söndag 3 maj 2009

Krisen lär rulla på ett tag till

En artikel i Washington Post refererar till en enkät som sägs visa att mer än var tredje amerikan själv eller någon annan i dennes hushåll fått sänkt lön eller förkortad arbetstid under de senaste månaderna. "Var tredje" av en befolkning på 300 miljoner? I så fall är det många som är berörda!

En annan intressant uppgift i WP-artikeln var att om man tar hänsyn till inflationen orsakade lågkonjunkturern år 2001 ("IT-kraschen") en reallönesänkning som inte hade tagits tillbaka förrän 2006. Sedan har realinkomsten börjat falla igen. Och det är kritiskt för lönearbetarna i USA och för hela landets ekonomi. De arbetande tappar inkomster, deras fastigheter och pensioner sjunker i värde, och hela det ekonomiska systemet går allt trögare. Det innebär att folk som snabbt skulle behöva jobba sig upp igen inte kommer att ha möjlighet att göra det.

Man kan komplettera med vad Robert Reich, en gång arbetsmarknadsminister hos Bill Clinton, har skrivit:

Every lost job has a multiplier effect throughout the economy. For every person who no longer has a job and can’t find another, or is trying to enter the job market and can’t find one, there are at least three job holders who become more anxious that they may lose their job.


(Citatet kommer för övrigt från Utredarna, en TCO-blogg som jag upptäckt tack vare tips från Kerstin på Motvallsbloggen.)


Kombinationen av verkliga försämringar vad det gäller arbeten, arbetsförhållanden, löner, förmåner och pensioner med hotet om försämringar mot de som kanske ännu inte drabbats så hårt slår fruktansvärt hårt mot självförtroendet i samhället. Rädda människor slår vakt om det de har i det här läget, och det kommer att fortsätta att driva ekonomin nedåt (och fortsätta att sänka banker, för att anknyta till ett tidigare inlägg).

De här försämringarna sker i ett samhälle som konsumerat på kredit för länge, där det sociala skyddsnätet sannerligen inte är bra och där även folk med hyfsad inkomst har svårt att betala exempelvis nödvändiga privata sjukförsäkringar. Och därmed är det tvivelaktigt om Obamas gigantiska krispaket kommer att fungera så bra. Det måste till verklig optimism också, och verkliga förbättringar för de breda massorna. Inte bara pengar till bonusgubbarna. Eller snarare: inga pengar till bonusgubbarna!

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Lönearbete - slaveri, andread0ria skriver Arton tusen jesusfreaks, Marlene Olsson skriver Höger & vänster…är en fattig hungrig, är en rik mätt?, salkavalka skriver GÄVLEBESÖK OCH FÖRSTA MAJ I STOCKHOLM, slutstadium skriver Hitta rätt, kimmuller skriver Mitt första maj-firande (med foton)

4 kommentarer:

  1. Det torde vara uppenbart för var och en att det är mycket farligt att låta arbetarna betala krisen. Att låta arbetarna betala krisen förvärrar den bara och kan utvecklas till ett elände utan slut.

    Att låta kapitalisterna betala krisen däremot, det kan i ett trollslag eliminera krisen, med mycket små negativa biverkningar.

    SvaraRadera
  2. Berätta det för kapitalisterna - de kommer att slita sitt hår och skrika om världens undergång!

    Skämt åsido, eftersom varje kapitalist arbetar för sig vill han givetvis få sin egen arbetskraft gratis och sälja det som arbetarna producerar till andra kapitalisters arbetare. För att det skall gå ihop får inte de komma på den smarta idén att deras arbetare skall jobba gratis naturligtvis, för vem skall då köpa ...?

    SvaraRadera
  3. Det är intressant det där hur kakan blir mindre desto girigare och hårdare kapitalisterna slåss om en större del.

    Devisen "Greed is good, greed works" är väl nu motbevisad ytterligare en gång. Girigheten kommer vara det som slutligen dödar kapitalismen.

    SvaraRadera
  4. Nu kom jag på ett sätt att uttrycka saken:

    Medan skutan sjunker slåss matroserna om vem som skall vara kapten!

    SvaraRadera