Det här var riktigt dåligt. Jag hade räknat med ett lite bättre resultat och trott att vi skulle ta in i slutspurten i förhållande till opinionsundersökningarna.
Så kommenterade vänsterledaren Lars Ohly det första vallokalsundersökningsresultatet direkt efter klockan nio på söndagskvällen.
- Så klart måste vi analysera mer men spontant känner jag att vi inte har lyckats mobilisera de EU-kritiska väljarna. Det finns en risk att EU-motståndare och även människor i förorterna inte har gått och röstat
Suck! Verkar som om V:s ledning har svårt att fatta vad som händer och var felen verkligen ligger. Det räcker inte med att ställa upp med några politiker som faktiskt är riktigt duktiga när de skall försöka manövrera i en strategi som är milt sagt underlig. Jinge skrev inledningsvis om katastrof för V.
Det verkar alltmer tydligt att Vänsterpartiet gjort ett rent katastrofval. Vad det beror på är väl tidigt att säga, men en kvalificerad gissning är att (V) tappat väljare till Piratpartiet och FI.
Jag tycker det är mer kvalificerat att gissa att V felhanterat EU-motståndarna. Sedan kommer Jinge tillbaka med en lista på tänkbara felorsaker.
1) Partiet har tappat en hel del ungdomar till Piratpartiet, något som antagligen var väntat.
2) Feministiskt Initiativ har setts som ett alternativ bland de väljare som inte sett integriteten och piratfrågorna som de viktigaste frågorna.
3) Vänsterpartiets samarbete med (MP) och (S) har kritiserats internt, kanske framförallt från partiets vänsterflygel.
4) Den satsning som partiet gjort på sociala medier och internet har varit ett stort misslyckande.
Ingen av dessa punkter träffar verkligen huvudet på spiken även om de låter rimliga. Trean kan vara den som ligger närmast problemets kärna men den tar inte hänsyn till alla som är utanför V men som är EU-kritiska.
Erik Berg har i ett antal utmärkta bloggartiklar mest givit skäl, som jag ser det, att Sverige bör lämna EU.
Han tycker att bojkottförespråkarna förlorade valet men missar vad jag tror på klassaspekten. Han kan lika gärna säga att kapitalisterna vann genom att fler människor röstade på något som i stort sett är skit, men att det var högre grad av bojkott i de proletärare delarna av landet. Han nämner det senare, men på det sätt så att man undrar vad det handlar om egentligen.
Som kandidat och företrädare för V har Erik bidragit till att säga åt folk att rösta på något vedervärdigt, samtidigt som partilinjen milt sagt varit egendomlig (V är bundet till SAP och de som ändå tycker det är idé att rösta kan då lika gärna rösta på SAP, är det så konstigt?). V har lyckats manövrera sig in i en nästan omöjlig situation när man skrämmer bort en stor del av väljarna genom att erbjuda en politik som inte hänger ihop. När politiken inte hänger ihop kan man undra hur länge partiet kommer att göra det.
En preliminär reaktion från Bildt angående vad som hände i Stockholm:
Här har alliansens dominans snarast förstärkts – och det är notabelt att socialdemokraterna i detta fall är fjärde största parti i rikets huvudstad med bara 16 % stöd. ...
Här har också valdeltagandet ökat mycket tydligt – från ca 44 % förra valet till strax över 50 % i detta val.
Och det är självfallet utomordentligt positivt – liksom att vi faktiskt lyckats att höja valdeltagandet också i landet i dess helhet.
Positivt med ökande deltagande tyckte trotskisten Svensson också. Låter nästan som om valkampanjen fått en del av omdömet att åka ner i en parlamentarisk slask.
***
Det är väl mest vänsterfolk, varav en del i V, som läser min blogg. Som synes nedan har jag kommit på bronsplats i Konfliktbloggen men tar ändå risken av att skrämma bort en del läsare definitivt genom att säga: det här har ni fixat till själva! Det är er politik som är problemet och ni kan inte vänta er att någon annan skall komma och rädda er. Ingen annan är särskilt intresserad av det! Med tanke på den insats som V och liknande partier gjort under den pågående krisen kanske det är lika bra att ni lägger ner och hittar på något bättre att göra!
Från Konfliktportalen.se: Kristoffer Ejnermark skriver Lyssna på politiska tal från Arbetarrörelsen arkiv och bibliotek, Jinge skriver Intressant video från Jerusalem, Anders_S skriver Valdistriktet där PP och MP har egen majoritet, cappuccinosocialist skriver Nederlag, Björn Nilsson skriver Tidigt diagram . EU-valet
Vad är det för mening att rösta rött när det ändå är en massa högerdrakar i EU parlamentet? Det är lätt att känna sig uppgiven.
SvaraRaderaDen frågan har jag inget svar på som det ser ut nu. Om det fanns en aktiv rörelse utanför parlamentet som samarbetade med de som är därinne för att torpedera alla dumheter vore det väl mödan lönt att rösta. Men när rörelsen är halvdöd ... då vete fasen.
SvaraRaderaDessutom: det här parlamentet är valt på fem år. Vi vet inte hur världsläget ser ut om ett år. Du kan ju putsa lite på några dikter i väntan på bättre tider?
Jo, jag har precis tänkt det idag att jag kan putsa på dem...men dem gör mig nedstämd. Men kanske gör det ondare att inte skriva dem än att inte skriva alls, man blir inte klok på det.
SvaraRaderaBjörn, du slår i motsats till V och trotskister huvet på spiken. Har du speciellt bra handlag med hammare och spik?
SvaraRaderaFör en gångs skull tillhörde jag majoriteten (liksom du) dvs de 56% som inte röstade. Tyvärr fick den enorma tjatpropagandan framgång - i all media:,radio, TV, tidningar, kändisar och av alla partiers politiker.
Förståeligt for de senare ville nu eller i framtiden gärna bli EU-miljonärer.
Vi svenskar är så snälla och vill gärna hjälpa till.
Eftertankens kranka blekhet: jag tillhör nog mer och mer den stora majoriteten. Den som inte vill in i Nato, inte kriga i Afghanistan, ha vettig skola, och skattebetald välfärd för alla, minimal arbetslöshet osv.
JAG ÄR VISST FÖRESPRÅKARE FÖR MAJORITETEN.
Fantastiskt!
Jag kanske har bättre handlag med hammare och skära? Annars är jag rätt opraktisk.
SvaraRaderaTycker inte det är några konstigheter jag skriver och ämnet har redan blivit ganska tjatigt. Jag håller på att plita på ett inlägg till men sedan får det nog vara nog! Hoppas jag i alla fall.
Men jag håller med, det är en intressant känsla att vara med den stora massan och inte bara sitta som en exklusiv skönande i den egna lilla vrån!