stängda. Men att folk tar med sig hundar och katter utan kontroll borde man kunna sätta stopp för.

    SvaraRadera
  7. Björn skriver:
    Men att folk tar med sig hundar och katter utan kontroll borde man kunna sätta stopp för.Det var ganska lätt att göra det förr. Du minns förstås också tiden då vi hade karantän och då vi varnades för rabies när vi reste söderut. Då var folk ganska snabba med att anmäla folk som gick iland med hundar i Sverige ex, eller plötsligt hade med sig en hund efter en semester, så det var svårt att smuggla in hundar och katter då.
    Men idag är det ju fritt fram att ta in hundar förutsatt att de är vaccinerade och avmaskade och då kan man ju inte anmäla varenda hund som kommer utifrån, så nu är det mycket lättare att smuggla hundar. Nu har vi så att säga sänkt garden helt.

    Sedan, verkar som om anonym inte riktigt förstår vad det här handlar om. Än mindre verkar han förstå hur vi i Sverige kunde hålla landet fritt från rabies ex., liksom från salmonella, under så många år. Historielöshet och låg bildningsgrad är nog något man mår bra av - tills man drabbas av rabies vill säga, och pga att man klappar fel hund, inte på grund av att man hälsar på en ryss.

    SvaraRadera