Utegångsförbud har rått i Tegucigalpa samtliga nätter sedan statskuppen i söndags. Men på onsdagen fick den nya regeringen i Honduras också parlamentets godkännande för att sätta flera av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna på undantag.
Det innebär att polis och militär nu får rätt att bryta sig in i personers hem utan husrannsakan under de timmar då utegångsförbudet gäller (för närvarande från tio på kvällen till sex på morgonen). De kan också hålla folk fängslade i upp till 24 timmar utan brottsmisstanke. Medborgarna förlorar samtidigt sin föreningsfrihet, rätten att demonstrera, rätten till fri rörlighet, fri information och frid i sina hem.
Och nu över till Söder i Stockholm, och Medborgarplatsen. Ett antal människor, kanske de flesta var latinamerikaner, samlades på gräsmattan vid Björns trädgård och lyssnade till tal. Man kan notera av banderoller och plakat att vid sidan av solidariteten med Honduras var misstänksamheten mot gringostaten i norr betydande. En talare undrade om kuppmakarna hade hjälp från folk i USA som ville göra det besvärligt för Obama.
Men det är ju dock en mycket viktig sak att ingen stat har stött kuppen och att den därmed är enormt isolerad ur diplomatisk synvinkel. En fråga är dock hur EU kommer att uppträda när Carl Bildt sitter i ledningen under det närmaste halvåret - omnämnande av Honduras på hans blogg har kommit sent och knappast sagt så mycket.
Det är bra med solidaritet över gränserna. Jag hoppas dock att det här är sista gången vi skall behöva se en demonstration i Stockholm som riktar sig mot kuppande militärer och civila eliter i Latinamerika. Kontinenten har fått mer än sin beskärda del av den sortens elände!
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Piratpartiet, porren och politiken, Björn Nilsson skriver Manifestation mot militärkuppen i Honduras, Jinge skriver Datanördarnas Riksförbund, 1915 skriver På fest med Revolutionära Fronten, tusenpekpinnar skriver Försäljningen av The Pirate Bay är positiv för fildelningen
Borde inte demostranterna uppgradera sin banderoller en aning? USA kritiserar ju även dem kuppen. Annars skulle man ju kunna tro att demostrationen var FÖR kuppen.
SvaraRaderaMan kan väl säga att ett betydande mått av misstro mot Estados Unidos fortfarande finns kvar ... Och USA har ju fortfarande några hundra soldater kvar i Honduras. Undrar vad de håller på med just nu?
SvaraRaderaVi får hoppas att den latinamerikanska utvecklingen fortsätter så att de där banderollerna definitivt kan förvandlas till museiföremål.
"Och USA har ju fortfarande några hundra soldater kvar i Honduras. Undrar vad de håller på med just nu? "
SvaraRaderaFrågar man pentagon så gör de just ingenting då amerikanska armén genast avbröt allt samarbete med Honduras.
Jaha, då får man väl anta att de sitter på förläggningen och ölar eller kastar pil eller vad de nu gör på fritiden. Finns det grupper i USA som vill blanda sig i Honduras' inrikes affärer har de nog andra och listigare kanaler än de där knektarna.
SvaraRadera